Skiën in China

0
Skiën in China
Skiën in Chinese skigebieden (c) SIN Snow Industry News

Voor een enkel weekje wintersport is China wat te ver weg. Maar een week skiën in China als onderdeel van een rondreis, dat klinkt dan weer heel aanlokkelijk: in één vakantie wolkenkrabbers zien in Shanghai, prachtige vergezichten bewonderen vanaf de Chinese muur en de latten onderbinden op de Chinese poeder. Een perfecte combinatie, toch?

Skiën in China

Twee derde van China is bedekt door bergen en op de grens met Nepal en India liggen 11 van de 17 hoogste bergtoppen ter wereld. Goed voor een skiwalhalla, waar de Chinezen 10 000 jaar geleden blijkbaar ook van hebben geproefd, als we de uit eeuwenoude rotstekeningen juist interpreteren waarop mannen op latten zijn te zien. Desondanks is de wintersport in China nog niet zo heel lang populair. In 1996 telde China slechts 11 ontwikkelde skigebieden. Vandaag zijn dat er meer dan 700.


De opkomst van de skisport

Het Chinese wintertoerisme werd de afgelopen jaren gekenmerkt door een explosieve groei, aangestuurd door, hoe kan het ook anders, de Chinese machthebbers. Nadat de Chinese regering erkende dat de gezondheid van haar bevolking prioriteit had, benadrukte president Xi specifiek dat ‘wintersport bereikbaar moest zijn voor de massa’. Dat resulteerde in flinke overheidssubsidies voor skigebieden, waardoor scholen rondom bijvoorbeeld het Wanjongresort tegenwoordig gratis gebruik kunnen maken van ski- en snowboardmateriaal. Ook worden er speciale wedstrijden voor kinderen georganiseerd en zijn er zelfs competities waar scholen en zelfs hele districten tegen elkaar strijden. Het aantal skigebieden is inmiddels verveelvoudigd: vandaag kun je in meer dan 700 resorts terecht. Het wintersportseizoen in China loopt grofweg van november tot einde maart.

Skiën in China

 

Skigebieden in China: feiten en cijfers

19% van de skigebieden ter wereld zijn terug te vinden in Azië en de Pacific, en 15% van alle skibezoeken ter wereld vinden plaats in dit gebied. Overigens komt 22% van alle skiërs wereldwijd uit Azië. Wanneer we kijken naar het aantal overdekte skihallen blijkt dat maar liefst 54% hiervan terug te vinden is in het Oosten. In het jaarlijkse Snow and Mountain Tourism Report van april 2019 vinden we de volgende cijfers terug: China telt 742 skigebieden met vijf liften of meer, een aanzienlijk aantal daarvan zijn kleinschalige skigebieden. Het land moet qua aantallen de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland voor laten gaan. Er zijn 13,2 miljoen skiërs in China die zorgen voor ruim 15 miljoen binnenlandse skibezoeken.

In het 2018 China Ski Industry White Book van Benny Wu (Wu Bin) & Wei Qinghua & Meituan worden de Chinese skigebieden in drie groepen geclassificeerd Zo’n 75% van de skigebieden zijn one time visit resorts. Die skigebieden kenmerken zich door een beperkt aanbod aan pistes en faciliteiten, en zijn vooral terug te vinden in stedelijke omgevingen en dichtbij toeristische trekpleisters. 22% van de skigebieden zijn day trip ski resorts. Ze liggen in buitenstedelijke gebieden en hebben een breder aanbod aan pistes en faciliteiten. Hier kun je prima een dagje op de latten staan. 3% van de resorts staat bekend als zogeheten destination resorts. De gebieden zijn geschikt voor meerdaagse skiavonturen en beschikken over de faciliteiten om een langer verblijf aangenaam te maken.

Het aantal overdekte skipistes in China is ook enorm gestegen. Waar er in 2013 nog vijf skihallen waren, telden we er in 2018 maar liefst 26. Afgelopen winter werden er ook nog eens 26 nieuwe buitenskigebieden opgeleverd, waarvan meer dan de helft in de provincies Hebei, Jilin en Xinjiang. In de grote steden zijn skisimulatoren dan weer ontzettend populair. China telt 145 simulatoren waarvan we de meeste terugvinden in Beijing (43,45%) en Shanghai (20%).

Skiën in China – drukte op de piste

Chinese skigebieden in de kijker

• Silk Road Skiresort
Het Silk Road Skiresort ligt op zo’n 50 kilometer van Urumqi, de hoofdstad van de provincie Xinjiang. Urumqi telt meer dan drie miljoen inwoners en kenmerkt zich door een grote etnische diversiteit. Het resort beschikt over onder andere skishops, materiaalverhuur, restaurants en overnachtingsmogelijkheden. De stoeltjeslift brengt je naar 2000 meter hoogte en vanaf daar kun je de backcountry verkennen. De toppen reiken hier tot 2800 meter.

• Vanke Lake Songhua Resort
In het Vanke Lake Songhua Resort, in de provincie Jilin, wachten 31 kilometer aan geprepareerde pistes je op, bereikbaar via zeven liften. De langste blauwe piste is de BMW X1 Trail, met een totale lengte van 4,1 kilometer, waardoor je ook als beginnend wintersporter kunt genieten van een heerlijke lange afdaling tot in het dal. De meest uitdagende piste is geschikt voor een Super-G en met een totale lengte van 1883 meter en een verticale drop van 500 meter kom je hier ook als ervaren skiër niets te kort. Het Vanke Lake Songhua Resort won in 2018 de Award voor ‘het beste skiresort van China’.

Voorkeur voor buitenlandse pistes

Ondanks het feit dat er vrijwel maandelijks nieuwe skigebieden worden opgeleverd in China lijkt het erop dat de Chinese wintersporter zelf liever wintersport beoefent buiten de eigen landsgrenzen. Meer dan de helft van de Chinese wintersporters kiest een buitenlandse bestemming uit. De voornaamste redenen zijn ‘gastvrijheid, de weersomstandigheden en de prijzen’. Veruit de meeste Chinezen zijn te vinden op Japanse pistes, gevolgd door Zwitserland, Italië en Canada. De toenemende populariteit zal in de toekomst dus ook zeker te merken zijn in de Europese skigebieden, mits die gebieden zich blijven ontwikkelen op het gebied van gastvrijheid en het prijsniveau ook naar Chinese normen acceptabel blijft.