Noa Spoelders neemt deel aan de Youth Winter Olympic Games in Lausanne
Noa Spoelders neemt deel aan de Youth Winter Olympic Games in Lausanne

Van 9 tot 22 januari vinden in Lausanne, Zwitserland de Olympische Winterspelen voor de jeugd plaats. Ook België stuurt een kleine delegatie richting Zwitserland om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Een van de atleten die afreizen naar Lausanne is Noa Spoelders uit Wilrijk. Update: Noa werd 14de in de skicross!

Van jongs af aan

Noa skiet al van jongs af aan bij Aspen Racing Team, waar de focus voornamelijk lag op het alpijns skiën, maar sinds enkele jaren is Noa zich meer gaan focussen op skicross, een discipline binnen het freestyle skiën. Ze deed haar eerste skicross-ervaring op tijdens de Belgische Kampioenschappen in Les Deux Alpes in 2017. Hier wist ze direct de Belgische titel in de wacht te slepen, wat voor velen als een verrassing kwam, aangezien ze nog geen ervaring binnen deze discipline had. Op dat moment besefte Noa dan ook dat ze zich meer wilde gaan focussen op skicross, zodat ze later namens België deel kon nemen aan internationale wedstrijden.

Shop Lokaal

Wedstrijdcircuit 

In de daardopvolgende winters trok Noa regelmatig naar Zwitserland met haar trainer Tom de Bruyn, om daar samen met andere internationale skicrossers deel te nemen aan de Audi Ski Cross Tour. Door te leren van haar fouten probeerde Noa zichzelf zo veel mogelijk te verbeteren, en met de jaren kwam dan ook de ervaring. Ze ging steeds beter skiën en behaalde regelmatig een podiumplek. In september 2019 bereikte Noa eindelijk de leeftijd om deel te nemen aan officiële FIS wedstrijden. Tijdens haar eerste FIS race behaalde ze de achtste plaats, hoewel ze zelf denkt dat er nog meer te halen was. Ze kwam namelijk ten val tijdens deze wedstrijd. Ondanks dat was de achtste plek nog steeds een sterk resultaat aangezien ze het opnam tegen tegenstanders die enkele jaren ouder waren en al jaren actief waren binnen de skicross. Door het behalen van de achtste plaats werd ze bovendien geselecteerd voor deelname aan de Youth Olympic Games in Lausanne.
Na de kwalificatie is ze nog intensiever gaan trainen dan ze ooit heeft gedaan. Aangezien we in België geen bergen of gletsjers hebben is het onmogelijk om hier te trainen voor skicross. Daarom werkt ze in eigen land hard aan haar conditie en probeert ze zoveel mogelijk krachttraining te verwezenlijken. Daarnaast werkt ze aan haar starttrainig op de indoor skipiste van Aspen. Op deze manier hoopt ze een mooi resultaat te kunnen behalen voor België op de YOS. Noa heeft natuurlijk ook toekomstdoelen. Zo wilt ze binnen enkele jaren graag schitteren op een wereldbeker en zich meten met de grote namen binnen de skicross. Lees hieronder het interview met Noa.

trainen voor de start op de overdekte skipiste in Aspen

Hoe oud was je toen je begon met skiën en waarom?
Ik was 2,5 jaar oud toen mijn ouders mij voor het eerst meenamen op skivakantie naar de bergen. Mijn ouders vonden mij toen nog wat te jong om te skiën en hebben me dus naar een kinderopvang gebracht. Dit wou ik natuurlijk helemaal niet en heb dit ook duidelijk laten merken. Na een aantal ontsnappingspogingen en weenbuien hebben mijn ouders mij dan maar mee op de piste genomen waar ik voor het eerst op ski’s stond.

Wat is skicross eigenlijk? Kan je ons wat meer uitleg geven?
Skicross is een freestylediscipline waar je met drie tegenstanders aan de start verschijnt. Het doel is om de finish als snelste te bereiken, over een traject vol met bochten en sprongen. De eerste twee aankomers gaan door naar de volgende heat en de laatste twee vallen af. Ondanks het feit dat je niet mag duwen en trekken is het een sport vol risico’s, waar heel veel valpartijen in voorkomen.

Hoe ga je mentaal om met een risicosport als jouwe?
Het is belangrijk dat je niet nadenkt, want als je teveel nadenkt dan kunnen er veel sneller ongelukken gebeuren. Zelf ga ik er heel simpel mee om. Mijn motto is dan ook niet voor niets verstand op 0 en gaan. Ik krijg daarop trouwens wel veel commentaar van vrienden en familie dat ik zot ben.

Hoe combineer je dit met school?
Het is wel een moeilijke taak om de skicross te combineren met school. Je moet je dan ook goed bewust zijn dat school nog steeds heel belangrijk is voor je toekomst. Veel van mijn skistages vallen samen met schooldagen, waardoor ik veel lessen mis. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat ik zelf de discipline heb om alles goed bij te houden en om ook tijdens mijn stages in het buitenland mijn huiswerk te maken en te studeren.

Hoe zie jij je skicarrière in de toekomst?
Na de Youth Olympic Games in Lausanne wil ik graag deelnemen aan FIS Europa Cup en later FIS World Cup wedstrijden. Ook hoop ik later ooit deel te mogen nemen aan de Olympische Winterspelen namens België.

Team Noa!

Shop Lokaal