Home Nieuws Lees WintersportGids Online 2018-2019 Typische streekgerechten uit de Savoie

Typische streekgerechten uit de Savoie

0
Typische streekgerechten uit de Savoie
La_Plagne-Cocoon_grill- Copyright P. Augier

Aan zee eet je zeevruchten, na een herfstig dagje in de Ardennen everzwijn of ander wild, en op wintersport in Frankrijk typisch winterse gerechten uit de bergen. Overal kan je genieten van heerlijke maaltijdsoepen, plankjes met charcuterie en natuurlijk de overbekende kaasfondue. Maar wat zijn nu de typische streekgerechten uit de Savoie?

Tignes, Val-d’Isère, Val Thorens, Valmeinier, Méribel, Couchevel, La Plagne, Arc 2000, Valloire, Val Cenis… stuk voor stuk ronkende namen, waar wintersport heerlijk is. Genieten van heerlijke warme gerechten zorgen ervoor dat de inwendige mens snel weer opgewarmd wordt na een dag op de pistes, maar zorg zeker ook dat je tijdens het skiën voldoende op temperatuur blijft. De Savoie is dan ook een van de grootste skigebieden ter wereld en de Haute Savoie – sinds 1860 officieel een ander departement, maar historisch en volkenkundig gezien dezelfde regio – zelfs een van de oudste. Eén ingrediënt kom je in vrijwel alle streekgerechten uit de Savoie tegen: kaas!


Streekgerechten uit de Savoie 

Wie op culinaire ontdekkingsreis wil gaan in de Savoieregio moet met één ding vooral geen rekening willen houden en dat zijn de calorieën. In de bergen is het in de winter koud. En of je nu een herder bent uit een ver verleden of een wintersporter vandaag: de extra calorieën ben je na een volle dag op de pistes en hellingen zo weer kwijt. Op de pagina hiernaast vind je een heerlijk recept en hieronder wat achtergrond. Kwestie met je kennis uit te pakken als je de volgende keer met je vrienden na een volle dag in de sneeuw aan tafel schuift.

Raclette

De raclette de Savoie is een gezellig gerecht van geschraapte gesmolten kaas dat je met aardappelen of brood eet. Het werd al in de middeleeuwen gegeten door de plaatselijke herders, die een aan een stok gespiede homp kaas boven een houtvuur smolten. Met een mes schraapten ze de kaas op een stuk brood. De naam dook pas in de twintigste eeuw op en verwijst naar het Franse woord râcler, wat schrapen of schaven betekent. Raclette uit de Savoie wordt gemaakt met Savoiekaas, terwijl het hoofdingrediënt in de raclette de Wallis Zwitserse Alpenkaas is.

Kaasfondue

Net als de raclette kom je kaasfondue in meerdere skigebieden als lokale specialiteit tegen, met telkens andere kaasmengelingen. De fondue Savoyarde is volgens de Fransen de echte, met Comté de Savoie, Beaufort en Tomme de Savoie (of Emmentaler als je van die lange draadjes wil). Qua wijn kies je een vin blanc de Savoie, zoals een Apremont, Ripaille, Crépy of Abymes om de kaasfondue op smaak te brengen. Kaasfondue eet je uit een Caquelon, een dikwandige pan, die is ingesmeerd met knoflook en tijdens het eten wordt warm gehouden, opdat de fondue niet stolt. Het woord fondue is afkomstig van het Franse woord fondre, smelten.

Tartiflette

Een flinke portie Reblochon, aardappelen, room, ui, spek… Geen lichte maaltijd, maar wel hartverwarmend lekker! De goed gevulde ovenschotel is geen eeuwenoud gerecht, maar werd in de jaren 80 bedacht door kaasboeren om hun Reblochonkaas aan de man te brengen. Ondertussen is het uitgegroeid tot een klassieker. Tartiflette kan je makkelijk thuis bereiden. Volg gewoon het recept hiernaast. En doe er een frisse salade bij om het wat lichter te maken.
Farcement Savoyarde -Copyright Atout France

Farcement

Als toemaatje nog de weinig bekende, maar typische farcement Savoyarde van aardappelen, eieren, lichtgezouten spek, pruimen en rozijnen. Het gerecht is stevig, zout en zoet tegelijk, en vergt de nodige voorbereiding. Voor de Savoyards is het echte zondagskost. Vroeger werd de farcement op de zevende dag in een dichtgebonden linnen zak in een pan met water bereidt. Wanneer de mis tot zijn einde kwam, was meteen ook het gerecht klaar. Tegenwoordig gebruik met een tulbandvorm en gaar je de schotel au-bain-marie in de oven of in een snelkookpan. Kan koud of warm worden gegeten.