Flumserberg-Walensee
Flumserberg-Walensee

Op wintervakantie gaan met kinderen is heerlijk, tenminste als alles gezinsvriendelijk en goed geregeld is. Skistations hebben dat prima begrepen en bieden verschillende formules aan die het families aantrekkelijk moeten maken. WintersportGids ging in Frankrijk en Zwitserland op zoek naar skistations met net dat kinds extraatje meer.

LANDAL WALENSEE RESORT, FLUMSERBERG-WALENSEE


Flumserberg-Walensee is een heerlijk familieskigebied, gelegen aan de Walensee in Heidiland, het vakantiegebied in Oost-Zwitserland, dat grofweg tussen het Walenmeer en Sarganserland ligt. Het is een sneeuwzekere wintersportbestemming, de grootste tussen Zürich en Chur. Iedereen komt er op de 65 kilometer uitstekend geprepareerde pistes van verschillende moeilijkheidsgraden prima aan zijn trekken. Funpark, halfpipe, boardercross, freeridemogelijkheden, wandelen op sneeuwschoenen, snowbikes, rodelen… een mooi en gevarieerd aanbod om je geen seconde te vervelen.

Het vierjarig jurylid heeft ondertussen plaats geruimd voor twee oudere en kritischer juryleden. Alix en Jules, respectievelijk een meisje van 12 en een jongen van 9. Beide kunnen reeds skiën, maar dat is al weer eventjes geleden, een opfrissing van de techniek kan dus geen kwaad. Maar veel meer dan alleen maar skiën, willen ze ook van alle mogelijkheden en nevenactiviteiten van dit gebied proeven.

Van alle gemakken voorzien

Met ons verblijf in Landal Walensee Resort kan je het als familie moeilijk beter treffen. Het is een simpelweg schitterend en van alle gemakken voorzien resort aan de oever van het Walenmeer. Appartementen, penthouses, hotelkamers… alle mogelijke accommodaties zijn voorhanden. Maar ook een sportwinkel, restaurant, kleine shop en voldoende animatiemogelijkheden om kleine, minder kleine en grote kinderen prima te vermaken. Autovrij en wat meer is, je wandelt de tunnel van het treinstation door en stapt zo de skilift op.

Gelegen in Unterterzen betekent echter ook dat je wat langer in de lift zit om in het centrum van het skigebied te komen. De eerste lift brengt ons over Oberterzen naar Tannenboden, klaar om de fanatieke skiër of boarder in ons helemaal de sporen te geven. De volgende gaat naar de Maschgenkamm. Het panorama over een helblauw meer is indrukwekkend mooi. Over de perfect geprepareerde – voornamelijk rode – hellingen scheuren we richting Prodalp en Tannenheim. Een erg lange dalafdaling doorheen het bos brengt ons in Tannenheim. De pistes tussen Prodalp en Prodkamm zijn voor skiërs en snowboarders van alle niveaus goed te doen. Vervolmaking in de Zwitserse skischool dringt zich echter op.

Flumserberg-Walensee (75 van 186)

Supersnel vooruit

Het is een drukte van jewelste aan de verzamelplaats van de Zwitserse skischool. Uit alle richtingen komen ouders en kids aangewandeld of geskied. Groepjes worden naargelang leeftijd en niveau gevormd en de les kan beginnen. Alix, best groot voor haar leeftijd, heeft de nodige bedenkingen over het formaat van haar klasgenootjes. Kus, knuffel en/of vuistje als afscheid en de les kan beginnen.

Ondertussen verkennen wij de Leist, met 2222 meter hoogte de top van het skigebied. De zwarte pistes die hier vertrekken zijn pittig en uitdagend. Een paar uur later staan verbaasde ouders te kijken naar de vooruitgang die hun oogappels hebben gemaakt. Op de pistes worden we trouwens regelmatig vrolijk begroet door de kids die ‘onze’ pistes netjes komen meepikken. Op het eind van de week gaan ze gewoon mee met de ouders van blauwe en rode pistes.

Zin in meer

Meer! Ze willen meer! Gelukkig hoef je geen hele dagen te skiën om het in Flumserberg naar je zin te hebben. Laat die latten dus gerust een middag aan de kant en verken de bergen op een andere manier. Via een bergwandeling bijvoorbeeld. Sneeuwschoenen worden aangetrokken, telescopische stokken op de juiste lengte geschoven en vanuit Tannenboden wandelen we richting restaurant Seeben. De wandeling is prachtig, het heerlijk mooie Walenmeer glinstert in een flink schijnende zon. Daarna volgt een wintersafari op sneeuwschoenen. We gaan spoorzoeken en leren meer over de verschillende overlevingsstrategieën van dieren in de winter. We wandelen door de besneeuwde bossen en de hoogvlaktes van Flumserberg, speuren naar sporen en verrijken onze dierenkennis met allerhande weetjes. Als afsluiter maken we kennis met de wereld van sledehonden. Dat gaat van het in- en uitspannen van de husky’s, onder deskundige begeleiding, tot het geruisloze glijden door het besneeuwde winterlandschap.

Flumserberg-Walensee (174 van 186)

Uiteraard mag het soms ook wat sneller en spannender zijn. Als de kick naar avontuur en snelheid niet valt te onderdrukken, ga dan rodelen of neem de snowbike. Of kies de slee. Die dendert over de drie kilometer lange piste van Prodalp naar Tannenheim, fun voor jong en minder jong.

Goedgekeurd

Die avond smaakt de kaasfondue als nooit tevoren. Het is gezellig aan tafel en de spannende verhalen en herinneringen van de week schieten heen en weer. Eenmaal terug in het appartement valt het avontuurlijke jonge duo snel als nooit tevoren in een stevige slaap. Flumserberg-Walensee heeft duidelijk de normaalgesproken grenzeloze energievoorraad van Alix en Jules leeg gekregen. Dat is voor ons het teken van ‘goedgekeurd’.

Flumserberg-Walensee (53 van 186)

In Frankrijk werd Valmorel gekeurd. Dat lees je hier.

Tekst: Jurgen Groenwals/Foto’s: Thomas De Boever