Home Algemene info Winterbandenplicht per land

Winterbandenplicht per land

0
Winterbandenplicht per land
(c) Lisa Fotios

In diverse Europese landen zijn winterbanden verplicht. Rijden zonder winterbanden kan dan ook tot boetes leiden. De winterbandenplicht per land verschilt bovendien. Houd daarom ook rekening met de landen waar je doorheen rijdt. Voldoe jij niet aan de geldende verplichtingen? Dan kun je volledig aansprakelijk gesteld worden. Dat geldt zowel bij het hinderen van verkeer als wanneer je betrokken bent bij een ongeval.

Waarom een winterband?

Niet iedereen is even plichtsbewust als het op winterbanden aankomt. Maar er zijn uiteraard meer redenen dan ‘winterbandenplicht’ en mogelijke boetes waarom je toch voor winterbanden moet kiezen: veiligheid! Met zomerbanden of jaarrondbanden is je remweg langer en heb je minder grip op de weg. Winterbanden verhogen juist je grip en verkorten de remweg. Dat rijdt een stuk comfortabeler en je hebt niet constant het gevoel dat je banden slippen.


Merk op dat winterbanden ook in de aanloop naar de winterperiode nuttig zijn. Hou dus ook in de koudere maanden, vanaf pakweg eind-september oktober, het weerbericht in de gaten. Veroorzaak je in een land waar winterbanden verplicht zijn een ongeval zonder winterbanden? Dan ben je niet alleen aansprakelijk, maar bestaat de kans dat de verzekering de schade niet betaalt. Sowieso is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je auto veilig is om in winterse omstandigheden. In onderstaand videootje geven snowboardkampioen Seppe Smits en Sneeuwsport Vlaanderen tips om een autoreis in de winter veilig te laten verlopen.

Types winterbanden

Je hebt verschillende types winterbanden. Elk met verschillende, en vaak verkeerd begrepen, veiligheids- en prestatieniveaus. In dit artikel vind je meer uitleg over winterbanden, de verschillende types en de minimale vereisten. Onthoud dat je best kiest voor banden met het sneeuwvloksynbool, of met én de M+S-markering én het sneeuwvloksymbool. Let op de profieldiepte, de minimumwaarden verschillen per land. Verder dien je je overal te houden aan de maximumsnelheid die geldt voor het type winterbanden dat je op je auto hebt gemonteerd. Deze snelheid staat op de zijkant van de band vermeld.

Winterbanden verplicht

In veel landen zijn winterbanden niet verplicht, maar wel aangeraden.

  • In de Benelux zijn winterbanden nog niet verplicht. Wij raden ze natuurlijk wel sterk aan, zeker in heuvelachtige streken zoals de Ardennen, de Eiffel of de Hoge Venen. 
  • In Duitsland geldt de strengste wetgeving op het gebied van winterbanden. Zo ben je verplicht om je wagen aan te passen aan de winterse omstandigheden. Wanneer je dat niet doet is de kans op een boete groot en zijn de boetes hoger als andere weggebruikers hinder ondervinden, bijvoorbeeld wanneer je een verkeersopstopping veroorzaaakt omdat je veel trager rijdt dan auto’s met winterbanden. Ook dien je een sticker op je raam te kleven of zichtbaar op je dahsboard te leggen indien de toegestane maximumsnelheid van je winterbanden lager is dan de maximumsnelheid van je wagen.
  • In Frankrijk zijn winterbanden sinds 2021 van 1 november t/m 31 maart verplicht in de berggebieden en wanneer een verkeersbord dat aangeeft. De winterbandenplicht in de berggebieden kan je omzeilen door sneeuwkettingen mee te nemen en te gebruiken wanneer nodig. Omgekeerd hoef je geen sneeuwkettingen mee te nemen als je op winterbanden rijdt. Een overtreding van de nieuwe regels wordt sinds 1 november 2022 ook daadwerkelijk beboet.
  • In Italië is er geen algemene verplichting, behalve bij winterse omstandigheden tussen 15 november en 15 april in de Aostavallei. Elders dien je te letten op de borden.
  • In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april. De boetes in Oostenrijk zijn geen lachertje en kunnen in de duizenden euro’s lopen. Bovendien geldt in Oostenrijk een minimale profieldiepte van 4 mm. Banden met minder profieldiepte worden als zomerbanden beschouwd.
  • In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. Echter, hier kan het rijden zonder ook leiden tot aansprakelijkheid en loop je kans op een boete als je hinder veroorzaakt op de weg of wanneer de politie van mening is dat je passagiers in gevaar brengt omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij bord.

Overzicht winterbandenplicht per land

Land Winterbanden
België Niet verplicht.
Duitsland Verplicht bij winterse omstandigheden.
Frankrijk Verplicht van 1 november t/m 31 maart in de berggebieden en wanneer er een bord staat.
Italië In de Aostavallei is een winteruitrusting (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord) verplicht van 15 oktober tot 15 april.
Luxemburg Verplicht bij winterse omstandigheden.
DenemarkenNiet verplicht, wel aangeraden.
FinlandVerplicht van 1 november t/m 31 maart bij winterse omstandigheden.
Noorwegen Voertuig -3,5T niet verplicht. Sneeuwkettingen verplicht bij zomerbanden. Voertuig +3,5T verplicht.
Oostenrijk Verplicht tussen 1 november en 15 april.
Slovenië Verplicht tussen 15 november en 15 maart.
Slowakije Bij gladheid en sneeuwval.
KroatiëVerplicht in de winterperiode van 15 november t/m 15 april.
Tsjechië Verplicht van 1 november t/m 31 maart bij winterse omstandigheden.
Zweden Verplicht van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden.
Zwitserland Geen algemene verplichting.
* De regelgeving kan veranderen. Check de wet- en regelgeving van je bestemming voor de meeste recente informatie.

Hoe zit het met sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn enkel toegestaan als de wegen met ijs of sneeuw zijn bedekt en de sneeuwkettingen het wegdek dus niet kunnen beschadigen. In bergachtige gebieden zijn sneeuwkettingen verplicht waar dit staat aangegeven. Het bord is herkenbaar als een blauw bord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting. Sneeuwkettingen dien je minstens op twee van de vier wielen te monteren en je mag er niet sneller mee rijden dan 50 km/u. In sommige landen is het toegestaan om zonder winterbanden te rijden indien je passende sneeuwketting bij je hebt en gebruikt wanneer nodig.

Wat zijn sneeuwsokken?

Sneeuwsokken zijn een alternatief voor sneeuwkettingen. Ze wegen een pak minder, zijn gemakkelijker te monteren en nemen minder plaats beslag dan sneeuwkettingen. Ook is er minder kans op beschadiging van de velg. Sneeuwsokken die voldoen aan de Europese norm EN 16662-1 of de ÖNORM V5117-norm zijn een volwaardig alternatief voor sneeuwkettingen.

De winterband, wat doet hij precies en waarom doet hij dat.

Sneeuwkettingen redden je door de guurste omstandigheden.

Waar en wanneer winterbanden? Europese wetgeving.

Rijtips om door de sneeuw te rijden.