sneeuwzekerheid op gletsjers
Gletsjer in Chamonix

Chamonix heeft plannen onthuld voor de vervanging van de Grands Montets-liften boven Argentière. De bestaande liften werden verwoest door een brand in september 2018 die de toegang tot het gebied ernstig heeft beïnvloed, en skiërs hebben geen toegang meer tot gletsjerpistes die voorheen werden bereikt station Grands Montets (gesloten) op 3300 meter hoogte.

Op dit moment is de enige mogelijkheid om de gletsjer van de Grands Montets te bereiken via de top van de Bochard- of Herseliften (300m hoogte).


“Deze situatie heeft veel skiërs aangemoedigd om skitochten te ontdekken, maar het is geen oplossing voor de lange termijn”, aldus een woordvoerder van het liftbedrijf Compagnie du Mont-Blanc.

De Compagnie du Mont-Blanc heeft het nieuwe Grands Montets-project toevertrouwd aan de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano. Voor degenen die hem niet kennen: zijn opmerkelijke gebouwen zijn onder meer The Shard in Londen, het Georges Pompidou Centre in Parijs en het Whitney Museum of American Art in New York City.

Het project is omvangrijk en de oplevering zal enkele jaren in beslag nemen, waarbij momenteel wordt gestreefd naar voltooiing in het seizoen 2023/24, hoewel dat nog geen vaste deadline is. Het huidige dalstation zal worden vervangen door een compacter kabelbaanstation op een betere locatie voor gebruikers van het openbaar vervoer, met directe toegang van en naar het dorp Argentière en het treinstation.

Het herontwerp van het middenstation van Lognan zal aanzienlijk ruimte vrijmaken op de sneeuw en het beheer van de klantenstroom verbeteren door het skiërs gemakkelijker te maken om liftstations te omzeilen.
Het doel is dat dit project uiteindelijk een “vier seizoenen” toegang biedt tot een uitzonderlijke locatie in het hooggebergte, of het nu gaat om bergprofessionals, wandelaars of toeristen. De essentie van de Grands Montets blijft behouden.

“De Compagnie du Mont-Blanc werkt met vastberadenheid en passie om een volledig geïntegreerd toekomstproject voor de Grands Montets-site voor te stellen en uit te voeren. Dit grootschalige project moet een antwoord bieden op de uitdagingen van ecologische transitie. Met dit in gedachten werken we en houden we u op de hoogte van de voortgang van het project ”, aldus de woordvoerder van Chamonix.

Dit zijn de hoofdlijnen van het wederopbouwproject, waarvan de Compagnie du Mont-Blanc hoopt dat het voltooid zal zijn voor het winterseizoen 2023/24. Ze zeggen echter dat de precieze tijdlijn nog steeds afhankelijk is van onderhandelingen met een van de drie betrokken verzekeringsmaatschappijen.

Shop Lokaal