gezinsvriendelijk skigebied la plagne, Franse skigebieden met veel groene pistes
La Plagne

Het wintersportseizoen is inmiddels volop aan de gang en natuurlijk informeren wij jullie graag over de nieuwe skifaciliteiten in Franse skigebieden in 2017-2018. De regio’s investeren ieder jaar volop in het uitbreiden van het pisteaanbod en vernieuwen van bestaande faciliteiten. Of het nu gaat om nieuwe liften, gerenoveerde accommodaties of extra sneeuwkanonnen, er zijn volop nieuwe skifaciliteiten in Franse skigebieden in 2017-2018.

Nieuwe skifaciliteiten in Franse skigebieden in 2017-2018

Deze winter vermenigvuldigen de ervaringen zich op de piste met prachtige panorama’s, speelmodules en innoverende gethematiseerde parcours. Zo wordt er in La Rosière een nieuw Funcross-parcours aangemaakt, is er een nieuwe ludieke piste voor Alpe d’Huez en wordt de “Walibi Gliss” in Les Menuires volledig heringericht. Mis daarbij ook de nieuwe fotospot niet in Les Gets op de top van de Ranfoilly, de ideale plek voor die adembenemende selfie! Deze spot bevindt zich trouwens naast een nieuwe zetellift (6 plaatsen) van de allerlaatste generatie: de Ranfoilly Express, die 40% meer mensen zal kunnen vervoeren.

Zoals elk jaar opnieuw worden er steeds snellere en comfortabelere zetelliften geopend in diverse gebieden. Val Thorens introduceert een nieuwe gondellift met luxegondels voor 10 personen. Een investering van 14 miljoen euro die de zetellift Moraine vervangt ter hoogte van een heel drukke zone in het skigebied. Ook in Vaujany wordt er een nieuwe gondellift onthuld. Nog nieuwe zetelliften? Jazeker. In Les Arcs komt er een nieuwe zeszit met verwarmde zetels en een weerscherm! Uitzonderlijk is dat deze liften telkens loskomen in het begin- en eindstation waardoor ze vertragen bij het instappen en onderweg sneller naar boven kunnen. Deze lift, ter hoogte van Pré Saint Esprit naast Arc 2000, wordt tevens de langste van Europa (2850m lang).
Les Arcs (c) Sarah Ginet

Nog meer nieuwe skifaciliteiten in Franse skigebieden in 2017-2018

Met optimaal aangelegde skigebieden en aangepaste zones wagen zowel volwassenen als kinderen zich elk jaar aan het skiën of zelfs aan nieuwe winterdisciplines. Zodat het leerproces in perfecte omstandigheden verloopt, is het aangeraden om goed omringd te worden door bijvoorbeeld een skileraar van de Franse Skischool (ESF).
Dankzij het verbeteren van de sneeuwkannonnen ter hoogte van de beginnerszones in Morzine, naast de gondellift Pléney, zullen beginners nog meer plezier beleven aan hun geliefde zone.
Er komen trouwens ook twee nieuwe beginnerszones: in Valloire aan de top van de gondellift Sétaz en in Châtel aan de grens van het skigebied Châtel-Torgon (Zwitserland). Daar wordt aan de Franse kant van de grens een nieuwe skilift geplaatst: “Les Douaniers”! Garantie op sneeuwzekerheid in de Franse bergen is ook van groot belang. Daarvoor wordt er ook telkens opnieuw geïnvesteerd.

Enkele voorbeelden van nieuwe skifaciliteiten in Franse skigebieden in 2017-2018

In Val d’Arly wordt de waterrecuperatie verbetert, Les Menuires investeert 2,5 miljoen in hun installaties en Morzine vervangt hun huidige sneeuwkanonnen ter hoogte van Pléney voor een efficiëntere en verhoogde productie van kunstsneeuw die ook de aanleg van de pistes zal vergemakkelijken. Een investering van ongeveer 700 000 euro. In Les 2 Alpes maken ze zich ook sterk om de productie van hun sneeuwkannonen te vergroten en zo optimaal gebruik te maken van de ideale momenten om kunstsneeuw te sproeien. Zo gaan ze enkele sectoren in het skigebied voorzien van extra en zelfs milieuvriendelijke kanonnen, bijvoorbeeld langs de zetellift Puy-Salié op de gletsjer. Daar heeft er zich de voorbije jaren een smeltmeer gevormd die gebruikt wordt voor de watervoorzieningen van het gehele netwerk. Dit betekent dat het een volledig afgesloten circuit is die de natuurcyclus nabootst. Enerzijds tapt het water af van de gletsjer, anderzijds wordt teruggegeven in de vorm van sneeuwvlokken. Een investering van 800 000 euro voor een wereldprimeur. Er werd namelijk nog nooit een heel netwerk sneeuwkanonnen geplaatst op levend ijs en op een dergelijke hoogte (3400m tot 3200m) waar het voortdurend kan vriezen. In Les Arcs doen ze ook niet onder en plaatsen ze 80 extra sneeuwkanonnen, oftewel een toevoeging van 20 hectaren op een netwerk van 132 hectaren.
Les Menuires
Maar er zijn niet enkel grote nieuwe skifaciliteiten in Franse skigebieden in 2017-2018. De kleine dingen die een mens laten genieten zijn bijvoorbeeld de nieuwe picknickzones op de pistes van La Plagne met houten parket, ligstoelen, barbecues en oplaadpalen voor je smartphone, gevoed via zonnepanelen. In Châtel zijn er dan weer 4 nieuwe gratis WiFi-zones in het skigebied zodat je jouw geweldige vakantie-ervaringen kan delen op social media of zelfs jouw verlopen skipas kan heropladen!

Nieuwe skifaciliteiten in Franse skigebieden in 2017-2018: accomodaties

In december 2017 opende een atypisch hotel haar deuren: het coole en schattige HO36 Hostel in Les Menuires. Kun je niet kiezen tussen een hotel, hostel of penthouse? HO36 biedt al deze mogelijkheden aan en daarbovenop heb je er een geweldige bar en een betaalbaar restaurant. Alleen, met twee of met 8? Familie of vrienden? Hier heb je een topervaring voor een leuke prijs in een cosy en unieke omgeving. Gelegen in het hart van het station, met uiteraard ski-in en ski-out, biedt HO36 40 kamers aan van 2 tot 10 personen vanaf 40 euro per persoon!
Voor een overgetelijk verblijf moet je in het Hyatt Centric in La Rosière zijn. 69 kamers, suites en familiesuites met een prachtig panoramisch uitzicht. Daarbij bekoort de service van de Hyatt, met “la trattoria”, een brasserie, een bar, zwembad en spa zelfs de meest veeleisende onder jullie. Nog in La Rosière: een nieuwe residentie (4*) “Le Chalet Grivola” met 8 prachtige appartementen en ook de opening van de Barthélémy, een chalet met 20 luxueuse appartementen.
Wat nieuwigheden betreft mag je de luxechalet “La Halle des Cascades” voor 15 personen in Les Arcs niet missen. In dit bergdorp, meer bepaald Arc 1800, kan je ook overnachten in het uitgebreide vijfsterrenresidentie “Les Monarques – Edenarc” (40 extra appartementen).
Er wordt ook gefluisterd dat er in Alpe d’Huez rond december 2018 een nieuw vijfsterrenhotel zijn deuren zal openen.
Alpe d'Huez - Pic Blanc

Nieuwe skifaciliteiten in Franse skigebieden in 2017-2018: renovaties

In La Plagne heeft de groepering Assas Hôtels van Romain Trollet het hotel Araucaria overgenomen. Er werden alvast grote plannen voorgesteld voor een ambitieuze renovatie en uitbreiding van het hotel waarbij er vele innoverende services en ook een grote wellness worden voorzien. Elke ruimte is volledig ingericht door interieurarchitecte Leslie Gauthier. Ze combineert het geraffineerde van het huidige viersterrenhotel met een ontspannen sfeer voor een hotel met 84 moderne, ludieke, sjieke en sportieve kamers.

Al met al kunnen we stellen dat er heel wat nieuwe skifaciliteiten in Franse skigebieden in 2017-2018 aan te treffen zijn.