Val Gardena
Val Gardena

Gröden

Wintersport in Unesco-werelderfgoed

Een bergmassief door UNESCO erkend als werelderfgoed, een wintersportgebied dat behoort tot een select clubje van zes Leading Mountain Resorts of the World en 1200 kilometer aan pistes: heb je nog meer argumenten nodig om aan deze Italiaanse vallei een bezoekje te brengen?


Val Gardena
Val Gardena

Een stralend blauwe lucht, een heerlijke temperatuur en onze eerste blikken op de besneeuwde bergtoppen van Val Gardena doen ons bij aankomst dan ook meteen het beste vermoeden. In afwachting van ons eerste dagje, verdiep ik me in wat lectuur over de vallei. Zo leer ik dat er in de regio drie officiële talen zijn, want naast het Italiaans en het Duits gebruiken de inwoners van de vallei nog een derde taal, het Ladinisch. Deze taal ontstond ten tijde van het Romeinse Rijk en is tot op vandaag bewaard gebleven in een kleine regio van Zuid-Tirol, waar circa 30000 mensen hem nog steeds spreken. Verder ontdek ik dat de vallei ook bekend staat om haar houtsnijwerk, naast het toerisme de belangrijkste industrietak van Val Gardena. Zelf logeren we in Selva of Wolkenstein, het hoogst gelegen dorp van de vallei (1563 m). Volgens onze gids Irene is Selva het meest sportieve dorp van de drie, met de beste toegang tot het gebied: zowel ‘s winters als ‘s zomers staat alles hier dan ook in het teken van de bergsport. Iets lager ligt het kleine dorpje Santa Cristina (1428 m), met pittoreske straatjes. Ortisei (Sankt Ulrich) ten slotte ligt op 1236 meter hoogte en is een ideale plek om te gaan shop- pen. De afstand tussen Selva en Ortisei bedraagt acht kilometer. Met de skibus pendel je makkelijk tussen de drie dorpen.

Val Gardena - Helmut Rier
Val Gardena

Onze gids neemt ons op sleeptouw voor een toer door het skigebied van Val Gardena, goed voor 175 pistekilometers en 83 liften. We vertrekken naast het hotel, waar een vijftal beginnerspistes pronken. De kabelbaan Dantercepies brengt ons naar een heerlijk lange afdaling, die ons opnieuw naar het dorp voert. Langs een paadje gaan we verder naar een andere kabellift in Selva richting Ciampinoi, op de andere bergflank. Opnieuw genieten we van een fijne, lange piste tot in Plan de Gralba, terwijl we ons verbazen over de sneeuwkwaliteit. Omdat we naar het snowpark willen, nemen we in Plan de Gralba de lift tot op Piz Sella. Daar staat een heleboel leuke rails, een kleine boardercross en jumps van verschillende groottes.

Val Gardena ©www.wisthaler.com
Val Gardena

Lunchen doen we in het gezellige restaurantje Comici, bekend om zijn heerlijke vismaaltijden. Daarna is het tijd voor de beroemde Saslongpiste, die al 40 jaar gebruikt wordt voor een manche van de FIS-wereldkampioenschappen skiën. Onze gids volgt zonder pardon de pijltjes van de zwarte Saslong, maar beseft net op tijd dat wij daar misschien onze bedenkingen bij hebben. Gelukkig is er ook een rode versie, voor ons meer dan spectaculair genoeg. Verder op verkenning door het gebied stappen we in een ondergrondse skitrein naar Plan da Tieja. Nog een kabellift naar boven en we staan op Col Raiser om vervolgens naar Seceda te trekken, het hoogste met liften bereikbare punt van het gebied. Val Gardena heeft veel fijne en lange pistes, waarvan de meeste perfect geschikt zijn voor skiërs en boarders van een gemiddeld niveau.

Val Gardena
Val Gardena
Val Gardena - Wintersport voor Lekkerbekken
Val Gardena