Zinal
Zinal - O. Maire

Ontspannen op reis met kinderen

Duizenden landgenoten hebben leren skiën met Intersoc. Of het nu ging om sneeuwklassen, vakantiekampen met het ziekenfonds of een familievakantie: Intersoc zorgde voor verblijf, eten én skilessen. Zeker voor kinderen is dit een uitstekende manier om kennis te maken met de winterpracht in de bergen. Ze krijgen skiles in hun eigen taal, kunnen naar hartenlust spelen en staan elke avond te drummen voor het animatieprogramma. Alvast een belangrijke tip: wees er snel bij! De winterboekingen lopen zo vlot dat de krokusvakantie in Zinal binnen de tien minuten helemaal volgeboekt was! Tijdens de schoolvakanties draait het Intersochotel Les Diablons op een bezetting van 100%. Hotel Les Diablons kreeg de voorbije jaren een nieuw kleedje aangemeten. Intersoc huurt het hotel nog tot 2030 en bekostigde zelf de renovatiewerken. Vijf jaar geleden pakten de organisatie de bar en eetzaal aan. Twee zomers terug volgde de Corbiervleugel en in de zomer van 2011 de clublokalen en de Diablonsvleugel. De kamers ogen inderdaad een pak frisser, met name de badkamer. Het hotel mikt ook duidelijk op families met kinderen: maar liefst 70 kamers zijn ‘communicerende kamers’, waarbij kinderen in een aanpalende kamer slapen.

Shop Lokaal

Zinal
Zinal

Door het drukke programma heb je nauwelijks de tijd om op adem te komen. Wie skimateriaal heeft besteld via Intersoc kan beneden in de kelder schoenen, stokken en ski’s gaan passen en laten afstellen. Je hoeft het hotel dus niet uit. Zeker voor kinderen biedt deze one-stop-shopping, ondanks het wat drukke sfeertje, niets dan voordelen. Op weg naar boven kun je je kroost meteen inschrijven voor een van de lessen. De animatie blijft de eerste avond beperkt tot de voorstelling van het weekprogramma en de kennismaking met de verschillende monitoren.

Zinal
Zinal

Een uitgebreid team zorgt ervoor dat zowel skiërs als niet-skiërs ruimschoots aan hun trekken komen. De lessen voor de kinderen worden gegeven door monitoren van Intersoc zelf. Volwassenen krijgen begeleiding van skileraars van de plaatselijke Zwitserse skischool. Wie liever niet op de latten staat, kan gaan wandelen. Elke dag staan er verschillende uitgestippelde routes op het programma. Eten (volpension) doe je op vaste tijdstippen in buffetformule in de eetzaal van Zinal. ‘s Avonds heb je tijd om aan te schuiven tot 19.30 uur. Voor stemmig tafelen tijdens schoolvakanties trek je best ook een keer ergens anders heen, maar kinderen malen er niet om. Zodra ze ‘s avonds hun voorgerecht, hoofdschotel en dessert hebben verorberd, stormen ze naar de theaterzaal voor de kinderanimatie. Wie liever wat rustiger eet, zakt best pas rond 19 uur af naar de eetzaal. Overdag heb je voldoende tijd om de lift naar beneden te nemen, aan tafel aan te schuiven en vervolgens opnieuw naar boven te zweven. Toch is het aangenaam om ‘s morgens een picknick mee te nemen zodat je boven kunt blijven en volop van je dagje in de sneeuw geniet.

Zinal
Zinal

Klein maar fijn

De pistes van Zinal bereik je via de kabellift van de Sorebois. Hoewel de lift een aantal jaren terug nog werd vernieuwd, kan het er ‘s ochtends behoorlijk druk zijn. Zeker tijdens het seizoen is het tijdens het spitsuur tussen negen en tien makkelijk een halfuur of langer wachten. Ervoor of erna is het een pak rustiger en boven merk je nauwelijks wat van de drukte, hoewel het merendeel van de liften uit trage sleepliften bestaat. En als er toch te veel volk is, neem je gewoon de Combe Durand-sleeplift. Daar is het veel rustiger, omdat de hellingen niet altijd in de zon liggen. Je hebt er de keuze uit twee rode of een zwarte piste. Bijzonder fijn voor geoefende skiërs is de afdaling van de top van de Corne de Sorebois helemaal naar het dal. Daar ben je al gauw twintig minuten mee zoet. Beginners blijven overigens best weg van die dalafdaling. Bovenaan valt alles nog reuze mee, maar wat lager moet je kiezen tussen een steile zwarte piste en een rood gekleurd bergpad dat naar beneden kronkelt en waar je na een stukje glijden telkens moet afremmen in de bocht. Een andere mogelijkheid om in het dal te geraken, is via de Piste du Chamois, die je bereikt langs de Corne de Sorebois. Het eerste stuk is een schitterende skiroute. Op het lager gelegen gedeelte moet je oppassen dat je de afslag richting Mottec niet mist. Daar moet je immers de bus nemen om opnieuw in Zinal te geraken. Eten kun je in een van de pisterestaurants. Onderaan het restaurant van de Sorebois is er een picknickruimte voorzien waar je je meegebrachte lunch kunt opsmikkelen. Drank schaf je ter plaatse aan.

Zinal
Zinal

Tekst: Marc Steens

728x90 ISPO 1