Home Algemene info Handige bespaartips voor op wintersport

Handige bespaartips voor op wintersport

0
Handige bespaartips voor op wintersport

Benzineprijzen stijgen, energieprijzen stijgen, boodschappen worden duurder… alles wordt duurder. Daarom hier enkele handige bespaartips, zodat je ook komende winter kunt genieten van je welverdiende wintersportvakantie met je gezin, maten of familie.

Tekst: Jeroen Heutz / Foto’s: Shutterstock


1. Chef Cuisine

Je kunt natuurlijk iedere avond uit eten gaan, maar onze eerste bespaartip is super easy! Neem een pan bolognesesaus, bami of iets soortgelijks van thuis mee. Met een volle pan saus kun je al snel acht personen te eten geven en wanneer je gaat uit eten met acht man zit je eenvoudig aan € 120 enkel voor de hoofdgerechten. Je zou zelfs twee pannen kunnen meenemen en € 240 besparen. Voor ’s middags haal je bij de lokale bakker, slager of traiteur wat lekkernijen en picknick je prinsheerlijk in de sneeuw.

2. Winterse BBQ

Een andere optie is een gezellige, winterse bbq. In navolging van de skiresorts in Scandinavië vind je namelijk ook in steeds meer Alpenlanden skigebieden die gratis bakplaten of barbecues ter beschikking stellen. Handig om je zelf meegebrachte (vegetarische) worstjes of zelf gevangen visjes op te bakken en helemaal top voor een originele après-ski. Gratis handverwarming inbegrepen. Geen bakplaat te bespeuren? Dan neem je een draagbare kampeerbbq mee of stook je zelf ergens een vuurtje, als dat mag uiteraard.

3. Leen materiaal

Waarom je eigen materiaal gaan kopen of zelfs huren, wanneer je twee weken na je broer op vakantie gaat? Gebruik zijn snowboard, schoenen, handschoenen en/of jas. Dat bespaart al gauw een hoop geld. Geen vrienden met materiaal en heb je zelf geen board noch latten? Dan huur je het beter wanneer je aankomt in je skigebied. Ten eerste is dat goedkoper dan zelf kopen en ten tweede hoef je geen dakkoffer op je auto te monteren wanneer je met al vier personen in de auto zit.

4. Why so big

Natuurlijk, Paradiski of Les Trois Vallees is super nice, maar waarom zou je zo’n groot gebied kiezen voor een shortski wanneer er andere geschikte opties zijn. Er zijn volop gebieden waar je veel voordeliger verblijft en je bij je weekpas ook nog eens een dag kunt uitwijken naar een naastgelegen gebied, zonder meerprijs. Denk bijvoorbeeld eens aan een gebied als La Norma in de Savoie. Slechts 65 kilometer aan piste maar een vertical drop van 1400 meter. Kiezen voor een kleiner skigebied betekent ook goedkopere après-ski, goedkopere restaurants, goedkopere skilessen en ga zo maar door.

5. Kamperen in de sneeuw

De goedkoopste manier om op vakantie te gaan, is met de tent. Kamperen in de sneeuw dus. Wordt dat idee thuis of bij je vrienden niet bepaald op hoerageroep onthaald. Dan kan je tegenwoordig makkelijk een mobilhome of camper huren, zelfs rechtsreeks van de eigenaar via platforms als Goboony of Camptoo. Winter-campings zijn er in de Alpenlanden te over, vaak met alles wat een wintersporthart begeerd, zoals zalige warme douches, een keuken en een verwarmde ruimte waar je skimateriaal kan laten drogen. Check op wintersportgids.be voor vertrek onze extra campertips.

6. Pre prepared

Skiles nemen tijdens je winter- sportvakantie is vanzelfsprekend mogelijk, maar waarom doe je het niet vooraf op een van de indoorpistes met echte sneeuw in België? Op die manier betaal je in totaal weliswaar iets meer, maar kan de voorpret al beginnen en ben je veel beter voorbereid wanneer je eindelijk bovenaan die berg staat. Je vakantie is al duur genoeg, dus enjoy it to the fullest!

7. Check de schoolvakanties in de Alpenlanden

Zalig, op wintersport en de hele berg voor je alleen. Zeker als dat ook nog eens goedkoper kan. Alleen heb je daar weinig kans toe tijdens de schoolvakanties. Hoef je daar geen rekening mee te houden, dan is het alleen een kwestie van checken in welk Alpenland de schoolvakanties vallen. Onze infographic op wintersportgids.be met een overzicht van alle schoolvakanties in de Alpenlanden helpt je hierbij. Heb je wel een gezin, dan is dit overzicht even handig om toch nog een rustiger(re) periode te vinden.

8. Zoveel meer dan ski

Skipassen zijn niet bepaald goedkoop. Gelukkig zijn er ook tal van andere superleuke alternatieven voor in de sneeuw. Neem dus in plaats van een skipas voor een week, een skipas van een paar dagen en vul de rest van je vakantie met activiteiten als hiken in de sneeuw, sneeuwschoenwandelen, schaatsen op een meer, snowtuben, sleeën of… ijsvissen. Misschien vang je zelfs gelijk een gratis maaltijd! Verschil-lende wintersportgebieden bieden speciale formules aan die dit soort combinaties nog voordeliger maken.

Nog een paar inkoppertjes:

• Probeer eens een minder bekend wintersportland, zoals Slovenië, Bulgarije of Tsjechië.
• Reis af naar Noord-Frankrijk of Duitsland (minder kilometers en kleinere skigebieden).
• Reis buiten het (lokale) hoogseizoen.
• Kies een accommodatie die iets verder van de piste ligt.
• Neem dat afzakkertje niet in de bar maar op je kamer of je tent.