Home Algemene info Gebruik sneeuwkettingen om zelfs in de guurste omstandigheden op de weg te blijven

Gebruik sneeuwkettingen om zelfs in de guurste omstandigheden op de weg te blijven

0
Gebruik sneeuwkettingen om zelfs in de guurste omstandigheden op de weg te blijven

Zelfs met winterbanden kan je in de bergen vaak nog verplicht worden sneeuwkettingen om te leggen. Maar wanneer gebruik je sneeuwkettingen? Wat doen ze precies?

Sneeuwkettingen gebruik je wanneer je te weinig grip op de ondergrond hebt. Sneeuwkettingen leg je rond de banden van je auto. Dit levert verbeterde tractie op sneeuw en ijs op. Het is daarbij wel van belang dat je je aan de maximumsnelheid houdt. Deze bedraagt over het algemeen 50 kilometer per uur. Sneeuwkettingen zijn zwaar en ze monteren kan lastig zijn, daarom is het zaak dat je weet hoe je ze eenvoudig bevestigt op je winterbanden.


Wanneer gebruik je sneeuwkettingen? Bereid je thuis al goed voor!

Het is zeker verstandig om al eens te oefenen voordat je vertrekt. Het maakt enorm verschil wanneer je thuis in de warmte van je garage alvast de handleiding hebt doorgenomen en de kettingen reeds een paar keer hebt gemonteerd. Wanneer je de sneeuwkettingen een paar keer hebt bevestigd heb je er in ieder geval een gevoel bij. Het bevestigen is niet heel moeilijk, maar wanneer je de eerste keer ergens in een sneeuwstorm op een bergpas je kettingen moet plaatsen, is wat ervaring wel zo praktisch. Een deken waarop je kan zitten, handschoenen en een zaklamp zijn zeker geen overbodige luxe. Leg ze ook als laatste in de koffer. Je hebt echt geen zin om je hele kofferbak in de sneeuw te moeten zetten om je kettingen te vinden.

wanneer gebruik je sneeuwkettingen

Ze moeten natuurlijk wel passen…

De juiste maat sneeuwkettingen voor jouw banden is natuurlijk van uitermate groot belang. Ben je niet zeker van de juiste maat, vraag dan raad aan de gespecialiseerde autohandel. En kies voor stalen kettingen, die zijn veel steviger en makkelijker te monteren.

Wat zijn sneeuwsokken?

Sneeuwsokken zijn een alternatief voor sneeuwkettingen. Ze wegen een pak minder, zijn gemakkelijker te monteren en nemen minder plaats beslag dan sneeuwkettingen. Ook is er minder kans op beschadiging van de velg. Sneeuwsokken die voldoen aan de Europese norm EN 16662-1 of de ÖNORM V5117-norm zijn een volwaardig alternatief voor sneeuwkettingen. Hieronder een videootje over hoe makkelijk sneeuwsokken te monteren zijn.

De winterband, wat doet hij precies en waarom doet hij dat.

Sneeuwkettingen redden je door de guurste omstandigheden.

Waar en wanneer winterbanden? Europese wetgeving.

Rijtips om door de sneeuw te rijden.