©SavoieMontBlanc-Chabance
©SavoieMontBlanc-Chabance

Vincent Rolland en Nicolas Rubin, co-voorzitters van Agence Savoie Mont Blanc, een regionale organisatie voor de promotie van toerisme in 112 skigebieden, eisen in een open brief van de franse overheid een openingsdatum van het wintersportseizoen. Het is een absoluut noodgeval!

De laatste verklaring van de minister van Volksgezondheid, Olivier Véran is van dinsdag 29 december en we zijn weer vertrokken in een totale onzekerheid, zonder zicht op verbetering in januari, dus met een enorme invloed op mogelijke reserveringen voor februari. Dit is niet langer houdbaar voor 112 skigebieden in Savoie en Haute-Savoie, die twee derde vertegenwoordigen van Franse skiërs, en waarvan een hele economische keten afhankelijk is. Deze situatie schadelijk is niet langer acceptabel!


Al maanden ontwikkelen wintersporterorganisaties gezondheidsprotocollen met overheidsinstanties, die nu hun veto hebben uitgesproken om geen skiliften te openen. Skigebieden hebben tot 85% minder bezoekers en zijn samen met hotels, cafés en restaurants de belangrijkste economische slachtoffers van de gezondheidscrisis.

Nu eisen ze opheldering van de regering. of de skiliften op 7 januari kunnen openen, of dat het regeringsbeleid meer in lijn is met hetgeen wordt aanbevolen door artsen en wetenschappers.

Van deze toekomstige regelingen hangt de rest van het winterseizoen af en vooral de vakantiedagen in februari, die cruciaal zijn voor het toerisme. SMB voelt een diep gevoel van onrechtvaardigheid. De kerstvakantie werd reeds opgeofferd, maar dit is geen optie voor die van februari!

De franse bergregio’s, waar zoveel gezinnen van afhankelijk zijn voor hun broodwinning, wachten met spanning op een aangekondigde openingsdatum van de regering, dit is absoluut noodzakelijk.

Vincent Rolland is co-voorzitter van Savoie Mont Blanc

Nicolas Rubin is burgemeester van Châtel, voorzitter van de vereniging van burgemeesters van Haute-Savoie en co-voorzitter van Agence Savoie Mont

Meer informatie op www.savoie-mont-blanc.com