Home Nieuws Lees WintersportGids Online 2018-2019 Hoe het beste materiaal kiezen? Een paar tips!

Hoe het beste materiaal kiezen? Een paar tips!

0
Hoe het beste materiaal kiezen? Een paar tips!
Union_Team_Binding (c) Union

Ben jij op zoek naar nieuw materiaal zodat je komend seizoen optimaal kunt genieten van je skivakantie? Met onze tips aanschaffen skimateriaal koop je in ieder geval geen kat in de zak! 

Tips aanschaffen skimateriaal

Ski’s kopen


 • Lengte: hoe korter de ski, hoe wendbaarder. Als beginnend skiër neem je best een ski die tot aan je neus komt. Heb je genoeg ervaring ? Pas de lengte dan aan aan je skistijl. Carven doe je met kortere ski’s en langere ski’s zijn beter geschikt voor de poeder, offpiste en ruime bochten.
 • Sidecut en waist: hoe smaller de ski, hoe agressiever en korter je een bocht kunt maken. Hoe breder de ski, hoe hoger het drijfvermogen en hoe beter een ski dus geschikt is voor een offpiste skiër.
 • Radius en effectieve kantenlengte: carven doe je met een raceski, die een radius heeft van rond de 13 meter. De radius van een freerideski gaat richting de 20 meter.
 • Camber of rocker: traditionele ski’s raken de grond zowel aan de voor- als achterzijde van de ski en zijn dus camber. Een rockerski raakt de grond in het midden en is daardoor beter geschikt voor offpiste en poedersneeuw.
Tips aanschaffen skimateriaal

Skischoen kopen:

 • Maat: het spreekt voor zich maar een skischoen moet de juiste maat hebben. Wanneer je rechtop staat moeten je tenen net tegen de voorkant van je schoen komen. In skipositie komen je tenen dan los. Pas altijd met (ski)sokken!
 • Breedte: een te ruime schoen betekent verkrampt skiën en een te strakke schoen zorgt voor koude voeten.
 • Flex: hoe stijver de schoen hoe hoger de flex. Klinkt logisch toch? Hierbij dien je ook rekening te houden met het gebruikte materiaal en de manier waarop dit reageert op kou. Een schoen die in de winkel goed lijkt te zitten, kan veel stijver aanvoelen in de sneeuw. Onze tip: ‘Try before you buy’ want voor flexwaardes bestaat geen standaard. Ze verschillen dan ook per merk.
 • Type: hoewel het verschil bij ski’s veel groter is, is er zeker ook verschil tussen een carveschoen en freerideschoen. Als freestyler kies je niet voor een harde raceschoen en als offpiste skiër biedt een schoen met (gedeeltelijk) rubberen zool dan weer voordeel ten opzichte van het harde plastic.
 • Inlegzool of bootfitting: skischoenen worden in een fabriek geproduceerd en zijn dus niet aangepast op jouw voeten. Een speciale inlegzool kan uitkomst bieden. Een andere mogelijkheid is bootfitting, waarbij er een schoen gekozen wordt die past bij jouw voetafdruk. In België kun je bijvoorbeeld perfect terecht bij Arena Sport wanneer het om bootfitting gaat.
 • Comfort: er zijn verschillende zaken die het comfort beïnvloeden. De lining is er een van. Tegenwoordig heb je ook skischoenen met verwarming. Veelal in damesmodellen, maar ook steeds vaker in herenmodellen.
Tips aanschaffen skimateriaal

Snowboard kopen

 • Lengte: het type snowboarder dat je bent bepaalt de lengte van je board. Freestylers nemen een board met een lengte tot onder de kin. Een beginner merkt zeker ook de voordelen van een korter board. Voor offpiste is een langer snowboard (zelfs tot boven je hoofd) met meer drijfvermogen beter geschikt.
 • Flex: hoe stijver je plank hoe beter deze geschikt is voor hogere snelheden, carven en de poeder. Zowel freestylesnowboarders als beginners hebben dan weer meer baat bij een flexibele plank. Die is namelijk veel makkelijker te corrigeren.
 • Camber: dit heeft betrekking op de plek(ken) waarmee je plank contact maakt met de grond. Beginners kiezen voor een board met klassieke camber, freestylers nemen een platte camber en als freerider heb je het meeste voordeel met een pow-camber board.