Home Algemene info Gletsjerskigebieden in Zwitserland

Gletsjerskigebieden in Zwitserland

0
Gletsjerskigebieden in Zwitserland
Riederalp

De gletsjerskigebieden in Zwitserland staan synoniem voor een adembenemende natuurpracht. De uitzichten zijn fenomenaal, de skigebieden zijn sneeuwzeker en bieden voor elk wat wils.

Gletsjerskigebieden in Zwitserland: Aletsch-gletsjer – Wallis

Ongelooflijk groot, ongelooflijk mooi en waarschijnlijk één van de bekendste gletsjerskigebieden in Zwitserland: de grote Aletsch-gletsjer is de reusachtigste ijsstroom van de Alpen. En de meest geliefde, want hij is goed toegankelijk en optimaal gelegen voor het maken van lange wandelingen, wintersport en bijzondere natuurexcursies. Het Aletschgebied valt onder het Unesco-werelderfgoed. En dat niet alleen omdat de “grote Aletschgletsjer” met zijn ongelooflijke 27 miljard ton ijs de grootste Alpengletsjer is. De hele regio biedt leefruimte aan vele zeldzame dier- en plantensoorten, zoals bijvoorbeeld in het Altetschbos, met in de buurt het natuurbeschermingscentrum van Pro Natura. Ontelbare uitzichtpunten bieden een goed zicht op de gletsjer, zoals bijvoorbeeld de Bettmerhorn boven de Bettmeralp. Ook de vanuit Fiesch met een kabelbaan bereikbare Eggishorn biedt een heerlijk panorama op het slingerende, bovenste deel van de grote gletsjer. Aan de voet van de ijsstroom ligt het van gletsjer-smeltwater voorziene Märjelenmeer. Het skigebied heeft ongeveer 100 kilometer pistes, is zeer kindvriendelijk en is goed bereikbaar vanaf Fiesch en het autovrije Bettmeralp en Riederalp. Skiën met uitzicht op indrukwekkende gletsjers is en blijft een unieke belevenis.


Gletsjerskigebieden in Zwitserland: Jungfrau

De bergreuzen Eiger, Mönch, Jungfrau en de langste gletsjerstroom van de Alpen van dichtbij. De Jungfrautrein rijdt door de berg naar het hoogste treinstation van Europa op 3454 meter. Van de kleine Scheidegg rijdt het tandwielspoor het hele jaar door de tunnel steil omhoog naar de Jungfraujoch. De tunnel vanaf station Eigergletsjer is zeven kilometer lang en werd aangelegd van 1896 tot 1912. Twee stops in de bergtunnels geven gelegenheid voor een spectaculair zicht door openingen in de Eigernoordwand en over de gletsjerwereld. Vanaf het bergstation gaat het door tunnels naar het ijspaleis met zijn ijssculpturen, naar buiten op het uitkijkplateau, in de lift omhoog naar observatieterras “Sphinx” en naar de belevenis rondwandeling “Alpine Sensation”. Vanaf het oostelijke gletsjerplateau is het mogelijk om ‘s zomers met goed schoeisel in de ijle lucht een 45 minuten durende sneeuwwandeling te ondernemen naar Mönchsjoch.

DSC_5979

Gletsjerskigebieden in Zwitserland: Saas-Fee

Ook Saas-Fee staat bekend als een van de gletsjerskigebieden in Zwitserland. Al bij het dalstation van de Alpin Express op 1800 meter vallen ze op: tussen de dagjesmensen op wandelschoenen staan skiërs en snowboarders in een winterse uitrusting. Duidelijk hoorbaar ratelen de skischoenen over de vloer terwijl buiten de zon het dal van Saas-Fee opwarmt tot 25°. Maar bij het eindstation van de Alpin Express en de Metro Alpin ziet de wereld er heel anders uit: terwijl de wandelaars snel een jas uit hun rugzak halen, en toeristen op gympies heel voorzichtig proberen te lopen, binden de zomerskiërs hun snelle hightech-planken onder de voeten en suizen ze weg, op naar het sportplezier op de sprookjesachtige sneeuwvelden van de Feegletsjer. Twintig kilometer goed geprepareerde pistes op 3500 meter, skiliften, het unieke uitzicht op de hoogste Walliser toppen en de hete zomerzon dragen bij tot een onvergetelijke zomerski-ervaring. Uiteraard zijn de ski- en snowboardscholen van Saas Fee ook hartje zomer geopend.

Gletsjerskigebieden in Zwitserland: Zermatt

Snowboardcracks en skifans opgepast: op de Theodul-gletsjer, één van de gletsjerskigebieden in Zwitserland, ligt het hoogstgelegen zomerskigebied van de Alpen en het grootste snowpark van Europa. 21 km beveiligde pistes, zes skiliften en een kabelbaan ontsluiten het zomerskiparadijs Theodulgletsjer-Plateau Rosa. De sneeuwomstandigheden zijn perfect en het uitzicht fantastisch: hiervandaan ziet men bijna alle Zwitserse 4000-plussers hoog boven de zomers groene dalen. De snowboarders hebben hun eldorado in het ‘Gravity Park’ op de Theodul-gletsjer: 200 meter superpipes, halfpipes, kickers en rails, plus de complete inrichting van het winter-skatepark doen het hart van de boarders sneller slaan. Tussen juni en november luidt het motto op Klein Matterhorn dan ook: skifun totaal!

Gletsjerskigebieden in Zwitserland: Engelberg
Een uitgemaakte zaak: in de ‘Rotair’, de kabelbaancabine die zich een keer om zijn eigen as draait, zweeft men van het tussenstation Stand naar de Klein Titlis, op 3020 meter hoogte. Niet alleen geniet u van een 360° uitzicht over het uitgestrekte Engelberger Tal, ook kunt u een blik in de diepte werpen, waar het gletsjerijs door talloze spleten wordt doorkliefd. Maar pas echt cool wordt het bij het bergstation: dwars door de Titlis-gletsjer voert een 150 meter lange, kuntsmatige gletsjergrot rechtstreeks naar het hart van de gletsjer. Hier hangt het dak vol ijskristallen, schittert het gletsjerijs in geheimzinnig blauw en lopen gletsjerspleten helemaal door tot aan de bovenkant van de gletsjer. De gletsjerstoeltjeslift Ice-Flyer en de Fun-Lift zorgen voor veel plezier. Een bijzondere ervaring is de oversteek over de gletsjer en de klim naar de top van de Titlis -uiteraard alleen onder begeleiding van een berggids!

EVE_6463

Gletsjerskigebieden in Zwitserland: Les Diablerets 
Het Botta-bergstation ligt op bijna 3000 meter. Het uitzichtsplateau bereikt men over een lange buitentrap achter het huis. In een klein uurtje komt men echter ook zonder gevaar over het gletsjerplateau bij de adembenemende ‘Quille du Diable’. De kilometer lange Alpine Coaster Rodelbaan zorgen voor ongekende sensaties.
Gletsjerskigebieden in Zwitserland: Mont Fort

Alleen al de rit met alle kabelbanen is een belevenis. Men neemt vier kabelbanen vanuit de plaats Verbier naar de bergtop, drie zijn het vanuit Seviez, dat met de bus bereikbaar is vanaf Haute-Nendaz. De laatste vierhonderd meter over de gletsjer naar Mont Fort op 3329 meter. overwint men eveneens in een kabelbaan vanuit Col des Gentianes. Een rotstrap loopt tenslotte 20 meter omhoog naar de eigenlijke bergtop met het topkruis en onbelemmerd uitzicht op de gletsjer en het hooggebergte. Heel aantrekkelijk zijn de bekende vollemaans- en zonsopgangtochten naar Mont Fort. Mont Fort is de hoogste berg van de Quatre Vallées-regio, bereikbaar vanuit Verbier. De gletsjer biedt uitstekende sneeuwomstandigheden het hele jaar door.