Home Nieuws Skiën in de ruimte

Skiën in de ruimte

0
Skiën in de ruimte
De pistes van de toekomst? © NASA

Als kersverse ruimtekolonist willen we natuurlijk niet op onze skihonger blijven zitten. Sneeuw in de ruimte is er sowieso. Maar als het eenmaal zover komt, valt het waarschijnlijk buiten het budget om een reisbureau op Mars binnen te lopen om je jaarlijkse weekje wintersport naar planeet aarde te boeken. Als wintersporter ben je dan uiteraard benieuwd naar de mogelijkheden om te skiën in de ruimte. Wij hebben de beste skigebieden in outer space voor je op een rijtje gezet.

De beste poedersneeuw

Ga jij graag off piste? Dan zit je goed op Enceladus, de op zes na grootste maan van de 62 manen van Saturnus. Wetenschappers geloven dat hier eeuwige sneeuwval is en dat de sneeuwkristallen extreem fijn zijn. Dat houdt overigens niet in dat je na je liftrit naar boven weer meters verse poeder aantreft. Het duurt vele tienduizenden jaren voordat er een meter verse sneeuw is gevallen.


De beste bergketen

Lapetus, de derde maan van Saturnus, is een ijsmaan en beschikt over een indrukwekkende bergketen, die zo’n beetje over driekwart van het oppervlak van de maan loopt. Met een lengte van 1300 kilometer, een breedte van 20 kilometer en een hoogteverschil van 1300 kilometer hoef je nooit een piste dubbel af te dalen wanneer je gaat skiën in de ruimte.

De langste halfpipe

Freestylers opgelet: Tethys, de binnenste maan van Saturnus, heeft een pipe van 100 kilometer breed en loopt over 2000 kilometer helemaal naar de zuidpool van de maan.

Skiën in de ruimte voor freeriders

In 1986 werd door de Voyager 2 het enige bezoek ooit gebracht aan Miranda, de op vijf na grootste maan van Uranus. Op basis van de destijds gemaakte beelden vermoed men dat de grootste klif ter wereld zich op deze maan bevindt. Het hoogteverschil van de klif, genaamd Verona Rupes, wordt geschat tussen de vijf en toen kilometer. Recentere observaties van Charon, de maan van Pluto, werden gedaan vanaf circa 80 000 kilometer afstand. Hier werd een klif ontdekt van 9 kilometer diep en 700 kilometer lang.

Bowl

De grootste kom tref je aan op Calisto, de maan van Jupiter. Dit is de op drie na grootste maan die tot op heden ontdekt is in ons zonnestelsel. De grootste krater van het zonnestelsel, Valhalla, vind je dan ook op Calisto.

Skiën in de ruimte voor filmfans

Ook filmfans kunnen skiën in de ruimte. Fans van Star Wars werden enthousiast toen er onlangs nieuwe foto’s verschenen van Mimas, een van de manen van Saturnus. Deze maan lijkt namelijk enorm op de Death Star. Op Mimas bevindt zich naar verluidt een enorme kom van maar liefst 141 kilometer breed en meer dan 10 kilometer diep.

Wanneer je helemaal gek bent van Lord of the Rings boek je het best je vakantie naar het Mithrim Montes-gebergte. Op Saturnus Titan, de enige maan met een volledig eigen atmosfeer, treffen we drie parallelle bergkammen aan op circa 25 kilometer van elkaar. De hoogste berg is 3337 meter en de drie bergen werden in 2012 vernoemd naar de bergen uit de boeken van Tolkien.

Meer interesse in dit onderwerp? Bestel dan het boek van wintersportauteur Patrick Thorne over sneeuw in de ruimte.