Home Algemene info Het verschil tussen camber en rocker

Het verschil tussen camber en rocker

1
Het verschil tussen camber en rocker

Camber, reverse camber, rocker, tip-to-tailrocker, full-rocker, … de termen vliegen je om de oren wanneer je je een weg baant doorheen het vaak overweldigende aanbod aan ski’s in shops en de nieuwe collecties op de ISPO. Wat is het verschil tussen camber en rocker?

Wat is nu het verschil tussen camber en rocker en waarom is het belangrijk?

Camber is de voorspanning van je ski. Plaats een camberski op de grond en je merkt dat die enkel voor- en achteraan de grond raakt. Komt er gewicht (skiΓ«r) op, dan buigt de ski door en vergroot zo het contactoppervlak. De traditionele ski’s zijn allen camber. Een camberski vraagt een nauwkeurige bochteninzet en geeft een betere precisie, voornamelijk op harde sneeuw of pistes. Door het gewicht van de skiΓ«r kreeg je een evenredig verdeelde druk van tip tot tail en dus ook een betere kantengrip.


Reverse camber of full rocker is dan net het tegenovergestelde. Leg die ski op de grond en je merkt dat enkel het middelste gedeelte van de ski contact maakt. Een rockerski heeft een groter drijfvermogen en is dus uitstekend geschikt voor poedersneeuw. Verder zorgt de rockertecnologie voor een snellere bochtinzet. Door de tendens naar bredere ski’s zorgt de rockertechnologie er tevens voor dat deze nieuwe vormen toch nog goed te berijden zijn.

Vervolgens gaan fabrikanten spelen met de plaats van de contactpunten. Dat leidt tot rockertechnologie in bepaalde delen van de ski (in de punt of in punt en uiteinde). Om het helemaal af te maken, vernoemen we nog even ‘Flat’. Dat is het deel dat helemaal vlak is wanneer je de ski op de grond legt. Veel ski’s zijn ‘flat’ onder de bindingen om dan in punt en uiteinde rocker te krijgen. Flat zorgt wel voor snelle kantenwissels en een betere grip. Volg je nog?

Het verschil tussen camber en rocker:

Camber of rocker?

Met deze drie profielen – camber, rocker en flat – combineren skifabrikanten in eindeloze manier om de vorm en dus inzetbereik van hun ski te bepalen. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat een freeride-ski in de tip rocker heeft, onder de binding camber is en een flat uiteinde heeft.

[button color=”” size=”” type=”” target=”In welke categorie valt mijn ski” link=”https://wintersportgids.be/algemene-info/in-welke-categorie-valt-mijn-ski/”]In welke categorie valt mijn ski[/button]

Reacties zijn gesloten.