Home Nieuws Zilveren medaille voor Xander Vercammen op Jeugd Olympische Spelen

Zilveren medaille voor Xander Vercammen op Jeugd Olympische Spelen

2
Zilveren medaille voor Xander Vercammen op Jeugd Olympische Spelen
Xander Vercammen skiet naar zilver.
Team Belgium vaardigde negen atleten af naar Lillehammer – waar de Olympische Winterspelen van 1994 plaatsvonden – voor de 2de editie van de YOG (Youth Olympic Games).
Xander Vercammen haalt zilver op skicross.
Xander Vercammen haalt zilver op skicross.
Eén van hen is Xander Vercammen, het zestienjarige skitalent uit Edegem, die de laatste tijd timmert aan een dubbele skicarrière. Enerzijds is hij een uitstekende alpine skiër, lid van het BEAST (Belgian Alpine Ski Team) met veelbelovende resultaten op zijn palmares. Zo werd hij meermaals Belgisch Kampioen en ook op het internationale jeugdcircuit stond hij verschillende keren op het podium.
Maar naar aanleiding van zijn titel van Belgisch Kampioen bij de jeugd in skicross, bijna een jaar geleden, heeft hij besloten zich te focussen op een kwalificatie op de Youth Olympic Games. Deze uiterst spectaculaire Olympische freestylediscipline is weggelegd voor veelzijdige atleten die met z’n vieren tezelfdertijd over een technisch parcours met kombochten en sprongen skiën.
Xander Vercammen Skicross Val Thorens
Xander Vercammen Skicross Val Thorens
Vercammen wist met knappe resultaten op Europacup-wedstrijden voor Team Belgium een plaats af te dwingen op de Jeugd Olympische Spelen – België kreeg immers niet zomaar een plaats toegewezen. Slechts achttien atleten, de beste uit de verschillende gekwalificeerde landen, mochten aan de start verschijnen. Tijdens de individuele kwalificatieruns liet Vercammen meteen zien dat hij in vorm was: hij skiede de vijfde tijd maar zat op de hielen van de concurrentie. Daarna volgden vijf runs met steeds vier skiërs, waarin elke atleet, elke concurrent wel eens tegenkwam om door middel van een puntensysteem, de acht beste skiërs te selecteren voor de halve finales.
Vercammen wist zich als zesde te plaatsen en skiede naar de overwinning in een spectaculaire halve finale. In de finale kwam Xander Vercammen niet goed uit de startgates en moest hij de achtervolging inzetten. Maar alhoewel er halfweg het parcours twee van z’n concurrenten in de problemen kwamen, liet Vercammen zich niet uit z’n lood slaan. Hij bezorgt Team Belgium de eerste medaille in Lillehammer.
Xander Vercammen skiet naar zilver.
Xander Vercammen skiet naar zilver.
De zilveren plak van Vercammen is de derde Belgische Olympische skimedaille van de geschiedenis bij de jeugd, na het zilver van Dries van den Broecke op de YOG in 2012 en het brons van Armand Marchant op de EYOF (European Youth Olympic Festival) in 2015.

Vercammen, met medaille rond de hals, reageerde geëmotioneerd: “Het was bijzonder spannend door het format met verschillende heats, maar ik heb goed aan de druk kunnen weerstaan en ben bijzonder blij met deze medaille”.

De video van de hele wedstrijd, kan je hier bekijken. De finale begint op 2 uur 8 minuten.


Reacties zijn gesloten.