Home Lees WintersportGids 2022-2023 Veiligheid op de piste

Veiligheid op de piste

0
Veiligheid op de piste
(c) Shutterstock

Plezierskiërs en snelheidsduivels, jong en oud, ervaren en minder ervaren, skiër of snowboarder, alleen of in groep… Op de piste kom je alles tegen – net als in het verkeer. Enkele eenvoudige regels en tips helpen om het voor iedereen plezierig en veilig te houden, zelfs op drukke dagen.

Helaas hoor je als er iets gebeurt nog te vaak argumenten die echt geen steek houden: “Hij veranderde plots van richting, ik verloor de controle, ik zag hem niet…” Dit terwijl er behalve gezond verstand eigenlijk maar een handvol regels zijn die je moet onthouden en kinderen en jongeren best gelijk meegeeft. De Internationale Ski Federatie (FIS) heeft ze samengevat in ‘de 10 FIS-regels’. Wie zich hier niet aan houdt en een ongeluk veroorzaakt, kan burgerlijk of crimineel aansprakelijk worden gesteld.


De 10 FIS-regels

1. Houd rekening met anderen. Elke skiër of snowboarder moet zich zo gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

2. Beheers je snelheid en stijl. Pas je snelheid, stijl en pistekeuze aan naargelang je ervaring en kunnen, het terrein, de condities en de verkeersdichtheid.

3. Kies een veilig spoor. Als je een ander van hogerop nadert, moet je je spoor zo kiezen dat je de persoon voor je niet in gevaar brengt.

4. Haal voorzichtig in. Inhalen mag van gelijk welke richting, maar enkel op een veilige afstand, zodat je de persoon voor je niet in zijn bewegingen belemmert, of ze nu verwacht zijn of onverwacht.

5. Start en stop op een veilige manier. Kijk rond voor je invoegt bovenaan een piste of onderweg. Start en stop alleen als je het op een veilige manier kan doen.

6. Sta niet zomaar ergens stil. Maak geen onnodige stop op smalle of onoverzichtelijke delen van de piste. Val je en ben je niet gewond, maak de piste dan zo snel mogelijk weer vrij.

7. Klim of loop aan de kant van de piste. Moet of wil je te voet naar boven of beneden, doe dat dan zoveel mogelijk aan de zijkant van de piste.

8. Respecteer borden en markeringen. Let op pistemarkeringen en waarschuwingsborden en hou je eraan.

9. Verleen hulp bij ongelukken. Het is de plicht van elke skiër of snowboarder om hulp te verlenen bij ongelukken.

10. Geef je contactgegevens door. Ben je getuige of ben je betrokken bij een ongeval, dan moet je jezelf kunnen legitimeren, ongeacht of je verantwoordelijk bent of niet.

Behalve deze gedragsregels zijn er nog een aantal vrij vanzelfsprekende regels. Zo ben je ook verantwoordelijk voor je materiaal en mag je niet met defect of onveilig materiaal wintersporten. Een helm is in de meeste landen enkel verplicht voor kinderen, maar uiteraard een aanrader voor iedereen. Verder kunnen er specifieke regels zijn voor een bepaald skigebied, park of route en tijdens wedstrijden.

Wat als je toch in een ongeluk verwikkeld geraakt?

Hoe goed je je ook aan de regels houdt, het kan natuurlijk zijn dat je toch met een ongeluk te maken krijgt als slachtoffer, veroorzaker of getuige. Probeer in alle gevallen rustig te blijven en breng de situatie in kaart.

  • Als slachtoffer. Doe een self-check: ‘Heb ik ergens pijn, kan ik mijn armen en benen bewegen, ben ik duizelig? Blijf bij twijfel liggen. Vraag om hulp.
  • Als veroorzaker. Ongelukken kunnen gebeuren. Steek je snowboard opwaarts of je ski’s gekruist in de sneeuw om anderen te waarschuwen. Verleen hulp en/of vraag om hulp.
  • Als getuige. Verleen eerste hulp en bel hulpverleners indien nodig voor aanvullend hulp. Geef de betrokkenen je contactgegevens.

Wie betaalt de kosten?

Je gezondheid en veiligheid zijn het belangrijkst, de kosten komen later wel, toch? Ja en nee natuurlijk. Elk ziekenfonds voorziet in medische bijstand wanneer je op vakantie bent in Europa. Maar voor wintersporten moet je je bijkomend verzekeren, anders kan het deel dat je zelf moet voorschieten of uiteindelijk zelf moet betalen hoog oplopen.

Dit is uiteraard iets dat je op voorhand moet regelen. Je kan een specifieke wintersportverzekering afsluiten, opteren voor een doorlopende reisverzekering die ook wintersporten dekt, of je aansluiten bij Sneeuwsport Vlaanderen. In dat geval is een uitgebreide verzekering – inclusief opsporing, evacuatie en repatriëring – in je Snow Omnium lidmaatschap inbegrepen.

Noodnummers in de Alpen

112         algemeen noodnummer in heel Europa

Bergredding:

  • Frankijk: 14
  • Oostenrijk: 140
  • Duitsland: 112
  • Zwitserland: 1414
  • Italië: 118