Home Skigebieden Duitsland Een skipiste als natuurbeheer: Off-season in het Sauerland

Een skipiste als natuurbeheer: Off-season in het Sauerland

0
Een skipiste als natuurbeheer: Off-season in het Sauerland
een skipiste als natuurbeheer

We zien onze skigebieden natuurlijk het liefst onder een maagdelijk wit sneeuwdeken, terwijl rook uit de schoorstenen van de hotelletjes en restaurantjes kringelt, en de geur van glühwein onze neusgaten binnendringt. Een skipiste als natuurbeheer is iets waar we dan weer niet direct aan denken: het werk dat de bestemmingen ieder jaar weer verzetten zodat ze ons dat idyllische plaatje kunnen blijven voorschotelen. 

Een skipiste als natuurbeheer

Wanneer je tijdens je wintersportvakantie verder kijkt dan je ski lang is, zie je dat er elke dag heel wat werk wordt verzet om ervoor te zorgen dat de pistes zich in optimale kwaliteit bevinden. Veel wintersporters beseffen niet dat er ook buiten het skiseizoen heel wat gebeurt. Juist in de zomer werkt men namelijk met man en macht op en naast de pistes om perfect geprepareerde pistes in de wintermaanden te kunnen garanderen. Onderhoud en natuurbeheer spelen hierbij een belangrijke rol.


Geiten en schapen op de piste

In het Sauerland worden volop geiten en schapen ingezet om het natuurgebied te preserveren. Zonder de inzet van deze dieren zou de typische heidevegetatie het al snel verliezen van gras, bomen en struiken. Deze vorm van natuurbeheer zien we vandaag de dag weer vaker terug. Het zijn natuurlijk niet enkel kuddes geiten en schapen die in het onderhoud van de bergen in het Sauerland voorzien. Gedurende het zomerseizoen wordt mankracht ingezet om struiken te snoeien. In het kader van de actie ‘Natur verbindet’ hebben scholieren van het internaat Bad Fredeburg samen met vluchtelingen tal van natuurbeschermende maatregelen uitgevoerd. Zonder de inzet van mankracht zouden de heides in enkele jaren uitgroeien tot bosgebied, waardoor skiën niet meer mogelijk zou zijn. Zonder wintertoerisme zouden er dan ook veel minder heide- en weidegebieden zijn.

Een skipiste als natuurbeheer zodat wij in de winter kunnen blijven skiën

 

Niet enkel compenseren

Bij de aanleg van nieuwe pistes en bouwprojecten in skigebieden zijn liftoperators verplicht om zogenaamde compenserende maatregelen te treffen. Wanneer er natuur verdwijnt voor bouwprojecten dient deze natuur op een andere plek herontwikkeld te worden. Zo werd er tijdens de constructie van een bandlift in Winterberg getracht om de vegetatie direct in en rondom de bandlift te laten terugkeren. Daarbij probeerde men bovendien om vegetatie die normaal alleen in hoger gelegen gebied terug te vinden is rondom de lift te laten groeien. Michael Beckmann, voorzitter van Wintersport-Arena legt uit: “Bij alle bouwwerkzaamheden in de skigebieden van Wintersport-Arena Sauerland speelt natuurbescherming een belangrijke rol. Hierbij is dan ook sprake van een nauwe afstemming met alle relevante partijen.”

Speciaal habitat

Willingen heeft, tijdens de aanleg van de nieuwe achtpersoonsstoeltjeslift, een speciaal habitat gecreëerd voor dieren die in de bouwzone leefden. Na de werkzaamheden werd het gebied bedekt met de eerder geoogste vegetatie zodat dezelfde planten weer zouden terugkeren en landdieren kunnen blijven migreren rondom het gebied bij de rivier Hoppecke.

Naast dit landcompensatieproject vinden er nog tal van andere maatregelen plaats in het Sauerland. Zo zijn er wateropvangbekkens gebouwd om een leefgebied te bieden aan watervogels en amfibieën, en worden daken van gebouwen uitgerust met vergroenings- of zonnesystemen.

Of het nu gaat om grazende dieren of het planten van nieuwe vegetatie, we kunnen concluderen dat skigebieden zeker ook in de zomermaanden heel veel activiteiten ontplooien om ervoor te zorgen dat de pistes er tijdens de wintermaanden perfect bij liggen.