Photo credit: Austria tourism

In opdracht van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme in Wenen presenteerde het Rheingold Instituut vorige week een diepgaande psychologische studie over skivakantie in Oostenrijk tijden van de coronapandemie.

De kwalitatieve studie werd uitgevoerd in Oostenrijk, Duitsland en Nederland en toont aan dat het verlangen naar vakantie in Oostenrijk – en vooral naar skivakantie – hoog blijft. De onzekerheden verhinderen echter dat er een boekingsbeslissing wordt genomen.


“In deze winter van 2020/2021 moeten we open en eerlijk met onze gasten communiceren, duidelijke en eenvoudige veiligheidsconcepten ontwikkelen en er met klem op aandringen dat deze worden nageleefd”, legt Petra Stolba uit, directeur van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme in Wenen, uit ter gelegenheid van de onderzoekspresentatie.

De mensen hebben op dit moment een actieve afwachtende houding. Mentaal houdt men zich alvast bezig met de wintervakantie. De reservaties zijn echter afhankelijk van de reisbeperkingen of lockdownmaatregelen. Daarnaast zijn de concrete procedures en maatregelen deze winter ook doorslaggevend.

Vertrouwen scheppen door transparantie

Reizigers verbinden skiën consequent met een gevoel van vrijheid, controle en zelfbeschikking. Dit staat in schril contrast met het huidige gevoel van machteloosheid.

Hoe gedraag ik me in een rij van skiërs die voor de stoeltjeslift in de rij staan? Hoe geraak ik aan een warme thee en snack zonder dat ik in de buurt van 20 personen moet komen? En last but not least: Hoe gedraag ik me in het hotel? Kan ik veilig naar de sauna gaan; hoe verloopt het bij een buffet…

De presentatie en resultaten van de studie kan je hier terugvinden (in het Duits).