Home Skigebieden Familie-skigebieden Een uniek decor in Val Senales/Schnalstal

Een uniek decor in Val Senales/Schnalstal

0
Een uniek decor in Val Senales/Schnalstal
Val Senales

Voor ieder wat wils in een uniek decor

Aan het einde van de weg, na een lange klim, diep verscholen in een van de meest fascinerende valleien van de Alpen, ligt Val Senales (Schnalstal in het Duits). Neem hier de tijd om rond je heen te kijken en je begrijpt meteen waarom de ijsman Ötzi hier zijn toevlucht zocht. Met Val Senales zitten we in Meraner Land, een streek in Zuid- Tirol in het noorden van Italië die Alpijnse gezelligheid en Italiaanse flair prima met elkaar verweeft. Driehonderd dagen zonneschijn, perfect geprepareerde pistes, sneeuwzekerheid, een gletsjer en een bijzonder uitgebreid aanbod aan wintersportactiviteiten.

Val Senales
Val Senales

Met Maso Corto (Kurzras) als centrale punt starten we onze verkenning van het skigebied Val Senales. De gondel laten we nog even links liggen. De piste waarop we de volgende dagen de meeste kilometers zullen sporen, vertrekt immers aan Teufelsegg. Alles wat we reeds wisten over perfect geprepareerde pistes, wordt hier in de praktijk gebracht. De hellingen zijn afwisselend, veelzijdig, bieden fantastische uitzichten en gaan – zelfs na een week herhaaldelijk op en af – geen seconde vervelen. Nog een reden nodig om richting Teufelsegg te komen? In de gelijknamige hut worden heerlijke pasta’s geserveerd. Om het gros van het skigebied te bereiken, moet je de grote gondel in. Die brengt je in geen tijd op meer dan 3200 meter hoogte en daar openbaart zich een heus wintersportfestijn. Steile buckelpistes, heerlijk lange en snelle afdalingen, oefenpistes, een indrukwekkend funpark,… en dat alles omsloten door een rits majestueuze toppen. De Schwarze Wand, Hintere Schwarze, Finailspitze, Kreuzspitze en andere pieken vormen de grens tussen Oostenrijk en Italië, en het prachtige decor van Val Senales. Een tip: neem de rode pistes richting gletsjer, duik daar de liften in die je naar Gletschersee brengen en sta eenmaal boven stil bij het overweldigende uitzicht van Punta Della Vedretta, om dan de afdaling naar de Bella Vista-hut aan te vallen. De naam is niet verkeerd gekozen. De hut is omgeven door het ijs van de Hochjochferner en vanaf het zonneterras staart eenieder ademloos voor zich uit. We kijken naar de Weisskugel en de Wildspitze in Oostenrijk. De knödel is overheerlijk. En de wellnessliefhebbers ontdekken de plaatselijke cosmeticalijn Glacisse. Die verzorgingsproducten worden rechtstreeks gewonnen uit de mineralen en waters van de Hochjochfern en de omliggende gletsjers. De dagelijkse afsluiter is de dalafdaling naar Kurzras, een smalle, snelle weg die op het eind van de dag transformeert tot een uitdagende buckelpiste. Ideaal om de benen nog even op de proef te stellen, of om de dorst aan te scherpen, het is maar hoe je het bekijkt. Onderaan wacht de oergezellige après-skibar Buss’l.


Val Senales - C Tschurtschenthaler
Val Senales

Variatie troef

Nu heeft Val Senales nog wel meer troeven in huis om het zowel de hardcore skifreak als de gemiddelde wintersportfamilie het meer dan naar de zin te maken. Door de hoge ligging is het skigebied bijzonder lang open. Bij voldoende sneeuw start het seizoen reeds in oktober en loopt het tot begin mei. Wat niet betekent dat je er van juni tot september niets kan doen, want op de gletsjer zijn de liften ook dan gewoon open. Daardoor loop je hier in de zomer en herfstmaanden regelmatig internationale skiteams tegen het lijf, die komen trainen. Freestylers worden op hun wenken bediend door het immense Nitro-snowpark. 135 000 m2 vol met jumps, rails, walls en boxes liggen daar op je vetste tricks te wachten. Het funpark is onvoorstelbaar goed geshapet en wordt dage- lijks gecontroleerd en onderhouden. Ben je beginnend freestyler? Geen nood: ook aan jou is gedacht, getuige de verschillende beginnerslijnen. Voor gevorderden zijn de mogelijkheden onbegrensd en tamelijk onbevreesd. Langlauffanaten binden de latten aan en springen in hun spannende pakje om op de loipes van de gletsjer te genieten in een prachtig kader.

Ook freeriders of liefhebbers van toerski staan hier niet in de kou. In Val Senales worden regelmatig freerideweeks georganiseerd, waarin je onder begeleiding van plaatselijke gidsen de meest fantastische afdalingen doorheen ongerepte verse poeder aan je latten rijgt. Toerskiërs krijgen met zestien verschillende tochten een breed en gevarieerd aanbod voorgeschoteld. Een must-do voor hen is de tocht van de Hochjochgletsjer naar Hintereis-Ferner.

Val Senales
Val Senales

Aan de overkant van de gondel, in Maso Corto, kan je rodelen. Of neem de lift naar de Lazaunhütte, waar de 3,2 kilometer lange sledepiste op je wacht. Haarspeldbochten, opspattende sneeuw, crashes, veel pret en geschreeuw gedurende de hele race zijn je deel. Heb je even genoeg van al het wintersportgeweld, dan kunnen we een bezoek aan Merano (Meran) van harte aanbevelen. Merano is een heerlijk Italiaanse stadje, waar het gezellig flaneren is. In de prachtige thermen Merano Thermal Baths (www.thermemeran.it) kom je opnieuw op kracht in een van de vele binnen- en buitenbaden. Wellness op hoog niveau in een schitterend architectonisch kader

Val Senales
Val Senales

Tekst: Jurgen Groenwals

ISPO 2023