Freeride World Tour statistieken en weetjes (c) Dominique Daher

Het afgelopen seizoen hebben we weer genoten van de Freeride World Tour. Na stops in Japan, Canada, Andorra, Oostenrijk werd afgelopen weekend de finale gereden op de legendarische Bec des Rosses in Verbier. Jammer dat er in het deelnemersveld geen enkele Lage Lander voorkomt, maar dat maakt er de beelden en de prestaties niet minder indrukwekkend om. Hier enkele Freeride World Tour statistieken en weetjes.

Meer dan een decennium oud

De Freeride World Tour bestaat in zijn huidige vorm al een decennium. FWT-wedstrijden worden al veel langer gehouden. Sinds 2007 gaan de edities in Europa en Amerika onder dezelfde noemer door. Het organiseren van een freeride-event is allesbehalve simpel. Voor freeriden – wat per definitie buiten de piste gebeurt – ben je immers sterk afhankelijk van de sneeuw- en weercondities. Is het lawingevaar te groot, dan gaat de competitie niet door. Daarom wordt er tegenwoordig een ruim ‘window’ gehanteerd om te garanderen dat de wedstrijden in die week toch zeer of hopelijk vrij waarschijnlijk doorgaan. Want elke keer zakt het hele circus natuurlijk naar de plaats van afspraak af.

Nieuw in 2018

In 2018 verschenen er twee nieuwe, fantastische bestemmingen in het programma. Hakuba in Japan – waar ik als Japan-fan – helemaal weg van ben. Exceptionele poeder, pristiene condities, Japanse stiptheid en efficiëntie… Wat wil een poederjager nog meer?! Nieuwe bestemming nummer twee was Kicking Horse in Canada. De perfecte plek om in de poeder te stoeien. Ruig, mooi, de vierde hoogste verticale drop in de VS. Tick, tick, tick op die bucket list. Maar goed, de finale in Verbier is gereden en voor de big tour is het wachten tot volgend jaar. Ondertussen kunnen we ons wel nog laven aan de vier FWT qualifiers in april (in Noorwegen en Frankrijk) en twee Junior Tour events in het weekend van 21 en 22 april.

Freeride World Tour statistieken

Freeride World Tour (c) Dominique Daher

We vinden uiteraard jammer dat er zo weinig Lage Landers in de line-up staan en waren wel benieuwd welke landen steeds met die medailles aan de haal gaan. Dus voor statistieken-sake hier even een overzicht van 2008 tot nu.

Eerste plaatsen over de verschillende disciplines heen:

  • Frankrijk: 13
  • Amerika: 11
  • Oostenrijk:7
  • Zwitserland:5
  • Zweden en Noorwegen: allebei 3
  • Duitsland en Italië: elk 1

Meeste eerste plaatsen in respectievelijk ski heren, ski dames, snowboard heren en snowboard dames in de laatste tien jaar:

  • Frankrijk (6)
  • Oostenrijk (5)
  • Frankrijk (5, maar Amerika won de laatste drie jaar op rij)
  • Zwitserland (4)

Benieuwd wanneer we daar België of Nederland zien tussen staan!