Home Nieuws Nostalgie in Zwitserland

Nostalgie in Zwitserland

0

Sommige namen van reisbestemmingen roepen de mooiste herinneringen op. Dat is bijvoorbeeld het geval met Maloja, Sankt Moritz en Disentis in de Zwitserse Alpen. Misschien voeren ze ook jou terug in de tijd, naar de jongerenvakanties, naar de vrienden van vroeger en zelfs naar de eerste (kalver)liefde. Tienduizenden zijn in de loop der jaren naar Zwitserland getrokken, met Intersoc bijvoorbeeld, en de nostalgie naar die tijd is zo sterk dat men graag terugkeert, benieuwd hoe het er vandaag uitziet.

Maloja, Sankt Moritz en Disentis liggen in Graubünden, het grootste Zwitserse kanton met het minste aantal inwoners. Nog sterker dan in andere delen van Zwitserland overheerst hier de bergwereld, de natuurpracht. In decennia is er weinig of niets veranderd aan het landschap. Ook de dorpen bleven bewaard, de oude kernen, met de stokoude houten chalets die samentroepen rond een dorpskerk en die beschilderd zijn met scrafitti. Uiteraard is ook Zwitserland in al die jaren niet blijven stilstaan maar de vooruitgang werd planmatig gestuurd hetgeen resulteert in aantrekkelijke en beperkte nieuwbouw en in een uitstekend wegennet. Dat laatste heeft alvast het voordeel dat je nu veel sneller en makkelijker in Sankt Moritz of Disentis komt. Er zijn honderden tunnels gebouwd die je door in plaats van over de bergen voeren en het openbaar vervoer is nog beter dan toen.


Voor wie van de natuur houdt, van actieve vakanties, van wandelingen door de Alpenweiden, is Graubünden een eersterangs reisbestemming. De aantrekkingskracht van dit zuidoostelijke deel van Zwitserland wordt nog aangedikt door de culturele identiteit. Grote delen van Graubünden kennen een Romaanse cultuur en op sommige plaatsen, bijvoorbeeld in de vallei van Disentis, wordt nog altijd Rumantsch gesproken.

Als je na zoveel jaren terugrijdt naar Disentis dan komen de herinneringen, de beelden van vroeger makkelijk terug, gewoon omdat er uiteindelijk weinig veranderd is. Het landschap wordt hier nog altijd overheerst door het grote, witgekalkte Benedictijner klooster en in bedding van de vallei stroomt als weleer de Rijn waarvan de bron iets hogerop ligt. Net als toen rijdt om het uur de trein van de Rhätische Bahn voorbij met zijn roodgekleurde wagons. Die trein brengt je in een uurtje naar Chur, de oudste stad van Zwitserland. Vanuit Disentis kan je eindeloze wandelingen maken maar ook excursies met de auto, bijvoorbeeld tot bij de Rhônegletsjer. Neem zeker een foto van vroeger mee om de gletsjer van nu met die van toen te vergelijken. Het ijs is in minder dan een halve eeuw honderden meters afgesmolten.

Ook in Maloja lijkt het wel alsof de tijd is blijven stilstaan. Hier werden in de loop der jaren duizenden jongerenkampen georganiseerd maar Intersoc richt zich vandaag vooral op gezinsvakanties. Terwijl mama en papa op pad gaan, naar de sporen zoekend uit hun jonge jaren, worden de kinderen opgevangen door animatoren. Even verder, in datzelfde
schitterende Ober Engadin ligt Sankt Moritz waar de wieg van het Zwitserse toerisme staat en waar namen als Berninamassief en Morteratschgletsjer in het geheugen van velen zijn gegrift.

Disentis, Maloja en Sankt Moritz zijn maar drie van de vele vakantiebestemmingen in Graubünden. Je hoeft hier niet lang te zoeken om in deze bergwereld nog tal van andere plekjes te ontdekken. Massatoerisme is in Graubünden onbekend en de bergen heb je als het ware voor jou alleen. Kortom, in Graubünden worden de mooiste reiservaringen verzameld en voor velen onder ons worden ze bewaard bij de mooiste reisherinneringen van lang geleden.

Meer info via www.graubunden.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in