Afhankelijk van het type skièr dat jij bent en het niveau dat jij op de pistes behaalt past een bepaalde radius beter bij je. Als beginnend skiër heeft een professionele wedstrijdski niet de juiste radius. Beschik jij over jarenlange wintersportervaring en daal jij de pistes af op uitstekend niveau? Dan zal een allround ski je alleen maar beperken tijdens je afdalingen omdat de ski niet doet wat jij wilt. Maar wat is de radius van een ski nu eigenlijk?
Zoals gesteld zijn de sidecut en de waist bepalend voor je radius. Maar wat is de radius van een ski? De radius van een ski is eigenlijk de denkbeeldige cirkel die je ski maakt wanneer je hem op de kant zet en vervolgens een doorlopende bocht zou maken.Een kleine radius zorgt daardoor dus voor een kortere bocht en dat betekent dat een ski met een kleine radius makkelijk draait.
In shops zijn allerlei type ski’s te krijgen en op de ISPO worden ieder jaar weer nieuwe modellen gepresenteerd. Vergelijk je bijvoorbeeld hier opnieuw een raceski met een freerideski, dan zal je merken dat de raceski een kleinere radius heeft (meestal rond de 13 meter). Die ski’s zijn dan ook gemaakt voor snelle en korte bochten. Een freerideski daarentegen zal snel een radius hebben die richting 20 meter gaat. De meeste ski’s hebben een radius die dus ergens tussen de 13 en 20 meter ligt. Merk je in de sidecut een groot verschil tussen de eerste en de laatste waarde (voor-en achterkant) ten opzichte van de breedte onder de voet, dan kan je van een kortere radius uitgaan. De waist bepaalt hoe moeilijk of makkelijk het is een ski op zijn kant te leggen. Een bredere ski is moeilijker op zijn kanten te rijden.
Het is echter niet enkel de waist (of de breedte onder de voet) die de radius bepaalt. Ook de effectieve kantenlengte en de bouw van de ski hebben hun invloed.