Home Nieuws Weetjes over Zuid-Korea

Weetjes over Zuid-Korea

0
Weetjes over Zuid-Korea
Skiën tussen tempels in Zuid-Korea © Shutterstock

Hoewel we Zuid-Korea eerder herkennen als een zeer strikt land, kan er ook wel eens tijd gemaakt worden voor een van de grootste sportevenementen ter wereld: de Olympische Winterspelen! Natuurlijk heeft het land wat meer inhoud dan enkel editie 2018 van de Winterspelen, deze weetjes over Zuid-Korea hebben we dan ook snel even voor u opgesomd.

Weetjes over Zuid-Korea

 

De gemiddelde vertraging per jaar van de metro in Zuid-Korea bedraagt een paar seconden. Herlees dat even opnieuw, denk aan de dagelijks afgeschafte treinen en uren vertraging in België, en besef dat je probleemloos tijdig op alle events tijdens de winterspelen kan zijn.


Bij je geboorte in Zuid-Korea ben je meteen één jaar oud. Zuid-Koreanen zijn dus eender hoe één jaar ouder dan ons.

De officiële mascotte voor deze Olympische Winterspelen wordt Soohorang, de witte tijger. In de Zuid-Koreaanse mythologie is de witte tijger een belangrijk beeld dat staat voor kracht, betrouwbaarheid en bescherming.

Het snelste internet ter wereld, dat vindt je in Zuid-Korea. Dat komt niet enkel de vele gamers ten goede maar ook de hoge productiviteitsverwachtingen van verschillende bedrijven. 5G of LTE… geen enkel probleem in Zuid-Korea.

Elke maand feest. Elke veertiende van de maand is een feestdag. Geen officiële, eerder een commerciële, maar je hebt wel elke maand iets om naar uit te kijken.

De Zuid-Koreaanse vlag, de Taegeukgi, staat bol van de symboliek. Zo wijst de rode helft naar Yang, de positieve kosmische krachten en de blauwe bol naar Yin, de negatieve kosmische krachten. De vier symbolen rondom duiden op de vier universele elementen: hemel, aarde, vuur en water.

Iedereen is bekend met minsten één Zuid-Koreaan… Psy, de bedenker van de wereldhit en bijhorende danspasjes ‘Gangnam Style’ werd in 2011 en 2012 door meer dan twee miljard mensen bekeken. Het stond nummer één in meer dan dertig landen ter wereld en inspireerde wereldleiders als Barack Obama en David Cameron tot een imitatie. Ook onze vierjarige landgenoot Tristan deed een geweldige impressie.

Nog een bekende Zuid-Koreaan, maar dan van een heel ander domein. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon is afkomstig uit Zuid-Korea. Overigens was Zuid-Korea het eerste Aziatische land dat deelnam aan de G20.

De microchips in je iPhone worden gemaakt door Apple’s grootste concurrent, het Zuid-Koreaanse Samsung. Samsung is wereldwijd alom tegenwoordig in smartphones, tablets, televisies, koelkasten, wasmachines, etc. Daarom wordt er ook wel eens gerefereerd naar de ‘Samsung Republiek’.

Nog meer Zuid-Koreaanse merken veroveren de wereld. Kia, Hyundai, LG en Daewoo, om er maar enkele te noemen.

Amper 3% van de Zuid-Koreaanse bevolking leidt aan overgewicht.

Zuid-Koreaanse mannen houden van make-up. Meer dan 20% maakt zich regelmatig op. Jaarlijks spenderen ze er bijna 900 miljoen dollar aan.

Schrijf je in Zuid-Korea een naam in rode inkt, dan betekent dat de persoon in kwestie overleden of stervende is.

Tijdens de openingsceremonie van het WK Voetbal in 2000 is Zuid-Korea begonnen met een duizendjarig project: ‘The Door to the Thousand Years.’ Elke tien jaar wordt een nieuwe poort gebouwd. De laatste poort wordt uiteraard in het jaar 2100 gebouwd en krijgt als toepasselijke titel ‘The Gate of Completion’.

Er zijn 250 verschillende soorten Kimchi, het nationale gerecht dat bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. De meest Zuid-Koreaanse gezinnen hebben zelfs een speciale kimchikoelkast om de verschillende soorten in de juiste omstandigheden te bewaren.

Zowat iedere Zuid-Koreaan heeft dezelfde achternaam: Kim, Lee, Park, Choi of Chung. Benieuwd hoe het telefoonboek dat oplost.

Dit zijn maar enkele van de vele mysteries van Zuid-Korea. Dit prachtige land stikt van de cultuur en biedt hier ook nog eens een prachtig panorama bij aan, een perfecte reisbestemming voor jong en oud!