skiën in Duitse middelgebergtes
Skiën in Winterberg en Willingen (c) Wintersport-Arena Sauerland

Voor een wintersportvakantie hoef je niet per sé lang in de auto te zitten. Skiën in Duitse middelgebergtes is een prima idee voor beginnende wintersporters en gezinnen met jonge kinderen, maar deze gebieden zijn ook perfect wanneer je als ervaren wintersporter op zoek bent naar een bestemming voor een shortski.

Skiën in Duitse middelgebergtes

Duitsland telt meer dan 40 gebergtes die als middelgebergte geclassificeerd worden. Volgens de aardrijkskundige methode is een middelgebergte een gebergte met een gemiddelde topografische hoogte tussen de 500 en 1500 meter. Enkele bekende middelgebergtes zijn het Zwarte Woud, de Harz, het Sauerland en het Thüringer Wald.


Niet alleen dichtbij maar ook nog eens goedkoop

Skiën in Duitse middelgebergtes biedt je heel wat voordelen. Zo duurt een rit naar de Schwäbische Alb nog geen zes uur vanuit hartje Brussel en wanneer je naar het Schwarzwald afreist kun je nog geen vijf uur na het starten van je auto al de ski´s onderbinden, maar ook het Sauerland en Harz bereik je in enkele uurtjes met de auto.
Een skitrip naar een Duits middelgebergte is in de regel gunstiger voor je portemonnee dan een vakantie in de Alpen. Je bespaart natuurlijk al op benzine en kosten voor vignetten en tol maar de prijzen voor skipassen liggen ook lager dan in de Alpen. Daarnaast zijn deze skigebieden zeer overzichtelijk, zodat ook kids en beginnende skiërs kunnen genieten van hun eerste wintersportervaringen. Ondanks het feit dat de gebieden wellicht minder uitdaging bieden voor ervaren wintersporters zijn ze als bestemming voor een skivakantie zeker geschikt voor een shortski of een culturele skireis. De bekendste en grootste skigebieden in Duitse middelgebergtes hebben wij al voor je op een rijtje gezet.

Skiën in Duitse middelgebergtes: Sauerland

In het Sauerland vindt je ruim 80 kilometer aan geprepareerde pistes. Het grootste skigebied noordelijk van de Alpen. De meeste pistekilometers tref je aan in Skiliftkarussel Winterberg (20 kilometer) en Willingen (16 kilometer). Het Sauerland bevindt zich net achter Keulen, dus ook op cultureel vlak hoef je tijdens een bezoek aan dit Duitse middelgebergte niets tekort te komen. Vanuit Vlaanderen ben je nog geen 4 comfortabele uren over de snelweg onderweg naar het Sauerland. Winterberg is natuurlijk erg gelieft bij Belgen, maar ook onze Noorderburen trekken graag naar dit skigebied. Een skitrip naar het Sauerland biedt voor ieder wat wils. Of je nu beginnend skiër bent of af wilt dalen over pistes met een FIS World Cup licentie, in het Sauerland is alles voorhanden. Gezellige après-ski en sfeervolle restaurants maken dit skigebied één geschikt voor een ‘dichtbij-vakantie’ in de sneeuw.

Ski by night @ Winterberg

 

Skiën in Duitse middelgebergtes: Schwarzwald

Het Schwarzwald ligt in het zuidwesten van Duitsland en niet alleen lekker dichtbij maar biedt haar bezoekers ruim 30 kilometers aan geprepareerde pistes. Hier kom je niets tekort tijdens je skitrip en een rit naar Feldberg vanuit hartje Brussel duurt zo’n vijf uur. Het hoogstgelegen bergstation ligt op 1448 meter en veel pistes zijn verlicht voor extra lange sneeuwpret. Doordat veel pistes uitgerust zijn met sneeuwkanonnen vindt je hier gedurende het hele seizoen verse sneeuw. Ook ervaren skiërs komen aan hun trekken. Je kunt hier namelijk afdalen over pistes die gehomologeerd zijn als officiële FIS World Cup piste. Het grootste en bekendste skigebied van het Schwarzwald is Liftverbund Feldberg, waar je 26 kilometer geprepareerde piste tegenkomt. In het Schwarzwald zit je overigens goed wanneer je ook op zoek bent naar cultuur tijdens je wintersport. Het schilderachtige Colmar, in de Franse Elzas, ligt bijvoorbeeld op nog geen 120 autominuten.

Skiën op de Felberg – voor ieder wat wils

Skiën in Duitse middelgebergtes: Harzgebergte

Het noordelijkste skigebied van Duitsland ligt in het Harzgebergte. Het gebied is populair bij inwoners van Berlijn, Hamburg en Hannover. Dat klinkt misschien ver weg maar ook het Harzgebergte ligt op minder dan zes uur wanneer je met de auto reist. De pistes hebben over het algemeen geen hoge moeilijkheidsgraad maar ervaren skiërs kunnen veel plezier beleven aan de Hexenrittabfahrt met prachtig uitzicht op de hoogste berg van het Harzgebergte: Brocken. Highlights zijn onder andere de afdalingen Braunlage, St. Andreasberg en Hahnenklee, waar je ook in de avonduren nog heerlijk kunt skiën op de verlichte pistes.

Skiën in Duitse middelgebergtes: Schwäbische Alb

In het hart van de deelstaat Baden-Württemberg ligt de Schwäbische Alb. Het skigebied is enorm populair bij Duitse gasten uit de streek. De pistes liggen tussen de 450 en 1000 meter, waardoor het gebied een ruim aanbod aan pistes in verschillende moeilijkheidsgraden heeft. Met meer dan 100 liften hoef je daarnaast nooit lang te wachten tot je je volgende afdaling in kunt zetten. Die liften liggen trouwens verspreid over ruim 70 skigebieden! De Schwäbische Alb beschikt eveneens over veel verlichte pistes zodat je ook tijdens een shortski genoeg pistekilometers kunt maken. 

Shop Lokaal