Skigebieden voor beginners, skipiste beginners
Skiles van jongsaf aan., Gilles Baron

Dat komend winterseizoen een ander seizoen zal worden dan gewend spreekt voor zich. We hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet waar je komende winter rekening mee moet houden.

Ruimte op de piste

De meeste skigebieden op het zuidelijk halfrond hebben natuurlijk gewoon een winterseizoen gedraaid maar er waren ook enkele gebieden in de zomermaanden op het noordelijk halfrond geopend. Wat vooral opvalt is dat er restricties zijn qua aantal gasten op de pistes. Dat betekent dat je je tijd op de piste op voorhand moet reserveren. In Colorado was er één resort zo populair dat ze een dagelijkse loterij organiseerden om je skipas te kunnen winnen. Wanneer je via een touroperator zult boeken bij de grote resorts in de Alpen ben je uiteraard gewoon zeker van je pistetijd. Houd er desondanks rekening mee dat season ticket holders en mensen met weekpassen voorrang hebben op gasten die ineens besluiten even een dagje te gaan skiën


Lees de kleine lettertjes

We weten dat het vaak pagina’s vol saaie teksten zijn maar het is verstandig om dit jaar te lezen wat je rechten zijn wanneer er gebieden sluiten of grenzen dicht gaan. Er valt wel al te lezen dat diverse resorts veel soepeler omgaan bij een eventuele sluiting, omdat ze hun boekingen natuurlijk zeker willen stellen. Het kan natuurlijk zo zijn dat wanneer een gebied moet sluiten vanuit de nationale regelgeving je wel recht hebt op een refund, maar wanneer België besluit een code rood af te geven je geen recht op een refund hebt.

Skischool en opvang

Meer en meer crèches en kinderopvangcentra geven aan hun deuren komend seizoen gesloten te houden uit voorzorg. Ook zal er een kleiner aanbod aan skilessen zijn. Zo geven diverse skischolen aan geen groepslessen te verzorgen maar enkel privélessen aan te bieden. Dat wil niet zeggen dat je geen groepslessen meer kunt boeken maar het is verstandig om je op voorhand in te lezen en je lessen te reserveren zodat je niet ter plekke zonder les de piste op moet gaan.