Freeriden in Livigno - de laatste technische uitleg

Of de redacteur in kwestie zin had om Livigno (IT) te ontdekken? Ik had de keuze uit verschillende thema’s, waaronder onder andere Powder Lover. Daar moest ik geen seconde over nadenken. Freeriden in Livigno? Check!

Dag 1

Vertrek en aankomst

Vertrekken doen wij vanuit Rotterdam met Transavia richting Innsbruck. Eens in Innsbruck aangekomen wacht ons een taxirit van drie uur. Niet verkeerd, want vanaf de autobaan verlaat, krijg je prachtige uitzichten voorgeschoteld. Het doet ons nog meer snakken naar freeriden in Livigno.

Freeriden in Livigno: voor het eerst op een splitboard

Vanuit Oostenrijk vervolgens we onze weg via Zwitserland. Wanneer we het Nationaal park van Zwitserland (Svizzer) bereiken, duiken we de Munt-La-Schera-tunnel naar Italië in. De tunnel is aangemaakt eind jaren 50 om materiaal voor de bouw van de indrukwekkende dam makkelijk te kunnen aanvoeren. De dam dient trouwens om elektriciteit op te wekken en het stuwmeer dat als gevolg is ontstaan heet Lago di Livigno. Via deze weg kom je dan in Livigno aan. Een heerlijk schouwspel voor je ogen! In totaal klokken we af op om en bij de acht uur reistijd vanuit Antwerpen tot aan ons hotel in Livigno.

Eens aangekomen in het hotel pakken we snel uit en halen ons materiaal op in de freeridewinkel van Livigno: Mountain Planet. Ik ga voor de eerste keer splitboarden en heb er zin in! Ik krijg een Salomon Rancho Split onder mijn voeten en een kort woordje uitleg over hoe ik de bindingen kan verstellen, vellen aanbreng en ze er weer afhaal. Nog gezellig eten met alle deelnemers en klaar om goed te slapen. Powder Lover roept al!

Dag 1

Freeriden in Livigno

Om 8:30 uur stipt komen we samen aan de Mottelinolift om vervolgens te klimmen naar 2402 meter. We krijgen een korte briefing van de uitstekende gidsen. We besluiten ons eerst wat op te warmen en het splitboard gewoon te worden op enkele geprepareerde pistes. De eerste eindbestemming via de liften op 2785 meter ligt aan de M. Della Neve. Vanaf hier gaan we freeriden in Livigno. Maar niet na de noodzakelijk check van je bieper om vervolgens een stuk af te dalen en traverseren. Vanaf dan gaan de ski’s en snowboards onheroepelijk uit en start onze eerste hike van onze Powder Lover Experience. Vellen aanbrengen en we zijn vertrokken.

De gidsen nemen ons mee voor een 2,5 uur durende heerlijke klim naar onze eerste afdaling. De hike is prachtig, alsook het uitzicht! De fysieke arbeid die erbij komt kijken kan je enkel fijn vinden mits je over een basisconditie beschikt. Eens aangekomen aan de start van onze afdaling, moeten we even bekomen. Graag gedaan, we genieten van het uitzicht. Via het hiken kom je op plaatsen waar je via de pistes niet kan komen en dat maakt het een unieke beleving.

De vellen gaan terug in de rugzak. We maken van ons splitboard weer een board en knallen naar beneden. Hoewel de condities boven op de berg optimaal zijn en iets lager zwaarder, geniet ik van elk bocht die ik neem. Half voldaan, bereiken we de tussenstop op de passo D’Eira (2210 meter) in een heerlijk ouderwets restaurant, met overdreven veel Italiaanse charme. Na een heerlijk middagmaal – we zijn in Italië tot slot – dalen we af naar Livigno om na een moment van rust te starten aan het avondprogramma.

Lees verder wat er die avond en vooral die nacht gebeurt in deel twee van dit artikel.

Of bekijk alvast enkele foto’s freeriden in Livigno en de 20 mooiste foto’s van Livigno.

Voor wie er zelf op uit wil heeft de toerismedienst van Livigno vier routes uitgestippeld. De map daarvan kan je gratis downloaden. De routes worden dagelijks gecheckt en zijn aangegeven met oranje en zwarte poles. Sneeuwschoenwandelaars kunnen de groene poles volgen.

Wil je graag met een gids op pad? Dan kan je met een gids de berg op. Neem hiervoor contact op met de Mountain Guides / her Freeride Office via +39 0342 977841 of
freeride@livigno.eu. Er zijn twee pakketten:

  • Ski Touring ‘M pack’: is een excursie met 900 meter hoogteverschil. Kostprijs 250 voor de eerste persoon en 35 euro voor elke extra freerider.
  • Ski Touring ‘XL pack’: is een excursie met meer dan 900 meter hoogteverschil. Kostprijs 280 voor de eerste persoon en 40 euro voor elke extra freerider.

Lawinemateriaal kan je ter plaatse huren (slechts 18 euro).