Home Nieuws Lawinemateriaal: Better safe than sorry

Lawinemateriaal: Better safe than sorry

0
Lawinemateriaal: Better safe than sorry
Avalanche © Mammut - Robert Bosch

Het is de droom van iedere wintersporter; verse poedersneeuw, geen drukte op de pistes en genieten van iedere afdaling… Op de pistes vind je meestal geen poedersneeuw en bovendien is het er, zeker in vakantieperiodes, erg druk. Daarnaast geeft skiën of snowboarden op een geprepareerde piste jou natuurlijk nooit dat gevoel van de vrijheid en avontuur wat je ervaart wanneer je off piste gaat. Wanneer je van plan bent om off piste te gaan is het verstandig om je goed voor te bereiden en om te zorgen dat jij het juiste lawinemateriaal bij je hebt. De volgende zaken mogen dan ook niet ontbreken tijdens jouw avontuur.

Lawinemateriaal: Freeriderugzak

Aangezien jij op zoek gaat naar het gevoel van vrijheid is het zeker verstandig om eten en drinken mee te nemen op je tochten. Een freeriderugzak is natuurlijk perfect voor je lunch, Gopro en lawinemateriaal. Deze backpacks beschikken namelijk over speciale ruimtes voor je lawineschep, lawinesonde en, zeker wel zo comfortabel aangezien het vast wel eens voorkomt dat er een stuk gelopen moet worden, een mogelijkheid om je ski’s of snowboard op je bag te monteren. Tegenwoordig zijn de freeriderugzakken uitgerust met een lawineairbag, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.


Lawine airbag systeem

Zoals al vermeld beschikken de meeste freeriderugzakken tegenwoordig over een lawine airbag systeem. Door aan een hendel aan de schouderband van je backpack te trekken blaas je één of twee grote airbags op, middels persluchtpatronen. Hierdoor vergroot je jouw volume. Hoe groter het volume, hoe groter de kans is dat je boven de sneeuw blijft. Deze airbags bieden je de mogelijkheid om preventief te handelen in het geval van een lawine.

Lawinepiepers

Mocht je toch terecht komen in een lawine, is het zaak dat je zo snel mogelijk gevonden wordt. Lawinepiepers zijn dan ook een must voor iedere off piste skiër. De pieper draag je onder je kleding en tegenwoordig zijn ze allemaal uitgerust met een beeldscherm dat richting en afstand aangeeft. De term lawinepieper stamt af van de eerste exemplaren, die een pieptoon ten gehore brachten. Deze toon geven de moderne piepers overigens nog steeds, ter ondersteuning. Alle lawinepiepers zenden uit op een frequentie van 475 kHz waardoor ze, onafhankelijk van type of merk, met elkaar kunnen communiceren.

Lawinesonde

Wanneer de plek van een slachtoffer middels de piepers bepaald is, is het natuurlijk van belang om te weten hoe diep een slachtoffer zich in de sneeuw bevindt. De lawinesonde biedt hier uitkomst. Het is feitelijk een lange, dunne stok die je in de sneeuw kunt steken om de precieze diepte van een slachtoffer te bepalen.

Lawineschep

De lawineschep past perfect in jouw freeriderugzak en is speciaal ontworpen om te scheppen in compacte sneeuw. Na het bepalen van de diepte van het slachtoffer kun je direct aan de slag met de schep om hem / haar zo snel mogelijk onder de sneeuw vandaan te krijgen.

Voorbereiding om je lawinemateriaal te gebruiken

Lawines worden vaak veroorzaakt door mensen en, zoals eerder al aangegeven, is voorkomen beter dan genezen. Lees je in over het onderwerp, zorg dat je weet hoe je het lawinemateriaal moet gebruiken en volg eventueel een cursus, waardoor je beter in staat bent om te anticiperen. Bovendien is het zeker raadzaam om een gids met ervaring en kennis van het gebied mee te nemen op je tochten.

Bekijk Freeride foto’s .

Have fun!