Copyright - ODT Val Thorens - Ski Cross
Copyright - ODT Val Thorens - Ski Cross

Leuk nieuws vanuit Val Thorens: de Ski Cross World Cup 2020 gaat door!

Het event gaat plaatsvinden op 19 en 20 december in Val Thorens. Vanwege de Covid-19 maatregelen zal dat dit jaar achter gesloten deuren gebeuren, maar het zal wel live uitgezonden worden op L’Equipe en Eurosport. Maak je klaar voor veel bochten, sprongen, snelheid en techniek. Spanning gegarandeerd!

Shop Lokaal

Val Thorens, het hoogste skigebied van Europa, maakt vandaag bekend dat het twee etappes organiseert van de Audi FIS Ski Cross World Cup-wedstrijd die plaatsvindt op 19 en 20 december 2020. Het actievolle programma omvat wilde bochten, sprongen en snelheid die de vaardigheden en techniek van alle deelnemers echt op de proef zullen stellen. Opwinding is gegarandeerd!

Dankzij een gunstige beslissing van de Savoie-prefectuur en de Internationale Skifederatie, en na uitgebreid overleg gezien de aanhoudende Coronavirus-pandemie, zullen strikte sociale distantie- en gezondheidsprotocollen worden geïmplementeerd.
De wedstrijd vindt nu plaats achter gesloten deuren, maar wordt uitgezonden op zowel Eurosport als L’Equipe TV-kanalen, zodat fans niets van de actie hoeven te missen.

Om veiligheidsredenen worden alle betrokkenen – zowel de organisatoren als de atleten zelf – de dag voordat de race begint, getest op COVID-19. En alle diensten van het skigebied zullen worden ingezet om de veiligheid te garanderen en ervoor te zorgen dat iedereen de sociale afstands- en gezondheidsmaatregelen volgt.

Het evenement wordt gehouden op de speciale ski-crosshelling genaamd Jean-Fred Chapuis – genoemd naar de plaatselijke Val Thorens-atleet en Olympisch kampioen. Het is een van de meest spectaculaire en technische afdalingen in het resort – 1250 meter lang en de snelste afdalling duurde slechts 1 minuut 10 seconden. Alle grote internationale namen in de wereld van skicross zullen aanwezig zijn, naar verwachting zullen meer dan 100 atleten deelnemen.

Wat is skicross?
Skicross is een getimed race-evenement dat vaak wordt beschouwd als onderdeel van freestyle skiën, omdat het op een vergelijkbaar terrein plaatsvindt met onder meer hoge jumps. Het werd erkend door de Internationale Ski Federatie als discipline in 2003. Het werd een officiële Olympische sport in 2010 tijdens de Winterspelen in Vancouver.

Het idee achter skicross was om de opwinding van motorcross naar het skiën te brengen om races spannender te maken voor toeschouwers. Wat het onderscheidt van andere alpine disciplines, is dat groepen van vier skiërs tegelijkertijd tegen elkaar racen.
Alleen de eerste twee deelnemers van elke run kwalificeren zich voor de volgende heat met verschillende kwalificatieheats die voor de finale worden georganiseerd.

Skicross-parcours zijn zelf indrukwekkend, bestaande uit een run van ongeveer 600 m, met een helling van ten minste 33%, met verschillende natuurlijke of kunstmatige elementen die worden gebruikt zoals hobbels, verhoogde bochten of jumps om de atleten uit te dagen die een echte show neerzetten terwijl ze zo snel moelijk naar beneden gaan.

Meer informatie op de website van Val Thorens