Wintersport in het Paznaundal: zoveel meer dan Ischgl

Of WintersportGids zin had om het seizoen te openen in het Paznaundal? Zeer zeker! De pittoreske vallei in het uiterste zuidwesten van het Oostenrijkse Tirol is onder wintersporters vooral bekend omwille van Ischgl. Maar ook de drie andere gebieden – Kappl, See en Galtür – zijn meer dan de moeite waard. Op het programma: freeriden! En dat is viermaal: check! Bekijk zeker ook onze
fotogalerij Paznaundal (foto’s genomen met een Nokia 7 Plus).

Tekst: Anton De Groot


We zijn begin december. Er is nog geen sneeuw gevallen en ik begin me ongerust te maken. Het zal toch niet zijn… Het weekend van 8 december loop ik nog een lekker warme trail in Tenerife, maar hou ik via de weersverwachtingslink op deze site nauwlettend de updates in de gaten. Het weekend erna van 16 december vertrekken we immers al richting Oostenrijk, Paznaun-Ischgl. Ik moet iets goed hebben gedaan afgelopen jaar want de eerste massale sneeuwval van dit seizoen valt net in aanloop van deze trip!

We kennen Ischgl allemaal als het Ibiza van de Alpen. En laat daar geen twijfel over bestaan. Mits voldoende geld in de beugel kan je jezelf meten met patserige types die de grootste magnumfles van wat dan ook kunnen bestellen en hiermee wensen uit te pakken. Maar wij zijn hier om het Paznaundal op een andere manier te ontdekken en geloof me, Ischgl heeft een intieme, romantische kant.

Het Paznaundal bestaat uit vier gebieden: See, Kappl, Ischgl en Galtür. We hebben de tijd om drie gebieden beter te leren kennen. Om de kwaliteiten van Galtür zelf te ontdekken kom ik graag terug.

Cabine springen in Kappl

Kappl – “Early birds catch the sunrise”

Kappl is het freeridepardijs in het Paznaundal. En elke maandagochtend kan je om 8 uur de eerste lift nemen om op het hoogste punt 2640 meter de zon te zien opkomen. Dit familie vriendelijkgebied is een echt diepsneeuwparadijs. Via alle liften kan je meteen offpiste knallen. Wil je net een pittigere afdaling dan kan dat met een een hike van slechts enkele minuten. Gezien dit gebied niet zo bekend is en het terrein breed uit elkaar ligt kan je hier echt wel enkele dagen aan je trekken komen!

Kappl facts

Ischgl – Eindeloos, prachtig en “Relax if you can”

Ik sta van nature nogal sceptisch tegenover hele grote skigebieden. Sta me toe zeer fijne jeugdherinneringen te hebben in kleine tot zeer kleine skigebieden. Desalnietemin sta ik steeds open voor wat op mijn pad komt dus hier gaan we: Hallo Ischgl. Mijn eerste indruk: alles is hier up-to date! Veel liften, veel pistes, brede pistes, maar bovenal de oneindige vergezichten doen me steeds snakken om verder en verder dit gebied te ontdekken.

Freeriden kan je ook hier waanzinnig goed al zal er gezien de bekendheid en grotere drukte op één dag zo goed als alles bereden zijn. Elke keer je op een lift zit en naar een andere flank gaat, kom je terecht in een ander landschap. Ik ben fan!

Smokkelaarsroute naar Zwitserland

Van Ischgl naar Zwitserland

Jawel, in Ischl valt zelfs geschiedenis te rapen. Een deel van het Paznaundal grenst immers aan Zwitserland en zo kan je dus van Ischgl naar het Zwitserse Samnaun glijden. Deze smokkelaarsroute is tot stand gekomen na de 2de wereldoorlog. Zo werden er tal van producten geruild zoals boter, rijst en tabak.

“History meets the app” & WIN

Vandaag heeft Ischgl drie smokkelaarsroutes aangemaakt die je aan de hand van checkpoints moet uitglijden op 1 dag. Je kan kiezen uit: goud (59 km), zilver (41,1 km) en brons (40,2 km). Doe je een route uit dan maak je kans op 1 van de vele prijzen.

Hoe?

 • Download de “iski Ischgl app” via iOs of android
 • Registreer
 • Kies je route en vergeet zeker de checkpoints niet
 • Start tracking

Ischgl Facts

De gids gaat zijn gangetje

See – “Zorgeloos familieplezier”

Hier voel ik me meteen thuis. Zachte herinneringen aan mijn eerste stapjes in de sneeuw nu alweer 30 jaar geleden spelen op. Het is zo een skigebied waar je als ouder rustig en zorgeloos op het terras kan blijven zitten omdat het gewoon onmogelijk is voor je kinderen om verloren te skiën of snowboarden. Dat wil echter zeker niet zeggen dat je je hier als freerider zal vervelen. Er zijn enkele heerlijk uitdagende afdalingen (met pillow lines) die je moet doen. Je hoeft er zelfs niet voor te hiken en de adrenaline zal door je lichaam pompen.

See facts

 • 44 km pistes
 • 9 liften
 • 1 funpark beginners
 • Ideaal voor gezinnen en freeriders (freeriders wees er wel snel bij)
 • € 43,50 voor 1 dagpas voor volwassenen
 • #see #seetirol #skigebietsee
 • Website See
 • Instagram See
 • Facebook See

Mijn eindoordeel

Kappl schiet er bovenuit als gepassioneerd snowboarder die graag buiten de piste gaat. Liften die verschillende richtingen uitgaan waardoor je veel lijnen kan trekken gedurende meerdere dagen op verschillende flanken. Dan gaat mijn voorkeur uit naar Ischgl gezien de eindeloze kilometers pistes die je kan rijden, maar dan heb je naar mijn gevoel een dag (zeker tijdens de vakanties) de tijd nodig om verse sneeuw te knallen. En als laatste maar zo bedoel ik het zeker niet, See. Niets dan nostalgie en pure charme aldaar. Net iets minder freeride (uitdagende mogelijkheden), maar zeker het bezoeken waard als je in de buurt bent!

Praktisch

Wij vlogen via SN Brussel Airlines op Zurich en via taxibus naar Ischlg (2,5 uur)

Hotel

Wij sliepen in het uitersts charmante hotel Piz Buin vlak aan de grote skilift

Onze voorkeur om te eten op de pistes

Romantiek – Aanrader

Wij raden aan om met je partner tijdig een tafel te reserveren in de Paznaunerstube.

Sterrenchef Martin Sieberer begeleidt je doorheen een heerlijk mix van regionale en innovatieve gerechten. De creatieve ideeën in combinatie met kwaliteit en tradities vormen een sausje om u tegen te zeggen. Laat je verleiden door tal van smaken die je smaakpapillen in vuur en vlam zullen zetten en presentaties die een streling voor het oog zijn

Ginliefhebbers

Vraag zeker naar de Ischgl Gin in je bar naar keuze. Al ben ik niet zo een Gin-fan. Deze kon me alsnog bekoren.