Home Nieuws Welke skibescherming heb je nodig op wintersport?

Welke skibescherming heb je nodig op wintersport?

0
Welke skibescherming heb je nodig op wintersport?
Dainese backprotector

Wanneer je sport brengt dat bepaalde risico’s met zich mee, althans de meeste sporten dan. Een schaker of dammer zal zich niet zo snel zorgen hoeven te maken om eventuele blessures, maar of je nu gaat mountainbiken, rennen, voetballen of op wintersportvakantie gaat, sporten brengt risico’s met zich mee. Hoewel de skihelm tegenwoordig helemaal is ingeburgerd blijkt dat deze toch nog regelmatig vergeten wordt. Wij hebben uiteraard tips bij het kopen van een skihelm voor je op een rijtje gezet. Je moet je natuurlijk warm blijven op wintersport en je beschermen tegen de zon, maar houdt het daar op? Welke skibescherming heb je nodig op wintersport?

Welke skibescherming heb je nodig op wintersport: Back-protector

Toen ik voor het eerst met wintersport in aanraking kwam je de backprotector nauwelijks tegen op de pistes. Ten minste … dat geldt voor de reguliere skiërs en snowboarders want destijds droegen de meeste freestyle snowboarders en freeskiërs wel al rugprotectie. Heel logisch ook, aangezien je springt over rails van hard materiaal en behoorlijk wat airtime pakt in een pipe of op een kicker. Deze jongens (en meiden) schatten dat risico destijds al in en liepen dan ook voorop wanneer het aankomt op back-protectors. Vandaag de dag zien we ze echter ook meer en meer terug bij de ‘normale’ wintersporter. Hoewel rugblessures niet heel veel voorkomen onder wintersporters zijn dit wel de blessures die extreme gevolgen kunnen hebben.


De back-protectors waren, net als helmen in het verleden, zwaar, vervelend en storend en zaten helemaal niet lekker. Technologie ontwikkelt zich op ieder vlak en dat geldt ook in de wereld van skibescherming. Ze zijn tegenwoordig veel flexibeler, hebben betere pasvormen, zijn comfortabel en wegen een stuk minder dan de eerste modellen.

Harnas

Een harnas is stijver dan een vest of een jas, maar wel gemakkelijker aan en uit te trekken.

Vest

Het voordeel van een vest is dat het lichtgewicht is, je de pasvorm kunt aanpassen of je figuur en de protectieplaten in de regel uitneembaar zijn, zodat je je vest eenvoudig kunt wassen.

Jas

Een protectiejas biedt de maximale bescherming. De jassen hebben namelijk niet alleen bescherming op de rugsectie maar meestal beschikken ze ook over bescherming op schouders, borst en ellebogen.

Backpacks met ingebouwde protector

De laatste optie is een backpack met ingebouwde back-protector. Deze backpacks zijn perfect voor freeriders, omdat de protector aansluit op je lichaam en de rugzak aansluit op de protector. Zo wordt je minimaal beperkt in je bewegingsvrijheid.

Dainese Flexagon Backprotector

Welke skibescherming heb je nodig op wintersport: Pols-bescherming

De pols-bescherming is enorm belangrijk voor snowboarders. Als skiër red je het over het algemeen wel zonder omdat je je bij een val anders opvangt maar uit onderzoeken blijkt dat snowboarders tweemaal zo vaak met een polsbreuk bij een eerste hulp komen. Zeker als beginnend snowboarder mag de pols-bescherming dus niet ontbreken wanneer je de pistes op gaat. Van nature probeer je je val te breken door je op te vangen op je handen… En dat is dus nu net wat je niet moet doen. 40 % van alle snowboardblessures zijn blessures aan de pols en bij 24 % van alle gevallen blijkt het om een breuk te gaan.

Handschoenen met ingebouwde protectieDeze lijken over het algemeen iets uitgebreider te beschermen dan losse protectie. Daarnaast hoef je je nooit af te vragen waar je je bescherming hebt gelaten, omdat je je handschoenen in principe altijd bij je hebt.

Losse protectie

Met losse protectie kun je zelf bepalen of je de protectie wel of niet draagt en of je één of beide polsen wilt beschermen. Je kunt ze onder alle handschoenen dragen dus dat levert geen dilemma’s op wanneer je voor de spiegel staat. Zeker wanneer minder budget hebt is losse protectie de interessantste optie.

Prtotective Gloves (c) Dainese S.p.A.

 

Welke skibescherming heb je nodig op wintersport: Shorts

Als skiër zul je vooral genieten van een extra laag warmte, want ook shorts zijn in principe voor snowboarders bedoelt. Als skiër moet je namelijk heel goed je best doen om achterover op je kont te vallen. Deze gewatteerde shorts zorgen voor een zachte landing wanneer je achterover valt. Daarnaast zit je (zeker als beginnend snowboarder) heel wat uren met je bips op de koude sneeuw. Dan is die extra isolatielaag zeker niet verkeerd.

Waar de shorts vroeger leken op luiers voor volwassenen is de markt ook hier enorm in ontwikkeling geweest. Shorts zijn tegenwoordig ergonomisch ontworpen en bieden toch een maximale protectie bij impact. We raden je desondanks aan om ze toch even te passen voordat je op skivakantie gaat.

Welke skibescherming heb je nodig op wintersport: Knie-, scheen- en elleboogbeschermers  

Naar schatting hebben 25-45 % van alle skiblessures betrekking op de knieën. Zeker wanneer je eerder letsel aan je knieën hebt gehad, of gewoon zwakke knieën hebt is het dragen van kniebescherming aan te raden.

Zachte knieberschermers

Deze zijn het meest geliefd onder skiërs en boarders omdat ze beter passen onder kleding en meer bewegingsvrijheid bieden.

Knieondersteuning / Kniebraces

Zeker wanneer je zwakke knieën hebt raden we je deze variant aan. Het aanbod aan skibraces is uitgebreid en het is dan ook aan te raden om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken met je fysiotherapeut. Welke brace wel of niet werkt voor jou is afhankelijk van je wensen en behoeften. Heb je eenmaal een brace gevonden kun je deze best uitproberen op één van de overdekte skipistes, zodat je zeker weet dat je een brace hebt die bij je past.