Home Nieuws Veilig op latten

Veilig op latten

0

Oostenrijk pakt uit met enkele handige tips om veiligheid te garanderen.

Om het aantal ongelukken te verminderen, gooit de reisgids van Oostenrijk enkele tips online. Wij vatten ze even voor je samen.


Onderweg naar het skigebied: zorg voor winterbanden!

Net als bij mosselen, zijn winterbanden op hun best in de maanden waar een R in zit. Sinds 2008 zijn winterbanden in Oostenrijk in deze maanden zelfs verplicht, ook voor Belgische wagens! Onder de verplichte Oostenrijkse ‘winteruitrusting’ wordt ook verstaan dat er voldoende ruitensproeiervloeistof in je auto zit, om in combinatie met de winterbanden zo snel mogelijk te kunnen reageren wanneer het nodig is.
Wie niet overschakelt naar de winteruitrusting, riskeert in Oostenrijk een boete tussen 35 en 5 000 euro. Winterbanden zijn erop gericht om een maximale grip te bieden bij lage temperaturen (minder dan 7° Celsius) en neerslag. Ook in België zijn deze winterbanden tijdens de R-maanden dus geen overbodige luxe!  Laat je ook zeker niet leiden door misverstanden als “ik heb ABS, winterbanden zijn dus overbodig”. Als je banden weinig grip hebben, kan je ABS niet optimaal functioneren. Voor meer informatie en alle misverstanden over winterbanden, klik HIER!

Op de piste: ken de regels!

Veiligheid begint steeds bij jezelf. Net als in het verkeer, gelden op de piste regels om alles veilig te laten verlopen. Zorg er dan ook altijd voor dat je op de hoogte bent van deze veiligheidsvoorschriften. Wees gerust, het gaat hier heus niet om een “theoretisch ski-examen”. Het lijstje bevat voor het grootste deel logische regels als “alcohol en skiën gaan niet samen” of “Kijk vooruit en anticipeer op situaties die voor je plaatsvinden”. Voor de volledige lijst, klik HIER!

Gebruik en bescherm je verstand!

Een correct gekozen helm kan je heel wat leed besparen bij een ongeval. Steeds vaker zie je op de pistes helmen verschijnen en de tijd dat dit een “verplichting van de mama” was, is dan ook al lang voorbij. Tegenwoordig zijn er helmen in de mooist of gekst bedenkbare vormen en kleuren, dus voor ieder wat wils. Let bij het kiezen van een helm wel op enkele belangrijke dingen, zoals het CE keuringsteken dat optimale veiligheid garandeert. Voor meer informatie over de juiste keuze van een helm, klik HIER!

Is’t dan toch knotsenbol, wat doe je dan?

Een ongeval kan vaak vermeden worden, maar soms gebeurt het toch. Als er niemand gekwetst is, kan je natuurlijk met de nodige excuses je weg voortzetten. Maar indien er een slachtoffer is, houd je best  rekening met enkele belangrijke veiligheidsvoorschriften. Zo steek je bijvoorbeeld best je skistokken op 5m voor de plaats van het ongeval in de vorm van een kruis om aankomend “verkeer” te waarschuwen. Bel pas daarna de hulpdiensten. Laat het slachtoffer nooit alleen en zorg ervoor dat hij of zij niet onderkoeld geraakt zolang de hulpdiensten er niet zijn. Meer veiligheidstips vind je HIER!

Bron: austria.info

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in