Sneeuwval, sneeuwval in de Alpen
Sneeuwval

Komend weekend wordt er heel wat neerslag in de bergen verwacht. Dat betekent dus sneeuw voor hooggelegen gebieden. In de afgelopen weken viel was er al sprake van de eerste sneeuwval in de Alpen, met een dun laagje in diverse gebieden boven de 2000 meter waardoor op diverse gletsjers al afdalingen gemaakt konden worden.

Eerste sneeuwval in de Alpen verwacht op vrijdagavond

Vanavond wordt de eerste neerslag verwacht in de Franse Alpen. In eerste instantie hebben we het dan over regen, maar de sneeuwgrens zal geleidelijk aan zakken. Zaterdag wordt boven de 2300 meter sneeuwval verwacht. Op zondag zal de sneeuwgrens nog verder zakken, tot zo’n 2000 meter. Dat betekent sneeuw in onder andere Val Thorens. Perfect voor de seizoenopening die eind november gepland staat.


Zwitserland en Italië

Ook in Zwitserland en het westelijke deel van de Italiaanse Alpen daalt de temperatuur in de loop van het weekend waardoor verwacht wordt dat de sneeuwgrens tot onder de 2000 meter zal zakken. In Oostenrijk en het oosten van de Italiaanse Alpen is het waarschijnlijk nog even wachten op de eerste sneeuw.

Meer dan één meter

Lokaal wordt er zelfs tot meer dan één meter aan sneeuw verwacht in de nacht van zaterdag op zondag, alsook de zondag overdag. De meeste sneeuw wordt verwacht in het Mont Blancmassief, Wallis en Valle d’Aosta en Val d’Ossola. Hier kan lokaal wel meer dan een meter verse sneeuw vallen. Op de Stubaier gletsjer ligt inmiddels al meer dan 30 centimeter sneeuw en is meer dan 1/3e van de liften geopend. In Chamonix is zelfs al meer dan 40 % van de liften geopend.