waar en waarom is er helmplicht
Helmplicht

De discussie woedt nu rees een flink aantal jaar: moet een skihelm verplicht worden of niet? Totale helmplicht is er nog steeds niet, hoewel dat geen slecht idee zou zijn. Voor kinderen lijkt die discussie gelukkig maar helemaal van de baan, de volwassenen spartelen nog tegen. Voor ons is het een non-discussie: zonder helm ga je niet skiën, maar waar en waarom is er helmplicht?

Waar en waarom is er helmplicht?

Het aantal ongevallen met hoofdletsel is de laatste jaren gelukkig sterk gedaald. Naar schatting kan tot 80% van de hoofdletsels vermeden worden door een helm te dragen. Onze handen en ogen beschermen, daar wordt geen seconde over getwijfeld. Ons hoofd – toch ook niet helemaal onbelangrijk – daarentegen. Dat komt natuurlijk omdat onbeschermde ogen en handen meteen pijn doen, je hoofd pas na een valpartij (of na een uit de hand gelopen après-ski). Crash je toch zonder helm, dan zou het wel eens op een lullige manier bijzonder fout kunnen gaan. Beeld je maar eens in dat je met de achterkant van je hoofd op een bevroren piste knalt. “Maar ik kan goed skiën, ik val nooit.” Misschien niet, maar een ongeval zit in een klein hoekje (en het is steeds – bij die goede skiër die toch valt – iemand anders fout). Kijk ook even de kleine lettertjes van je verzekering na: misschien betalen zij uitsluitend terug wanneer je een helm draagt.


Dainese-Flex-Helmet-4840257_S89_F_press
waar en waarom is er helmplicht?
Veiligheid op kop

Het wordt steeds drukker op pistes. Zeker bij een sneeuwarm begin zoals vorige winter is iedereen verplicht samen te hokken op die paar geprepareerde pistes. De nieuwe skitechnieken en -materialen hebben skiën een stuk toegankelijker gemaakt. Daardoor overschatten velen hun skitechniek en gaan ze harder dan ze eigenlijk aankunnen. Een skihelm is vaak al een goed idee om je te beschermen tegen andere skiërs.

Waar en waarom is er helmplicht: Overzicht per land

Land per land merken we echter nog flink veel verschillen. In Oostenrijk draagt bijna iedereen een helm, in Frankrijk vindt de getaande skimonitor een setje oorverwarmers al voldoende bescherming. Waar een skihelm al dan niet verplicht is, lees je hier.

Oostenrijk: in Oostenrijk verschilt het van regio tot regio. In de regel zijn kinderent tot en met 15 jaar verplicht in helm te dragen. De meeste skischolen verplichten echter dat kinderen steeds een helm dragen tijdens de les.

Frankrijk: geen helmplicht

Zwitserland: geen helmplicht, toch ligt het percentage wintersporters met helm hier het hoogst in heel Europa

Italië: kinderen tot en met 14 jaar zijn verplicht een helm te dragen op straffe van boetes

Polen: skihelm verplicht voor kinderen tot 16, net als in Italië worden hier boetes voor uitgeschreven

Hoe je de juiste skihelm kiest, lees je in dit artikel.

Helmplicht voor kinderen in Oostenrijk
Helmplicht voor kinderen in Oostenrijk

Shop Lokaal