Home Nieuws De beste gerechten na een dagje skiën

De beste gerechten na een dagje skiën

0
De beste gerechten na een dagje skiën

Skiën is geweldig en de apres ski is misschien nog wel beter. Ook skiprofessionals zullen toegeven dat er weinig heerlijker is dan na een zware sessie de eetlust bevredigen met een hartige maaltijd. Sommige maaltijden zijn geknipt voor consumptie na het skiën en het is leuk om aan tafel een debat te houden over elkaars favorieten.

Maar salades zullen in zo’n gesprek niet vaak worden genoemd. We hebben het tenslotte niet over een lui en warm dagje in Zuid-Europa, waarna je best trek hebt in een lichte lunch. Nee, een apres ski maaltijd moet inspelen op de grote trek die ontstaat na een lange dag in de sneeuw en vrieskou.


Daar hoort voedsel bij dat gemaakt is om bij het haardvuur op te eten, gezellig in een kringetje verzameld. Het moet voedzaam zijn en de buik vullen met warmte. En het moet de verbruikte energie aanvullen. Ben je te moe om nog urenlang in de keuken bezig te zijn, dan plaats je gewoon een bestelling bij een topkwaliteit bezorgdienst van eten.

Heel hoog bovenaan de lijst staat kaasfondue. We geven toe, een originele keus is het niet, maar zoals zoveel tradities is deze ontstaan omdat hij simpelweg werkt. Wat heb je nou nog meer nodig dan gesmolten kaas en een reeks dingen om daarin te dippen, zoals brood, vlees of wat je maar wil. Het nodigt uit tot creativiteit.

Maar onze andere keus is wat origineler: misosoep. Het is een traditioneel onderdeel van de Japanse keuken en zeer geschikt voor de apres ski. Deze soep brengt warmte tot in alle uithoekjes van je lichaam. Toch is het een lichte soep, waardoor je later op de avond geen slaapproblemen zal krijgen. De soep verkrijgt zijn unieke smaak door de basis van dashi, oftewel een soort bouillon waarin vis, zeewier en champignons zijn verwerkt. Ook aardappel, ui en zeebanket kunnen present zijn, maar dat verschilt per regionale versie van misosoep. Wil je je eigen variant prepareren, volg dan dit geweldige recept.

We eindigen met een Italiaanse favoriet: risotto. Dit op rijst gebaseerde gerecht geeft je lichaam genoeg energie, zodat je ook de volgende dag weer kan presteren. Risotto kent veel varianten, onze favoriet is die met champignons. De gemene deler van de varianten is de romige textuur en de zoutige ondertoon, waardoor risotto heerlijk hartig is. Het gevaar bestaat dat je te veel opschept en telkens je bord weer wil opvullen. Maar aan de andere kant, na een dagje serieus sporten kan het geen kwaad om je buik flink te vullen.

En dat laatste kan natuurlijk ook prima met een kop warme chocolademelk. Dat is de ultieme verwendrank na het skiën, of eigenlijk zelfs in het algemeen. Check dit artikel voor een overzicht van de mooiste plekken om te genieten van een kop hot choco.