Les Deux Alpes - Bruno Longo
Les Deux Alpes - Bruno Longo

Waar Belgen thuis zijn

Als ze in Les Deux Alpes ergens trots op zijn, is het hun gletsjer wel: 3600 meter hoog en de grootste gletsjer van Europa waarop geskied kan worden, winter én zomer. Geen gletsjerfan? Dan trekt het Franse skistation simpelweg een ander blik troeven open: ambiance de klok rond, een laagdrempelig funpark en een heuse Belgische familieweek.

Les Deux Alpes is na Chamonix het oudste skistation van Frankrijk. Het ontstond in de jaren veertig nadat de alpenweiden van de dorpjes Venosc (960m) en Mont-de-Lans (1300m) werden samengevoegd – vandaar ook de naam Les Deux Alpes. In de jaren tachtig boomde het skistation pas echt, toen op 1650m een resem buildings werd neergepoot zoals alleen de Fransen dat in die tijd konden. Het resultaat? Een smalle, twee kilometer lange vlakte met één hoofdstraat: de Avenue de la Muzelle. Hier liggen meteen de bijna driehonderd (!) winkels, bars en restaurants die het gebied zijn typische, drukke ambiance geven. Rust moet je hier niet komen zoeken, maar skiën doe je wel bijna altijd tot aan je deur.


Les Deux Alpes - Bruno Longo
Les Deux Alpes – Bruno Longoapr

Verticaal

Opmerkelijk aan Les Deux Alpes is dat er een omgekeerde logica geldt: hoe hoger, hoe makkelijker de afdalingen. De zwarte pistes liggen vooral onderaan, de blauwe bovenop de gletsjer. Maar vergis je niet: dankzij enkele blauwe en groene paden geraken ook beginners probleemloos weer onderaan in het dorp. Les Deux Alpes moet het niet hebben van de vele toppen, valleien en voortdurend andere uitzichten. Je blijft min of meer altijd op één flank, maar het hoogteverschil op die flank is wel enorm. Het gevolg: zelfs een beginner kan hier een afdaling maken van 2300 hoogtemeters zonder ook maar één lift te nemen. Die mogelijkheid kom je in weinig skigebieden tegen. Die beginners krijgen bij hun afdaling bovendien hulp uit onverwachte hoek: een schildpad geeft aan waar de ‘trage zones’ zijn.

Vijf sectoren

Les Deux Alpes - Bruno Longo
Les Deux Alpes – Bruno Longo

Les Deux Alpes is verdeeld in vijf sectoren die via liften of een korte wandeling met elkaar verbonden zijn. Ten westen van het dorp ligt Vallée Blanche, de kleinste sector van de vijf en door zijn aparte ligging ook vaak de rustigste. Ideaal voor gezinnen of al wie ’s morgens graag de eerste zonnestralen meepikt. De andere vier sectoren liggen allemaal ten oosten van het dorp. Het laagst gelegen is Les Crêtes. Vijf kosteloze sleepliften, rodelzones voor kinderen en gratis animatie maken dit de hotspot voor families. La Toura is dan weer het centrum van de ambiance: in deze sector vind je niet alleen zonneterrassen en live-dj’s maar ook een immens funpark. In Freestyle Land liggen de traditionele boardercross, halfpipe, obstacles en bigair, maar er is ook een toffe extra: een zeer laagdrempelig easy-park voor ouders en kinderen. De mini-halfpipe moet je geprobeerd hebben! Earn your lines? In sector nummer vier, La Fée, gaat dat motto zeker op. Je geraakt er enkel via een heuvelig pad (alwaar snowboarders vloeken en skiërs hun stokken van doen hebben), maar de beloning is navenant: La Fée is wat ons betreft de mooiste sector van het gebied. Kalm, authentiek en weg van de andere pistes. Sauvage, zoals de Fransen het zo mooi zeggen.

Les Deux Alpes - Bruno Longo
Les Deux Alpes – Bruno Longo

Het paradijs voor beginners is de hoogste sector: de gletsjer. De Jandri Express brengt je op een half uurtje vanuit het dorp naar 3130 meter, van waaruit je met sleepliften of een metro naar de top kunt. Een must bij mooi weer, want je ziet niet alleen de naburige l’Alpe d’Huez, maar ook de Mont Blanc en met een beetje geluk zelfs de Mont Ventoux. De gletsjer is niet alleen de grootste gletsjer van Europa waarop geskied wordt, hij is – gezien de opwarming van de aarde – ook in vrij goede conditie.

Les Deux Alpes - Bruno Longo
Les Deux Alpes – Bruno Longo

Tekst: Sophie Leblanc