Home Blog

Gastvrijheid troef in Tirol – een ideale bestemming voor gezinnen

Wat maakt van een dag een geslaagde dag? Een wandeling door een ongerept winterlandschap? Een dampend bord knoedels na de zoveelste pisteafdaling? Een kop glühwein bij fonkelend kaarslicht? Het antwoord hierop is heel persoonlijk, maar als de kinderen ’s avonds moe, maar voldaan en met blozend rode wangen in bed liggen, dan ben je waarschijnlijk heel dicht bij een geslaagde vakantiedag.

Foto’s: Tirol Werbung, Jakwerth Andreas

En dat kan dus in Tirol, in het hart van de Alpen in het westen van Oostenrijk. Maar laat ons eerst Pauli voorstellen. Want zijn belevenissen zijn sprekend voor hoe een gezin Tirol beleeft.

–> Dit is Pauli. Op het eerste gezicht lijkt hij op een gewone teddybeer. Tenminste dat was hij, totdat hij op een dag verdwaald geraakte in Tirol en pas vele avonturen later werd teruggevonden. Zijn verhaal maakt hem tot een symbool van de gastvrijheid, solidariteit en warmte waarmee Tirol gezinnen ontvangt. Meer in deze video.

Elke dag een topdag

Al er een ding is waar we in het dagelijkse leven allemaal mee kampen, is het quality time wel. Zeker met kinderen. De mentale belasting voor wie werk, het dagelijkse leven en al het geregel voor het hele gezin combineert, is groot. En aan het einde van de dag moet de volgende dag alweer worden gepland: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondeten, en alle afspraken, huiswerk en vrijetijdsactiviteiten daartussenin. Je verdient voor minder een pauze! En wat is een betere manier om je batterijen weer op te laden dan tot rust komen op een plek waar je de hele dag in de watten wordt gelegd?

De gastvrijheid van Tirol is tot ver buiten de grenzen bekend en dat is niet verwonderlijk als je weet dat 90% van de etablissementen door families worden gerund. Op een plek waar meerdere generaties samen onder één dak wonen en werken, weten ze precies wat een gezin nodig heeft.

Kinderen krijgen de ruimte en ouders worden op alle mogelijke manieren verwend: met deugddoende wellness, in heerlijke restaurants of door hen de kans te geven om bij te komen terwijl hun kroost een topdag beleeft samen met leeftijdsgenootjes. Of het nu in het hotel is, in de kinderopvangcentra aan de voet van de berg of op de piste tijdens een skiles – het aanbod is groot. Hier ontdek je de beste skigebieden en skischolen in Oostenrijk voor gezinnen.

Over skicursussen gesproken: de ruim twintig familieskigebieden bieden niet alleen skilessen aan op kindermaat, maar tevens alles wat gezinnen nodig hebben voor een geslaagde skidag: van skiverhuur tot skipassen op maat. Ook oudere broers en zussen zullen zich zeker niet vervelen; het pistelandschap is zo gevarieerd dat alle winteratleten hier aan hun trekken komen, van de pure pisteliefhebbers tot freestylers en snelheidsduivels.

Terwijl de allerkleinsten de basistechnieken aanleren en allerlei fantastische avonturen beleven, en jongeren in het funpark nieuwe trucs uitproberen of aan hun airtime werken, kunnen ouders urenlang samen genieten om zich later op de dag te vergapen aan de vorderingen van hun kroost. Wees maar zeker dat de spannende verhalen zo over tafel rollen bij een kop warme chocolademelk of een bord heerlijke pannenkoeken.

Ook buiten de pistes valt er in Tirol heel wat te beleven: van rodelachtbanen, die ook in de winter zorgen voor een flinke dosis plezier, tot spannende hangbruggen of een bezoek aan een iglodorp. Kortom: Tirol biedt een breed scala aan activiteiten voor het hele gezin. Zo vul je elke dag zorgeloos met plezier, mooie momenten en blijvende herinneringen. Denk zeker ook eens aan een winterwandeling. Dubbel zo leuk is met een sneeuwballengevecht halverwege en een bezoek aan een van de Tiroler kerstmarkten aan het einde van de dag – sprankelende kinderogen gegarandeerd!

Meer info op de website van Tirol: www.visittirol.nl

Dubbel genieten in Obereggen en Carezza

Twee legendarische bergen, de Rosengarten/Catinaccio en de Latemar vormen het spectaculaire decor van Obereggen en Carezza, de twee skigebieden in het Eggental/Val d’Ega. Op slechts twintig minuten rijden van provinciehoofdstad Bolzano geniet je van 90 kilometer aan pistes.

Kleine correctie overigens, want omdat zowel Obereggen als Carezza tot het Dolomiti-Superski-netwerk behoren, ligt de hele Dolomietenregio hier aan je voeten. Tips in deze sneeuwzee van alles samen 1200 pistekilometers? Die hebben we te over.

Puur plezier

We beginnen met een uitdaging voor doorwinterde skiërs: de Latemar Six Pack in Obereggen. Dit zijn de zes beste skipistes onder de Latemar, met oplopende hellingsgraden van 47 tot 60%. Leg je minimaal vijf van de zes pistes af, dan geniet je van een gratis rit op de Alpine Coaster en maak je kans op een gratis skipas. Vervolgens sturen we je naar de König Laurin Challenge in Carezza, de langste piste in het Eggental. Ook een voor je palmares, toch? In hetzelfde gebied daagt de König Laurin Tour en het Kids Snowpark zelfs de jongste wintersporters uit.

Genieten heeft tevens veel met tijd te maken en dus mag het af en toe wat trager. Dus, ga winterwandelen of langlaufen – al dan niet met een gids, bind de sneeuwschoenen aan, suis in een slee de berg af, maak een sneeuwpop, hou een sneeuwballengevecht… Zo kent de winter geen einde!

© IDM Südtirol / wisthaler.com

Tips!

  • Verwen je smaakpapillen. In een van de in totaal 36 skihutten, een van de bekroonde restaurants of tijdens events zoals Beef & Snow (van 8 t/m 24 maart 2024).
  • Duik de nacht in. En dan hebben we het niet over de bar of een club, maar over nachtskiën, het nachtsnowpark in Obereggen, en over Steinegg met zijn planetarium en sterrenwacht.
  • Combineer je skitrip met een citytrip. In minder dan 20 minuten ruil je je skibotten in voor je hoge hakken in de provinciehoofdstad Bolzano.

Meer informatie vind je op deze website: eggental.com/be

Peak Performance : “Unlock your freeride spirit!”

Er zijn veel manieren om van een berg af te komen. Vraag dat maar aan Peak Performance. De passie voor avontuur en natuur zit bij het merk namelijk diep en dat voel je. Van de producten die zijn gemaakt met één doel voor ogen – je de vrijheid te geven om van de outdoors te genieten, 365 dagen per jaar – tot de inspirerende nieuwe campagnebeelden. “The adventure is there. Make it yours”, juicht Peak Performance vandaag. Net zoals de oprichters dat bijna 40 jaar geleden al deden.

Join the fun, and get inspired on: tiktok.com/@peakperformance and/or instagram.com/peakperformance/

De nieuwe collectie voor dit seizoen? Hierover berichten we hier.

Vervolgens draaien we de klok terug naar 1986, toen twee gepassioneerde skiërs, de één een getalenteerde mogulskiër en de ander de hoofdredacteur van een skiblad, naast elkaar zaten in een stoeltjeslift. Ze stonden op het punt een nieuwe skikledinglijn te testen en vroegen zich af waarom er eigenlijk geen skikleding bestond die mensen ook echt wilden dragen, producten die functionaliteit combineren met een aantrekkelijk design. Tegelijkertijd zochten ze ook een mooi excuus om langer in het bergdorpje Åre te blijven, in het noorden van Zweden. En zo geschiedde…

Gone skiing

Met een ontwerper en een alpineskiër/skiverkoper erbij werd het team van twee er een van vier en luidde het antwoord op hun vraag: Peak Performance. Aanvankelijk reikten de mannen hun ambities niet veel verder dan het maken van kleding voor zichzelf en hun vrienden, in voldoende grote hoeveelheden om ervan te kunnen leven. Vaker wel dan niet hing er een bordje op de deur: ‘Gone skiing’. De liefde voor de bergen lonkt toen hard. En lonkt nog steeds.

Fast forward naar 2023 en Peak Performance’s passie voor avontuur, de natuur en het buitenleven is niet meer weg te denken uit de buitensportwereld. Desondanks is de drang om wilde en mooie plekken te verkennen groter dan ooit. Vandaar dus de nieuwe campagne van Peak Performance: ‘Unlock Your Freeride Spirit’, als ode aan avontuur. Enerzijds is het een liefdesverklaring aan het freeriden, een discipline die Peak Performance na aan het hart ligt. Anderzijds een uitnodiging aan iedereen om de natuur te verkennen en je eigen pad te durven volgen.

Monumentale beelden

Peak Performance’s nieuwe campagne bevat een archief met monumentale beelden van over de hele wereld, waaronder adembenemende beeldmateriaal van de Freeride World Tour en van de ‘Friends’ van Peak Performance – enkele van de beste skiërs ter wereld, waaronder Max Palm, Hedvig Wessel, Kristofer Turdell en Alex Hackel. We zien hen grenzen verleggen en demonstreren wat onmogelijk lijkt, maar blijkbaar toch mogelijk is. Dit in combinatie met exclusieve archiefbeelden, monumentale fragmenten uit bekroonde skifilms en iconische momenten uit de Freeride World Tour creëert een verhaal waar je innerlijke skiheld het warm van krijgt. En dat je aanmoedigt om aan je eigen avontuur te beginnen. Waar wacht je op? Go!

Overal ter wereld

Peak Performance is te vinden in 25 landen ter wereld en telt momenteel meer dan twintig vlaggenschipwinkels. Het afgelopen jaar begon Peak Performance aan een mondiaal expansietraject met de opening van nieuwe conceptstores in China, Denemarken, Oostenrijk en Japan. In november opent het merk zijn eerste conceptstore in Vancouver, gevolgd door de eerste winkelopening in Berlijn in december. Ook in 2024 staan er wereldwijd diverse nieuwe winkelopeningen op stapel. De winkel in Knokke verhuist naar een prachtige nieuwe locatie.

www.peakperformance.com

“Sinds het prille begin van Peak Performance hebben onze passie voor freeriden en onze nieuwsgierigheid om onontdekt terrein te verkennen ons als merk gedefinieerd. Het is dit erfgoed en die geest die we met de rest van de wereld willen delen.” – Sara Molnar, CEO van Peak Performance

Lees WintersportGids 2023/2024 online

De nieuwe uitgave van WintersportGids is inmiddels GRATIS af te halen op bijna 100 locaties in België alsook te bestellen, maar je kunt hem ook grotendeels online lezen. Bij sommige artikels staat tussen haakjes het paginanummer in het magazine zelf. Deze artikels kan je alleen in het printnummer lezen.

ALPENBESTEMMINGEN

-> Frankrijk
Nieuws
Winterpret in het Aravismassief (p. 16)
Ski-eldorado Savoie Mont Blanc (p. 20)
Er écht tussenuit in Brides-les-Bains (p. 24)

-> Zwitserland
Nieuws
Een waanzinnige winter in Zwitserland
De vele facetten van Anzère (p. 50)

-> Oostenrijk
Nieuws
Op slag verliefd op het Zillertal (p. 72)
Stiermarken wint winterharten (p. 76)
Magie in Schladming-Dachstein en Murau (p. 82)

-> Italië
Nieuws 93
Zuid-Tirol, een winterlandschap vol contrasten
Dolomietenregio Seiser Alm
Dubbel genieten in Obereggen en Carezza
Winterwonderland Kronplatz

-> Duitsland
Nieuws
Snel op de latten in Willingen

MEER WINTERAVONTUUR
Lekker dichtbij voor de hele familie
Winters citytrippen in Oslo
Wereldse winters
Haal het maximale uit je shortski

GRENSVERLEGGEND
Van hut naar hut op ski’s
De meest toegankelijke huttentochten in de Alpen
Trektocht door het land van vuur en ijs
Wintersportmogelijkheden in IJsland
De freeride spirit van Peak Performance

NIEUWS VAN DE FEDERATIE
De vele voordelen van een lidmaatschap
Welcome on Board
Erkende opleidingen
Talent om te koesteren
De pistemap van Vlaanderen (p. 116-117)
Freestyle moves op de dryslope in Genk

INTERVIEW
Protect our Winters
Zwitserland volgens Evi Hanssen
Op de praatstoel met Seppe Smits

MATERIAAL
Must haves voor deze winter
De passie van Leki (p. 57)

FOTO
Op de top van de Jungfraujoch
Uit rotsen gehouwen viaduct
Skiën boven de Rhônevlakte
De moeder van de lange afstanden
Seppe Smits in Stubai Zoo

Dolomietenregio Seiser Alm

Een eerste skigebied in Zuid-Tirol waar we je zonder verpinken naartoe sturen, is de Dolomietenregio Seiser Alm/Alpe di Suisi, de koningin der bergplateaus in Europa. Hier geniet je van al wat de winter te bieden heeft – ook op culinair vlak – met 360°-uitzicht op de Dolomieten.

Seiser Alm pakt samen met Val Gardena uit met 181 km skipistes – het grootste aantal in de hele Dolomietenregio –, alsook 80 km zonnige langlaufpistes, 60 km geprepareerde winterwandelpaden, 50 kilometer gemarkeerde sneeuwschoenpaden en natuurlijk het adembenemend uitzicht op de zowel de Schlern, Plattkofel als de Langkofel. Tel daar sneeuwzekerheid, de mix van fascinerende landschappen en culinaire hoogstandjes bij op en je weet dat je hier goed zit.

Ongerepte winterplaatjes

De ongerepte sneeuwlandschappen in je opnemen kan in Seiser Alm op veel manieren. Skiënd of snowboardend, uiteraard. Tijdens een avontuurlijke skitocht via de beroemde Sellaronda, de Seiser Alm Ronda of de Seiser Alm/Val Gardena Ronda. Maar ook op een meer ontspannen manier tijdens sneeuwschoen- en winterwandelingen of genietend van een arrenslee- of rodeltocht. Alle langlaufloipes zijn dubbel of viervoudig en perfect geprepareerd. De liggen, op een hoogte tussen 1800 en 2200 meter, maakt ze overigens perfect voor professionele hoogte- en duurtraining.

Goed om weten: Seiser Alm is ook ideaal voor een skivakantie met kinderen. Er zijn gemakkelijke tot middelzware pistes, handige overbruggingen wanneer pistes wegen kruisen, uitstekende kabelbanen met kinderbeveiliging en twee skischolen met kinderopvang en lessen voor kindjes vanaf drie jaar.

Tips!

  • Kies voor duurzaamheid.
  • Seiser Alm behaalde de Global Sustainable Tourism Council-accreditatie en herbergt tevens tal van accommodaties met het Zuid-Tirol Sustainability Label.
  • Bezoek Swing on Snow! Van 13-15 maart en van 20-23 maart swingt heel Seiser Alm op de beats van dit winters muziekfestival. Reken op een fijne mix van folk, jazz, pop en klassiek.
  • Snuif een vleug van de lokale cultuur op. Zo is het Pröselskasteel ook in de winter open, kan je hooibaden in Völs am Schlern en genieten van traditionele, Zuid-Tiroolse gerechten.

Klaar voor een topvakantie deze winter? Surf naar seiseralm.it/winterparadijs voor meer informatie en ideeën.

(c) Dolomiti Superski, Harald Wisthaler

Wintersport en schoolvakanties: hoe de drukte vermijden?

Zalig, op wintersport en de hele berg voor je alleen. Alleen heb je daar weinig kans toe tijdens de schoolvakanties. Hoef je daar geen rekening mee te houden, dan is het alleen een kwestie van checken in welk Alpenland de schoolvakanties vallen, zodat je niet onverhoopt toch in een massa latten terechtkomt. Onze infographic hieronder met schoolvakanties in de Alpenlanden helpt je hierbij. Heb je wel een gezin, dan is dit overzicht even handig om toch nog een rustiger(re) periode te vinden.

Schoolvakanties in de Alpenlanden

In onderstaande infographic vind je per land een overzicht van de schoolvakanties. De kleuren laten meteen zien welke periodes het allerdrukst zijn. Slimmerds zien bijvoorbeeld meteen dat onze laatste week kerstvakantie niet samenvalt met de schoolvakantie in Frankrijk, terwijl het in de krokusvakantie dan weer zalig toeven is in Oostenrijk en Italië. Ook de 1ste week van de Paasvakantie valt gunstig voor wie naar de Alpengebieden trekt. Duimen dat er nog genoeg sneeuw ligt dan!

Onder de infographic geven we per land wat meer uitleg. In veel Alpenlanden werkt men namelijk met regio’s. Dit wil zeggen dat de schoolvakanties elkaar overlappen, om de drukte te spreiden. De aangeduide periode zijn volledige weken. Schoolvakanties beginnen steeds het weekend voorafgaand aan de aangeduide week.

Na de infographic bespreken we per land hoe schoolvakanties worden georganiseerd. Onderaan dit artikel lees besluit en aanbevelingen voor wie rekening houden met de schoolvakanties in de Alpenlanden op vakantie wil.

TABEL UP TO DATE VOOR 2022-2023!

Schoolvakanties in Frankrijk

Het meest populaire wintersportland Frankrijk is voor de vakanties opgedeeld in drie zones: zone A, zone B en Zone C.

De tweede week van de Belgische paasvakantie heeft enkel Zone A ook vakantie. Als het even kan, boek je best de eerste week van de paasvakantie. Dan heeft namelijk geen enkele leerling of student in Frankrijk al vakantie!

Nederlanders hebben die periode enkel een lang weekend. Nog snel een shortski dan maar?

Het herfst- en kerstverlof vallen voor alle zones in dezelfde periode. In de praktijk is het enkel de voorjaarsvakantie en de paasvakantie waarin verschillende regio’s op een ander tijdstip vakantie hebben. Elk jaar wisselt welke zone eerst op vakantie kan.

www.vacances-scolaires-gouv.fr

Schoolvakanties in Duitsland

In Duitsland worden de schoolvakanties niet op nationaal niveau vastgelegd, maar per ‘Bundesland’. Er zijn 16 van deze deelstaten in totaal: Baden-Württemberg, Beieren, Berlijn, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hesse, Nedersaksen, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland, Saksen-Anhalt, Saksen, Sleeswijk-Holstein en Thüringen.

De kerstvakantie valt voor alle deelstaten in dezelfde periode. De andere vakanties zijn zeer gespreid. Privéscholen hanteren vaak iets andere data.

De Nederlandse regio’s Midden en Zuid kunnen tijdens de krokusvakantie met een gerust hart naar Duitsland. Alle Belgische vakanties vallen in de vrij sneeuwzekere periodes jammer genoeg samen met de Duitse schoolvakanties.

www.schulferien.org/deutschland/ferien

Schoolvakanties in Oostenrijk

Oostenrijk kent 9 deelstaten. In de praktijk vallen alle vakanties in dezelfde periode. Enkel de krokusvakantie verloopt gefaseerd.

  • Groep 1: Neder-Oostenrijk en Wenen
  • Groep 2: Burgenland, Karinthië, Salzburg, Tirol en Vorarlberg
  • Groep 3: Opper-Oostenrijk en Stiermarken

Groep 2 valt samen met de krokusvakantie van Zone A in Nederland. Groep 3 valt samen met de Belgische krokusvakantie.

www.oesterreich.gv.at

Schoolvakanties in Italië

Alle Italiaanse regio’s hebben grosso modo op dezelfde momenten schoolvakanties. Soms begint de paasvakantie op sommige plaatsen een dag eerder of duurt ze een dag langer, maar de volle weken zijn dezelfde. Wel genieten de Italianen op verschillende momenten van lange weekends en feestdagen, vaak gebonden aan een lokale heilige.

Enkel in Trentino-Zuid-Tirol, Piemonte, de Aostavallei, Basilicata, Campania, Friuli-Venezia, Giulia, Lombardije en Venetië hebben kinderen een week vrij rond carnaval.

De Nederlandse regio’s Midden en Zuid kunnen eind februari met ene gerust hart naar Italië. De Belgische scholen hebben de 2de week van de paasvakantie vrij terwijl Italiaanse kinderen weer op de schoolbanken zitten.

www.skuola.net

Schoolvakanties in Zwitserland

In Zwitserland werkt men met kantons. Er zijn er 26 in totaal: Aargau, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerrhoden, Bazel-Land, Bazel-Stad, Bern, Fribourg, Genève, Glarus, Graubünden, Jura, Luzern, Neuchâtel, Nidwalden, Obwalden, Sankt Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Solothurn, Thurgau, Ticino, Uri, Vaud, Wallis, Zug, Zürich.

Soms verschillen de schoolvakanties binnen eenzelfde kanton (vandaar dat de optelsom van de regio’s in ons overzicht niet steeds gelijk is aan 26). En in sommige regio’s vallen de schoolvakanties anders voor bv. middelbare dan wel lagere scholen. Of voor publieke scholen versus privéscholen. De meeste privéscholen hebben een langere kerstvakantie.

Zwitserse vakantieperiodes overlappen met de onze, maar zijn meer gespreid. Eind februari-begin maart genieten Zwitserse kinderen van een of twee weken ‘sportvakantie’. Wintersport is die week uiteraard zeer populair.

www.ch.ch/en/school-holidays

Besluit wintersport en schoolvakanties: hoe de drukte vermijden?

Sommige periodes zal het in veel gebieden opvallen rustiger zijn dan je vermoedt! Zeker voor wie een beetje flexibel is met land en regio vallen er nog enkele gunstige periodes te boeken. Check uiteraard voor vertrek steeds de actuele adviezen en gezondheidsmaatregelen die ter plekke gelden.

  • Voor België:
    Slimmerds zien meteen dat onze laatste week kerstvakantie niet samenvalt met de schoolvakantie in Frankrijk, terwijl het in de krokusvakantie dan weer zalig toeven is in Oostenrijk en Italië. Dan zitten de kinderen daar nog vol sneeuwverlangen op de schoolbanken. Nog een mooi laagje sneeuw in de paasvakantie? Dan kan je de 1ste week in Frankrijk terecht.
  • Voor Nederland:
    De Nederlandse regio’s vallen net als de Belgen met de billen in de Franse sneeuw tijdens de tweede week van de kerstvakantie. In februari heeft enkel regio Zuid een beetje pech, Oostenrijk en Italië zijn dan de beste opties. Regio Noord en Midden kunnen Duitsland aan dat lijstje toevoegen. De vrije dagen in april vallen voor Nederlandse gezinnen jammer genoeg laat. Maar gletsjergebieden zijn natuurlijk nog steeds een optie. Geen kinderen? Dan ga je rond Pasen het best naar Frankrijk.

Skivakantie in Oostenrijk tijdens Corona (psychologische studie)

In opdracht van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme in Wenen presenteerde het Rheingold Instituut vorige week een diepgaande psychologische studie over skivakantie in Oostenrijk tijden van de coronapandemie.

De kwalitatieve studie werd uitgevoerd in Oostenrijk, Duitsland en Nederland en toont aan dat het verlangen naar vakantie in Oostenrijk – en vooral naar skivakantie – hoog blijft. De onzekerheden verhinderen echter dat er een boekingsbeslissing wordt genomen.

“In deze winter van 2020/2021 moeten we open en eerlijk met onze gasten communiceren, duidelijke en eenvoudige veiligheidsconcepten ontwikkelen en er met klem op aandringen dat deze worden nageleefd”, legt Petra Stolba uit, directeur van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme in Wenen, uit ter gelegenheid van de onderzoekspresentatie.

De mensen hebben op dit moment een actieve afwachtende houding. Mentaal houdt men zich alvast bezig met de wintervakantie. De reservaties zijn echter afhankelijk van de reisbeperkingen of lockdownmaatregelen. Daarnaast zijn de concrete procedures en maatregelen deze winter ook doorslaggevend.

Vertrouwen scheppen door transparantie

Reizigers verbinden skiën consequent met een gevoel van vrijheid, controle en zelfbeschikking. Dit staat in schril contrast met het huidige gevoel van machteloosheid.

Hoe gedraag ik me in een rij van skiërs die voor de stoeltjeslift in de rij staan? Hoe geraak ik aan een warme thee en snack zonder dat ik in de buurt van 20 personen moet komen? En last but not least: Hoe gedraag ik me in het hotel? Kan ik veilig naar de sauna gaan; hoe verloopt het bij een buffet…

De presentatie en resultaten van de studie kan je hier terugvinden (in het Duits).

Winter Season Kick-Off op 16 en 17 november… Iedereen welkom in Aspen!

0

Klaar voor het nieuwe wintersportseizoen? Op 16 en 17 november vindt in Aspen Snow Park in Antwerpen de Winter Season Kick-Off plaats, georganiseerd door WintersportGids. Bezoekers genieten van een uur gratis pistetoegang (1 uur betalen +1 uur gratis), gratis clinics en tests. Iedereen is welkom!

Om het nieuwe seizoen te vieren vinden er in veel sneeuwcentra ‘kick-off’-events plaats. De Winter Season Kick-Off 2018-2019 georganiseerd in Aspen Snow Park, in samenwerking met Scancar-Volvo, Zwitserland Toerisme, Sneeuwsport Vlaanderen, TUI en WintersportGids wordt gegarandeerd een onvergetelijke belevenis.

Op het programma staan onder meer:

  • ski- en snowboardtest;
  • free clinics, waaronder avalanche rescue, tourski en skilessen gegeven door skileraars uit de Zwitserse regio Wallis;
  • leef je uit op de unieke ski- en boardercross;
  • ride in het funpark;
  • presentaties van de bruisende skiregio Wallis;
  • het aanbod van Sneeuwsport Vlaanderen (Riglet Park, Snow ID…);
  • kinderanimatie naast de piste;
  • een wedstrijd met o.a. een skivakantie naar Wallis als prijs;
  • Walliser raclette en wijn op het menu;
  • en meer…

Iedereen is welkom. Deelnemers genieten van een uur gratis pistetoegang (1 uur betalen + 1 uur gratis). Registreren kan eenvoudig online via wintersportgids.be/wsk. Wees er voor de free clinics snel bij want volzet is volzet.

Uiteraard leren bezoekers ook meer over de partners en sponsors:

  • Officiële Volvo-verdeler Scancar, met vestigingen in Antwerpen, Brasschaat, Wilrijk en Lier. scancar.be
  • Toerisme Zwitserland en meer bepaald de regio Wallis, met zijn overheerlijke Walliser raclette en wijn. myswitzerland.com/nl en www.wallis.ch
  • En vakantie- en wintersportspecialist TUI. tui.be
  • Sneeuwsport Vlaanderen, dé Vlaamse ski- en snowboardfederatie en hét aanspreekpunt voor de Vlaamse wintersporter. sneeuwsportvlaanderen.be
  • WintersportGids, het nummer een wintersportmagazine voor de Nederlandstalige wintersporter.

Winter Season Kick-Off praktisch

  • Waar? Aspen Snow Park, Moerelei 123, 2610 Wilrijk
  • Wanneer? Vrijdag 16 november van 17 tot 23 uur en zaterdag 17 november van 9 tot 21 uur.
  • Voor wie? Skiërs, snowboarders en iedereen die van wintersport wil proeven en de regio Wallis beter wil leren kennen.
  • Info en registreren? wintersportgids.be/wsk

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse merk bestaat al bijna 150 jaar (!) en heeft een rits aan innovaties op zijn naam staan. Het is niet voor niets dat je wereldwijd Olympiërs, professionele berggidsen en skileraars met dit merk spot. Ook wij trokken met Helly Hanssen naar de sneeuw. Het model dat we hebben uitgekozen voor deze test is het Alpha 4.0 Jacket en de Alpha Lifaloft Pant.

Zoals veel outdoormerken is Helly Hansen vanuit een zeer praktische vraag in het hoofd van een pionier ontstaan. In dit geval de Noorse visser Helly Juell Hanssen. Hij was het grondig beu om steeds compleet doorweekt thuis te komen na een lange dag op zee en zocht en vond samen met zijn vrouw Maren Margrethe een oplossing om kleding écht waterdicht te maken.

Wat volgde was een industrieel avontuur. Nog geen jaar na de eerste productintroductie won Helly een award op de Wereldexpo in Parijs. Intussen lanceerde Helly Hanssen talrijke innovaties, waaronder de eerste fleecestoffen, baanbrekende functionele basislagen, het bekroonde H2Flow-temperatuurregelingsysteem en de baanbrekende Lifaloft-isolatie die zowel lichter als warmer is.

Product review
Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

Op papier

–> Men’s Alpha 4.0 Jacket (€ 450)
De 2024-versie van deze bestseller komt met een rits aan extra pluspunten, zoals een betere en nog meer bewegingsvrijheid. De waterdichte, ademende en winddichte Helly Tech Professional-technologie houdt je comfortabel en droog, terwijl PrimaLoft Black Eco-isolatie je op de juiste plekken warm houdt. Het unieke H2Flow-systeem houdt warmte vast of voert het juist af wanneer nodig. Fijne extra’s zijn onder meer de Life Pocket om je telefoonbatterij zelfs in de vrieskou op peil te houden. Andere premium kenmerken zijn de afneembare en helmcompatibele capuchon, een neonkleurige rand, een skipaszakje, een stretch sneeuwrok en polswarmers met duimgaten en de Recco-transponder. De jas is Bluesign gecertificeerd. Verkrijgbaar van maat S t/m 2XL in verschillende kleuren, waaronder betongrijs, mosgroen, rood en zwart. Voor 2025 komen er nog enkele mooie kleuren bij. Ook beschikbaar in een damesversie.

–> Men’s Alpha Lilaloft Pant (€ 340)

Ook deze populaire prestatiegerichte skibroek is voorzien van waterdicht en ademend Helly Tech Professional om je te beschermen tijdens lange dagen op de pistes. Zoals de naam al doet vermoeden is de broek geïsoleerd met Lilaloft, voor meer warmte zonder extra massa. De ritsen ter hoogte van je dijen kan je openzetten voor extra ventilatie. De broek is volledig verstelbaar voor een optimale pasvorm en heeft bootgaiters met een siliconen grip. Bemis-versterkingen aan de onderzoom zorgen ervoor dat deze skibroeken seizoen na seizoen meegaan. Ze zijn ook uitgerust met een Recco-transponder. Deze broek is eveneens Bluesign gecertificeerd. Verkrijgbaar van maat S t/m 2XL in een rits aan kleuren, waaronder betongrijs, cobaltblauw, diepblauw, navyblauw donkergroen, wit en zwart. Voor 2025 komen er nog enkele mooie kleuren bij. Ook beschikbaar in een damesversie.

Een hart voor duurzaamheid
In het nieuwe Alpha 4.0 Jacket voor mannen (en in de damesversie, het Aphelina Infinity Jacket) worden dit seizoen Ocean Bound-materialen verwerkt. Ocean Bound plastic is plastic dat binnen 50 km van een kustlijn of hoofdwaterweg wordt ingezameld om te voorkomen dat het in de oceaan terechtkomt. De Ocean Bound materialen bestaan momenteel uit twee stromen (polyamide en polyester), die beide worden hergebruikt in hoogwaardige kleding.

In de praktijk

De Helly Hansen Alpha 4.0 ski-jas is al jaren een topper en de nieuwe 2024-versie stelt zeker niet teleur. En dan hebben we het zeker niet alleen over de looks, al weet het mooie betongrijs van dit seizoen ons zeker te bekoren.

Een en al prestatie
Uiteraard is het allerbelangrijkste prestatie en bescherming. Wat dat betreft wil je in de bergen echt geen concessies doen. De Alpha 4.0 geeft hier een perfect antwoord op, met zijn tweelaagse waterdichte constructie, volledige naadafdichting en een duurzame waterafstotende coating. De jas presteerde foutloos onder verschillende omstandigheden, zowel in de diepe poedersneeuw als in de regen en bij hevige wind. Bijzonderheden zoals een premium waterbestendige ritssluiting en een hoge kraag die de nek volledig bedekt, geven je dat ietsje meer vertrouwen.

Extra veel comfort
De jas is geïsoleerd met 80-gram PrimaLoft Black Eco en biedt het hele seizoen een goed warmteniveau, zonder dat je oververhit geraakt op mildere dagen. De stretchy constructie en de atletische pasvorm laten bovendien voldoende ruimte voor een extra laag wanneer het echt koud is. De binnenkant is van zacht polyester, wat samen met de goed doordachte pasvorm zorgt voor een behaaglijk gevoel. Dit in combinatie met het ademend vermogen zijn wat ons betreft een winnaar. De armpitritsen en het H2Flow-systeem zorgen namelijk voor een betere ventilatie dan veel vergelijkbare jassen. De jas weegt iets meer dan vergelijkbare geïsoleerde jassen, maar dit heeft geen negatieve invloed op het draagcomfort.

Duurzame kwaliteit
De Alpha 4.0 is gemaakt van premium materialen en biedt veel waar voor een eerlijke prijs. De jas is duurzaam en houdt goed stand bij frequent gebruik, mede dankzij de kwaliteitsritsen en de robuuste buitenkant. De capuchon en opbergmogelijkheden zijn goed ontworpen, vooral de vele handige zakken en verstelbaarheid van de capuchon vallen op. De jas heeft een PFC-vrije DWR-coating en is gemaakt met Bluesign-gecertificeerde materialen.

Bijpassende broek

De bijpassende Alpha Lilaloft broek maakt het plaatje compleet. Sterker nog, want waar sommigen voor de jas mogelijk een langere snit prefereren, maakt de broek dit met zijn hoge rug weer helemaal goed. Het grootste pluspunt is ongetwijfeld de Lilaloft-isolatie. De speciale vezelstructuur (met meer luchtzakken) zorgt ervoor dat deze isolatie een stuk lichter is dan gewone isolatie en je tegelijkertijd alle nodige bewegingsvrijheid biedt. Bukken, door je knieën zakken, vallen, opstaan, buigen… Met deze broek is het allemaal geen probleem.

Hebben?

Dat kan uiteraard. Voor € 450 (jas) en € 340 (broek) zijn de Helly Hansen Alpha 4.0 ski-jas en de Alpha Lilaloft Pants helemaal van jou. Verkrijgbaar online en bij de betere wintersportzaak. Meer info op www.hellyhansen.com.

Over Helly Hanssen

Helly Hansen, opgericht in Noorwegen in 1877, blijft kleding van professionele kwaliteit ontwikkelen die mensen letterlijk helpt om in leven te blijven én zich tegelijkertijd levendig te voelen. Door inzichten uit het leven en werken in ‘s werelds zwaarste omgevingen, heeft het bedrijf een lange lijst van first-to-market innovaties ontwikkeld, waaronder de eerste soepele waterdichte stoffen meer dan 140 jaar geleden.

Andere doorbraken zijn onder meer de eerste fleecestoffen in de jaren zestig, de eerste technische basislagen in de jaren zeventig, gemaakt met LIFA Stay Dry technologie, het gepatenteerde H2Flow-temperatuurregelsysteem en de revolutionaire lichtere en warmere LIFALOFT-isolatie. Voortbouwend op het gepatenteerde HELLY TECH waterdichte/ademende systeem van Helly Hansen, heeft het technische outdoormerk recentelijk het bekroonde LIFA INFINITY PRO geïntroduceerd – de meest innovatieve en verantwoorde waterdichte/ademende technologie van het bedrijf tot nu toe.

Helly Hansen is een leider in technische zeil- en prestatiegerichte skikleding, evenals premium werkkleding. Het merk wordt gedragen en vertrouwd door meer dan 55.000 professionals, waaronder Olympiërs, nationale teams en berggidsen in meer dan 200 skiresorts over de hele wereld. De buitenkleding, basislagen, sportkleding en schoenen van Helly Hansen worden in meer dan 40 landen verkocht. Het bedrijf is eigendom van Canadian Tire Corporation (CTC). www.hellyhansen.com

Toerskiën met local legends in Méribel

Toerskiën doet de ware schoonheid onthullen van deze bestemming. Ver weg van de drukte ontdekken we de verborgen juweeltjes van Méribel in Les Trois Vallées.

Ons toerski avontuur begint in Brussel-Zuid en via Lyon en Moutiers komen we op slechts zes uur tijd uitgerust aan in Méribel. We hebben twee overnachtingen geboekt Hotel Le Savoy en schakelen offline voor onze vakantiemodus. De overnachting in Le Savoy is een van pure kwaliteit. Alles is om handen om nog een nacht goed verwend te worden. Van het wellnesscomplex tot de gezellig bar met ruime cocktail-kaart.

Het hotel geeft je alle mogelijkheden om van deze 4-daagse een topavontuur te maken. De bar gebruik je als briefing voor je toerski-trip, het personeel let tijdens je trip op je bagage en regelt je taxi-service. Een broodjeslunch is maar na te vragen aan de receptie. In je kamer neem je nog even een lekker warm bad.

’s Avonds zitten we gezellig samen met de gids die ons de dag nadien meeneemt voor een winterse overnachting in een berghut. Want een briefing heeft zo’n toerski-avontuur echt wel nodig. Jérémy Prevost, Franse superatleet bekend van menige deelnames aan de Freeride World Tour, leidt je doorheen het gebergte tot aan de rand van het Parc de la Vanoise. Wat een uniek freeride beleving, magische afdalingen door de poedersneeuw. Echte first tracks voor ons vandaag… puur genieten voor ons sneeuwfanaten.

We beginnen de volgende dag met een onvergetelijke parapentevlucht vanaf de top van Saulire. Wens je zelf ook eens te genieten van een adembenemend overzicht van Méribel? Reserveer zeker eens een tandemparapente sessie bij één van de leveranciers op de top van Saulire.

Avontuurlijk toerskiën in Méribel
Avontuurlijk toerskiën in Méribel

Toerskiën
Het toerskiën doet de ware schoonheid onthullen van deze regio. Ver weg van de drukte van de skipistes, biedt toerskiën je de mogelijkheid om de verborgen juweeltjes van de bergen te ontdekken, van afgelegen valleien tot ongerepte sneeuwhellingen. Er is voor iedereen wat wils, ook zij die eens van toerskiën wensen te proeven. Wie toerskiën zegt, zegt ook freeride en dus begeven we ons buiten de aangeduide skipistes.

Dat vraagt om voorbereiding. Aangezien we die moeilijk in eigen land kunnen treffen, kan je dit het beste leren van een pure skifanaat, afkomstig van de streek. Jérémy Prevost was in 2011 de derde beste freerider ter wereld. Hij nam deel aan de Freeride World Tour en wierp grote ogen. Zoals hij het zelf zegt: “Je suis un skieur alpin à l’esprit libre.” – een vrijgevochten skiër dus. Jérémy neemt je mee in de voorbereiding, je packlijst, je materiaal, de veiligheidsprocedures, … in de liefde van de kaasfondue.

Gepakt en gezakt vertrek je de berg op voor enkele honderden hoogtemeters te klimmen met de toerski’s. Goed in het zweet neem je een pauze op de bergtoppen om samen veilig enkele freeride afdalingen te maken. Jérémy, en zijn enthousiasme, brengt je mee tot in le refuge Du Saut, gelegen in de Tuéda vallei, net aan de ingang van La Parc de la Vanoise. Je maakt wat vuur aan voor de kachel in de refuge, want elektriciteit is er niet, noch centrale verwarming, noch toilet, al zeker geen douche. De pot met geraspte kaas en witte wijn gaat op het gasvuur en je schenkt een klein glaasje wijn in.

Avontuurlijk toerskiën in Méribel
Avontuurlijk toerskiën in Méribel

Een nacht in de ongerepte natuur is best aangenaam vertoeven. De warmte van het knapperende haardvuur doet je koude tenen goed. Je neemt enkele glimpen door het raam naar de sterren en aan de hemel en je besluit nog even je behoefte buiten te doen, wat verder weg van de hut, maar wel met het maanlicht als praktisch hulpmiddel. Dat is waar avonturen worden geboren en herinneringen worden gemaakt die een leven lang meegaan.

Stel je voor; de stilte van de ongerepte natuur om je heen, de majestueuze bergtoppen die hoog boven je uitrijzen en de geur van zweet en avontuur die in de lucht hangt. Zo sta je ’s morgens op in Le Refuge Du Saut. Klaar om de dag te beginnen. Wauw, het is ziel bevrijdend hoe je de laatste dag de bergkam overstapt met je vellen aan je ski’s om dan helemaal vol met herinneringen de afdaling naar Méribel te maken. Informeer je bij l’Office du Tourisme de Méribel of bij l’ESF de Méribel voor een georganiseerde trip naar een afgelegen authentieke berghut en maak het zelf mee. Het is ten zeerste aangeraden om dit avontuur in te zetten met een lokale gids of gecertifieerd monitor. Onze vriend Jérémy kan je ook altijd contacteren, of volg hem via de socials.

Avontuurlijk toerskiën in Méribel
Avontuurlijk toerskiën in Méribel

Naar de mooiste plekjes van Méribel
Sacha Theocharis is zijn naam, en jawel het is een Olympiër in de discipline buckleskiën. De freestyle discipline waarbij je tussen hevig geaccidenteerd terrein (bulten) nog enkele acrobatische sprongen moet wagen om de jury te imponeren, wanneer je best nog vóór je tegenstander beneden aankomt. Sacha neemt je mee naar de prachtigste hoeken van Les Trois Vallées. Met een goed niveau ski je met hem het hele gebied af. Sacha is net twee jaar gestopt met op het allerhoogste niveau te competitieskiën, je kan een uitstap met hem reserveren bij de franse skischool, l’ESF.

Wij hebben gekozen om vooral op de 150km skipiste van Méribel te verkennen. Na afloop waren we allemaal unaniem, enkel Méribel heeft al alles te bieden, dan mag je in je skipas nog Courchevel (en La Tania), Les Menuires en Val Thorens rekenen en constateer je dat dat pure waanzin is! Les 3 Vallées is waanzinnig groot.

Méribel wacht op jou
Dus waar wacht jij nog op? Trek erop uit, verleg je grenzen en laat je betoveren door de magie van de Franse Alpen. Sluit Méribel in je hart door met een local legend het skigebied on-piste te verkennen en laat jezelf onderdompelen in de betoverende wereld van toerskiën in Méribel. Of je nu een doorgewinterde avonturier bent of net begint, er is voor elk wat wils in deze prachtige bergomgeving.
Vier dagen ertussenuit, iedereen spendeert deze op zijn manier. We kunnen enkel dit verslag meegeven als #yolo belevenis voor zij die all-in willen gaan in Méribel.

Méribel, een paradijs voor de beginnende (toer)skiër in de Franse Alpen.
Bezoek voor meer informatie de website van Méribel Tourisme

Toerskiën voor beginners in schilderachtig Méribel

Stel je voor; de stilte van de ongerepte natuur om je heen, de majestueuze bergtoppen die hoog boven je uitrijzen en de geur van zweet en avontuur die in de lucht hangt. Dat kan jij als skiër of snowboarder makkelijk ervaren in het schilderachtige Méribel, een paradijs voor de beginnende toerskiër in de Franse Alpen.

Een magische bestemming

Méribel, gelegen in het hart van het wereldberoemde skigebied Les Trois Vallées, verwelkomt avonturiers van over de hele wereld met zijn adembenemende landschappen en uitdagende skiroutes.

Maar het is juist het toerskiën dat de ware schoonheid van deze regio onthult. Ver weg van de drukte van de skipistes, biedt toerskiën je de mogelijkheid om de verborgen juweeltjes van de bergen te ontdekken, van afgelegen valleien tot ongerepte sneeuwhellingen. Er is voor iedereen wat wils, ook zij die eens van toerskiën wensen te proeven.

Een betoverende nacht in de bergen

Stel je voor dat je overdag door de maagdelijke poedersneeuw glijdt, terwijl je de zon ziet glinsteren op het witte tapijt. En ’s avonds, wanneer de sterren aan de hemel verschijnen, rust je uit in een authentieke berghut, ver weg van de bewoonde wereld. Geen elektriciteit, geen centrale verwarming, geen toilet, al zeker geen douche. Wel de pure rust en sereniteit van de bergen, terwijl je een kaasfondue nuttigt (want dat gaat makkelijk mee in de rugzak, een zak geraspte kaas, fles witte wijn en twee zakken met stukjes brood, meer heb je niet nodig).

De warmte van het knapperende haardvuur doet je koude tenen goed. Je neemt enkele glimpsen door het raam naar de sterren en aan de hemel en je besluit nog even je behoefte buiten te doen, wat verder weg van de hut, maar wel met het maanlicht als praktisch hulpmiddel. Dat is waar avonturen worden geboren en herinneringen worden gemaakt die een leven lang meegaan. Informeer je bij l’Office du Tourisme de Méribel of bij l’École du Ski Français voor een georganiseerde trip naar een afgelegen authentieke berghut en maak het zelf mee.

Toerskiën: een sport voor avonturiers

Dat je een beetje ‘avonturier’ in je moet hebben is duidelijk. Het comfortgehalte staat haaks tegenover de unieke ervaring die je kan beleven, isolaat in het hooggebergte. Toerskiën is niet zomaar een sport, maar kan meer en meer toegankelijk worden gemaakt door de opzet van de winterberghutten. (Informeer hier steeds bij de lokale diensten, alle hutten die gelegen zijn in nationale parken zijn veelal verboden terrein in de winter).

De routes naar de berghutten zijn vaak ook per sneeuwrackets te belopen. Natuurlijk is het eens zo leuk om daarna de afdaling al glijdend te kunnen inzetten. Met je eigen kracht de berg op en vervolgens naar beneden skiën door ongerepte poedersneeuw geeft een gevoel van totale vrijheid, ver weg van de skiliften en après-ski bars. Bovendien biedt toerskiën een geweldige workout en de kans om jezelf fysiek en mentaal uit te dagen. Het is ten zeerste aangeraden om dit avontuur in te zetten met een lokale gids of gecertificeerd monitor. De gevaren offpiste zijn niet te onderschatten door ons, de toeristen. De locals weten het altijd beter en je laat hen best ook steeds weten wanneer je vertrekt en wanneer je denkt terug te komen.

Méribel wacht op jou

Dus waar wacht jij nog op? Trek erop uit, verleg je grenzen en laat je betoveren door de magie van de Franse Alpen. Laat jezelf onderdompelen in de betoverende wereld van toerskiën in Méribel. Of je nu een doorgewinterde avonturier bent of net begint, er is voor elk wat wils in deze prachtige bergomgeving.

Skiën in de lente

Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor de deur. Dat betekent natuurlijk niet dat je je ski’s weer op moet bergen in de kast. Vanaf vandaag nemen tientallen Franse skigebieden in onder meer de Alpen, de Pyreneeën en de Vogezen deel aan  ‘Printemps du ski’ (Lenteski).

Lenteski is een feest voor alle wintersportliefhebbers, ook voor de beginners. Skiën in de lente heeft een groot aantal voordelen: de temperaturen zijn aangenaam, de sneeuw is nog goed, de prijzen scherp, de pistes rustig en er is een groot aanbod aan activiteiten.

Ideale weersomstandigheden

Wie van skiën houdt, gaat maar wat graag een lang weekend naar een van de talloze Franse skigebieden die in de lente open zijn (soms zelfs tot begin mei, zoals Tignes). Vooral voor beginners is het een waar paradijs. De dagen worden langer en je wil zo lang mogelijk genieten van het mooie weer. In deze tijd van het jaar is de sneeuwkwaliteit zo goed dat beginners hier hun hart kunnen ophalen.

Een skipakket kopen (lift pas, ski lessen en materiaal huur) = een beginnerspakket voor volwassenen gratis

Wie in de lente skiet, is flexibeler in de duur van zijn verblijf. Een (lang) weekend of een kort verblijf in de Franse bergen is dan veel eenvoudiger doordat overnachtingen, activiteiten en skilessen scherper geprijsd zijn. Heb je nog nooit op ski’s of een snowboard gestaan? Geen probleem: in veel gebieden kun je een alles-in-een pakket huren. Dit is inclusief een skipas, begeleiding door een ski leraar en verhuur van materiaal. En ga je samen met iemand die wel kan skiën en ook zo’n pakket wil, dat is het voor jou als beginner gratis!

Winterse activiteiten in de lentesneeuw

Minder mensen op de piste en … nog meer activiteiten

Tijdens de vakantieperiodes zijn de Franse skigbieden drukbezocht, wat al minder het geval is in de lente, vooral rond Pasen. Zeker voor beginnende skiërs is dit een enorm voordeel wanneer je je eerste meters op de pistes maakt.

Bovendien kun je in de Franse skigebieden tal van andere activiteiten plannen die nog leuker zijn dankzij het zachte weer: sneeuwschoenwandelingen, fat bike tochten, parapente, … Een sportief programma om van de bergen en het mooie weer te genieten!

De Lenteski voorziet ook een rijke programmering voor feestbeesten van alle leeftijden! Dans de hele nacht door op de besneeuwde pistes op tal van muziekfestivals zoals Tomorrowland Winter (Alpe d’Huez) of Radio Meuf Festival (La Clusaz). Ook voor kinderen zijn er in verschillende skigebieden leuke verrassingen, zoals het Festival des P’tites Canailles en Moufles, in Saint François Longchamp. Je zet de lente gegarandeerd goedgezind in!

Voor meer informatie over skiën in de lente neem je een kijkje op www.skiingintospring.com

Ontspannen na een dagje skiën

Livigno: het belastingvrije wintersportparadijs in de Alpen

In het hart van de Valtellina-vallei in Lombardije ligt het Italiaanse dorp Livigno. Elk jaar verwelkomt dit taksvrije skioord tal van wintersporters. Livigno ligt dicht bij de Zwitserse grens op een hoogte van 1816 meter. Dankzij de regelmatige sneeuwval en het koude, maar droge klimaat is Livigno een sneeuwzekere bestemming. Niet voor niets kreeg het dorp de bijnaam ‘Klein Tibet’. Tot eind april, of zelfs mei kan je hier genieten van prachtige sneeuwlandschappen.

De snelste weg van België naar Livigno, is niet de goedkoopste. Het Zwitsers wegenvignet, de autotrein en de Munt la Schera-tunnel nemen een flinke hap uit je portefeuille. Maar eenmaal je deze laatste tunnel uitrijdt, kom je precies terecht in de wereld van Narnia. Links van je ligt het bevroren stuwmeer Lago di Livigno, omgeven door majestueuze berghellingen. De frisse berglucht, krakende sneeuw en eindeloze vergezichten maken de lange rit meer dan goed.

Authentiek en charmant skidorp

Hoge flatgebouwen vind je niet in Livigno. Alle hotels en huizen zijn gebouwd in chalet-stijl, waardoor het dorp authentiek en gezellig oogt. Bovendien hangt er een fijne, Italiaanse sfeer en word je vriendelijk ontvangen door de locals. Aan weerszijden van het dal kunnen skiliefhebbers hun hart ophalen. Aan de westkant ligt het skigebied Mottolino en aan de oostkant van het dal ligt het skigebied Carosello. Een gratis pendelbus brengt je zo van de ene naar de andere kant.

Keuze tussen rust en vertier

Mottolino is het rustigste skigebied van Livigno. Hier vind je lange rode en zwarte pistes, die prima te doen zijn. Naar eigen mening liggen de pistes er ook beter bij, omdat de zon ’s ochtends nog even op zich laat wachten. Resultaat? Je skiet bijna in je eentje over perfect geprepareerde pistes. Stop voor lunch of een drankje bij de prachtige berghut Tea Al Planel. Bij slecht weer strijk je hier neer met een warme chocolademelk voor de openhaard. Op het terras is het dan weer heerlijk om te zitten met een Aperol. Deze Italiaanse aperitivo smaakt nergens zo lekker.

Aan de Carosello-kant van het dal is het drukker en moet je soms wat langer wachten op de lift. Een groot voordeel is dat het er zonniger is en er meer horeca zaakjes zijn. Bovenaan de lift Carosello 3000 vind je een groot restaurant waar je in ligstoelen kan genieten van een échte cappuccino. Voor te lunchen, ski je best nog een stuk naar beneden om zo het terras van La Tea da Cip e Ciop op te glijden. Op het terras van deze berghut geniet je met de zon in je gezicht van een heerlijk bord pasta. Bovendien word je hier getrakteerd op een schitterend uitzicht over Livigno.

Voor ieder wat wils

De meeste pistes zijn erg breed en lenen zich dus uitstekend om te cruisen en carven. Het totale skigebied telt 115 kilometer pistes. Met 29 blauwe, 37 rode en 12 zwarte afdalingen is er voor ieder wat wils. Daarnaast kunnen ervaren skiërs en snowboarders off-piste gaan en hun energie kwijtraken op speciale freeriders-hotspots. Minpuntje? Liefhebbers van lange dagtochten komen niet echt aan hun trekken in Livigno. Het is immers niet ongebruikelijk om op een dag iets vaker dezelfde piste te nemen.

Culinaire verwennerij

’s Avonds kan je in het dorp terecht voor de beste Italiaanse pasta’s en pizza’s. Wie meer variatie wil, kan zijn honger stillen met sushi of hamburgers. Wat je ook eet, het niveau van de gastronomie is over het algemeen bovengemiddeld en verfijnd. Geen primitieve, zware boerenkost dus. Onze favorieten? Le Mirage, Carpe Diem en ristorante Garden. Wie nog wil doorzakken, sluit de avond best af in Hotel Bivio. Hier galmen de après-ski klassiekers tot in de late avond door de boxen.

Kers op de taart

Het hoogtepunt van onze trip? De show van de instructeurs van de ski-en snowboardschool Central. Elke dinsdagavond van midden december tot en met eind maart voeren ze een waanzinnige stunt uit, gaande van de parallelle reuzenslalom tot freestyle acrobatiek. De choreografie is fantastisch en ze halen alles uit de kast om hun performance zo spectaculair mogelijk te maken. Zo zagen we een skiër op stelten, schansspringers en paragliders op ski’s. De avond werd afgesloten met een lichtshow en magisch vuurwerk.

“Feel the Alps”, zeggen ze in Livigno. Wat dit gezegde inhoudt? Dat moet je zelf gaan ervaren!

Skiën, een passie van meer dan de helft van de Belgen

Het winterseizoen 2023-2024 zit er bijna op. Tijd om alvast vooruit te blikken naar volgend jaar. Hiervoor nemen we het laatste rapport van het Mastercard Economics Institute bij de hand en haalden er enkele opvallende trends uit.

Het eerste wat opvalt: Voor bijna 6 op de 10 Belgen (56%) is de skiweek het moment van het jaar waarnaar het meest wordt uitgekeken. Voor de Europeanen daalt dit cijfer tot 32%, waarbij 38% zegt dat ze dit voor geen goud willen missen. Wat bestemmingen betreft, geven de Belgen de voorkeur aan Franse skioorden, met Val Thorens op kop, gevolgd door Oostenrijk (Ischgl) en Italië (Livigno).

De 10 populairste skioorden

De top 10 van populairste skioorden voor Belgen is, in oplopende volgorde: Val Thorens (Frankrijk), Les Arcs (Frankrijk), Ischgl (Oostenrijk), La Plagne (Frankrijk), Morzine/Avoriaz (Frankrijk), Tignes (Frankrijk), Livigno (Italië), Courchevel (Frankrijk), Chamonix Mont-Blanc (Frankrijk) en Les Deux Alpes (Frankrijk). ​ ​

Ischgl (c) Johannes Sautner

In Europa zijn de Franse en Zwitserse resorts het populairst. Dit zijn vaak ‘s werelds topbestemmingen voor niet-Europese toeristen. Ischgl, in Oostenrijk, registreerde de hoogste uitgaven door buitenlandse toeristen. Bovendien geven Europese toeristen de voorkeur aan vakantieoorden in buurlanden: de Spanjaarden gaan naar Frankrijk en de Duitsers naar Oostenrijk.

De duurste bestemmingen

Wereldwijd zijn Zwitserland, Oostenrijk en de Verenigde Staten de duurste bestemmingen: de gemiddelde uitgave per transactie in de skigebieden van deze landen is meer dan €110, wat in lijn ligt met de hoge inkomens en prijsniveaus van deze economieën. Het zal dan ook niemand verbazen dat de ticketprijzen variëren doorheen het seizoen, met pieken rond Kerstmis en Nieuwjaar en tijdens schoolvakanties.

genieten van luxe in Courchevel
(c) Ski Courchevel, David André

Het meest luxueuze skioord blijft Courchevel in de Franse Alpen, maar andere Amerikaanse skioorden zoals Aspen (Colorado), Big Sky (Montana), Vail (Colorado) en Park City (Utah) behoren ook tot de plaatsen met de hoogste gemiddelde hoteluitgaven, net als St. Moritz, Zermatt en Crans-Montana in Zwitserland en Stubaier Gletscher en Obergurgl-Hochgurgl in Oostenrijk.

De meest betaalbare skigebieden

De meest betaalbare skigebieden zijn dan weer te vinden in Georgië (Bakuriani), Australië, Polen (Szczyrk) en het meest verrassend in Japan, waar skigebieden opvallen met de op drie na laagste gemiddelde uitgaven per hoteltransactie ter wereld (€171). Dit kan verrassend zijn, gezien de hoge inkomensniveaus in Japan, maar dit weerspiegelt deels de zwakte van de yen, waardoor uitgaven betaalbaarder.

(c) Club Med

Bron: Onderzoek uitgevoerd door Mastercard in januari 2024, via onderzoekspartner Vitreous Worldwide, in 20 markten in Europa, met meer dan 14.000 respondenten in de leeftijd van 18-65+.

Sneeuwpoppen van Brussel in 1511

Zodra er sneeuw ligt, kan je maar moeilijk aan de verleiding weerstaan: een sneeuwman maken. Het hoort gewoon bij de winter. Jammer genoeg is er van deze eeuwenoude traditie maar weinig geweten. Sneeuw smelt nu eenmaal. Wij doken met de neus in de boeken en stootten op een bijzonder fenomeen: het mirakel van de sneeuwpoppen van Brussel in 1511.

Tekst: Sandra Gyles

Sneeuwpoppen van Brussel in 1511

Overal op onze planeet creëren mensen al duizenden jaren poppetjes. Van stokjes, hout, stof of wat men maar kon vinden, en ongetwijfeld ook met sneeuw. Maar wat gebeurde er nu in Brussel? Om die vraag te beantwoorden is er: Dwonder van claren ijse en snee, een 408 verzen tellend gedicht van Jan Smeken, stadsdichter van Brussel van 1485 tot 1517. Compleet onder de loep genomen door Herman Pleij in ‘De sneeuwpoppen van 1511: literatuur en stadscultuur tussen de middelleeuwen en moderne tijd’. Een lijvig werk, waar de neerlandicus en socioloog ongetwijfeld warm van wordt. Een vlottere ‘vertaling’ vonden we in de scheldenroman ‘Ik Jan Smeken’ van Rick de Leeuw en Remco Sleiderink, die in 2017, 500 jaar na de dood van Smeken, verscheen.

Sneeuwfeesten in de Middeleeuwen

Het maken van sneeuwpoppen was ook in de 16de eeuw niet nieuw. Zoals we vandaag onze sneeuw- en ijssculpturenevents kennen, zo hadden ze zelfs in de Middelleeuwen al ‘sneeuwfestivals’. In Doornik stond er naar verluidt in 1422 op de markt een leeuw van sneeuw, die als een herder over de schapen waakte. De politieke ondertoon was niet ver weg. Ook uit Atrecht, Antwerpen, Mechelen en Rijsel duiken verhalen op van sneeuwvertoningen, waar naast een scala aan mythische en volkse figuren, ook bouwsels met een ongetwijfeld politiek-satirische dimensie de revue passeerden. Twee eeuwen later was het maken van sneeuwpoppen zelfs geüniformeerd door plaatselijke kunstenaarsgilden. Maar goed, die poppen in Brussel, die waren voor Smeken pas echt bijzonder.

Sneeuwpoppen van Brussel in 1511 – Ommegang 2014 in Brussel

De dood en de winter

Het jaar van de sneeuwpoppen woedde er een ongekend strenge winter. Lang en barkoud. Zo koud zelfs dat men sprak van een ‘dode’ winter, waarin men niets kon ondernemen en alleen maar angstwekkend kon uitzien naar de dooi. Die was in die tijd namelijk nog destructiever dan weken vorst, omdat dooi werd gevolgd door overstromingen, die niet alleen de infrastructuur bedreigden, maar ook oogsten deden mislukken. En hoewel de laatste pestpandemie – een ziekte die wereldwijd tussen de 75 en 100 miljoen slachtoffers maakte! – al ruim anderhalve eeuw achter de rug lag, zat de schrik er bij de bevolking nog steeds in. De schrik voor ziekten, voor vreemdelingen, voor armoe, voor alles waarvoor men maar liever de handen voor de ogen sloeg. Dat in een periode waarin er overduidelijk een sociaal-culturele omwenteling plaatsvond, de stad zich politiek in een overgangsperiode bevond, en waarin de nieuwe elite van de stadsmens zich trachtte te onderscheiden van het gewone volk.

Hebben de sneeuwpoppen van Brussel in 1511 echt bestaan?

Of de sneeuwpoppen van Brussel in 1511 echt hebben bestaan, trekken sommigen in twijfel. Is het mogelijk dat Smeken alle figuren in zijn rijm zelf verzon? Maar zelfs al stond er maar de helft, of waren lang niet alle poppen zo beeldend als Smeken ze beschrijft, dan nog moet het een bijzonder zicht zijn geweest: 110 sneeuwpoppen verspreid over de stad, die als een levend stilleven weken zijn blijven staan. Nogal wat sneeuwpersonages gaven zich over aan lichtzinnig vermaak: drank, gokken en seks. Of bevonden ze zich in een toestand die indruiste tegen de normale gang van zaken. De lagere klasse beeldde de hogere klasse uit met de nodige satire, terwijl de hogere klasse mokte met de lagere klasse. En blijkbaar kon dat gewoon. De stad Brussel vaardigde zelfs een verbod uit om sneeuwpoppen te vernietigen. Tot de dooi ze vanzelf wegsmolt.

Sneeuwpoppen van Brussel in 1511 – Lichtshow op de Grote Markt in Brussel (c) visit.brussels – Eric Danhier – 2017

Sneeuwman-trivia 

Moet jij binnenkort een quiz organiseren met een winters thema, of ben jij op zoek naar leuke spelletjes voor in de auto wanneer je met (kleine) kinderen op wintersportvakantie vertrekt? Wij helpen je alvast op weg, zodat je geen flater slaat als quizmaster. 

– De klassieke sneeuwpop bestaat tegenwoordig uit drie sneeuwballen. Maar dat is niet overal ter wereld zo. Een sneeuwpop in Japan bestaat namelijk maar uit twee ballen. 
– De grootste sneeuwman – of beter gezegd sneeuwvrouw – in het Guiness Book of World Records torende maar liefst 37,21 meter boven de inwoners van Maine (Verenigde Staten) uit. Haar wimpers werden gemaakt van diverse ski’s en haar mond werd gevormd door gebruik te maken van rode autobanden. 
– Een ander record werd gevestigd in Japan. Daar bouwden 1406 mensen in een uur tijd 2036 sneeuwpoppen, met de hand.
– Een klassieker: The Snowman uit 1861 van de Deense schrijver Hans Christian Andersen.
– Het Brits verhaal The Snowman uit 1978 over een jongetje dat een sneeuwman maakt, die tot leven komt en hem meeneemt naar de noordpool. De animatiefilm uit 1982 is echt een meesterwerkje.
– Van eigen bodem kennen we het Suske en Wiske-verhaal De Snoezige Snowijt.
– En voor wie nog steeds fan is van Olaf, het sneeuwmannetje uit Frozen is er natuurlijk het nummer Do you want to build a snowman, dat 1,6 miljoen keer is gedownload…
– In 2015 sprak de Saudische sjeik Mohammed Saleh Al Minjed een fatwa uit over het bouwen van sneeuwpoppen. Als alternatief stelde hij voor om ‘schepen en gewassen’ te maken van sneeuw. Wij zeggen: Succes met bouwen!

Welke lawinepieper kies jij wanneer je off piste gaat?

Wanneer je terechtkomt in een lawine is het natuurlijk van levensbelang dat je zo snel mogelijk gevonden wordt. Een lawinepieper is, samen met een lawineschep en -sonde, dan ook een must voor iedere offpiste skiër. De term stamt af van de oude (analoge) exemplaren die een pieptoon ten gehore brachten maar techniek ontwikkelt zich en de nieuwe (digitale) piepers zijn tegenwoordig allemaal uitgerust met een beeldscherm dat de richting en afstand aangeeft. De pieptoon heeft hierdoor tegenwoordig een ondersteunende functie gekregen, maar welke lawinepieper kies jij wanneer je offpiste gaat?

De werking van een lawinepieper

Alle lawinepiepers zenden uit op een frequentie van 457 kHz en het is verstandig om je pieper aan te zetten voordat je in de lift stapt, zodat het apparaat vanaf dan een (niet hoorbaar) signaal uitzendt. Wanneer iemand onder een lawine terecht komt kunnen tochtgenoten het signaal op hun eigen pieper omzetten van zenden naar ontvangen. Omdat alle piepers op één en dezelfde frequentie uitzenden kunnen ze allemaal met elkaar communiceren en kun je dus ongeacht merk of type een andere lawinepieper traceren.

Op zoek naar een slachtoffer 

De zoekbandbreedte verschilt per pieper en je dient hier dan ook rekening mee te houden wanneer je zigzaggend (binnen de zoekbandbreedte) over de lawine loopt. Het is raadzaam om eerst te kijken of er ergens iets (bijvoorbeeld een kledingstuk) te zien is wat de positie van het slachtoffer kan bepalen. Op die manier kun je de zoekregio al beperken. Zodra de pieper een signaal opvangt loop je snel in de richting van het slachtoffer. Wanneer je het slachtoffer tot tien meter bent genaderd vertraag je je tempo en bij vijf meter laat je het tempo nog meer zakken. Ben je het slachtoffer tot drie meter genaderd zak je op je knieën. Nu kruip je rustig met je lawinepieper in de juiste richting, op zoek naar het laagste getal. Daarna ga je aan de slag met je lawinesonde en lawineschep.

Kies je een goedkope of dure pieper

Er zijn zowel goedkope als dure lawinepiepers, maar houd in gedachten dat een lawinepieper een lange levensduur heeft. De software is eenvoudig te updaten en een dure pieper is nog altijd goedkoper dan een paar nieuwe ski’s. De duurdere varianten zijn meestal uitgerust met een inwendig kompas. Hierdoor wordt de zoekrichting heel nauwkeurig, betrouwbaar en schokvrij aangegeven. Goedkopere modellen beschikken over het algemeen niet over een inwendig kompas waardoor de aanwijspijlen kunnen verspringen of haperen. Een geoefende zoeker snapt de werking beter en is dan ook in staat om er doorheen te lopen. Ben jij echter nieuw in de wereld van het off piste skiën? Bespaar dan zeker niet op de kosten van je lawinepieper, want verwarring en onzekerheid kunnen op zo’n moment funest zijn.

Oefening baart kunst

Ondanks alle hulpmiddelen zorgt een lawine voor een ‘onbekende’ situatie, waarbij je rekening dient te houden met een hoge stressfactor. De kans op overleving neemt drastisch af wanneer iemand langer dan 15 minuten onder de sneeuw bedolven ligt. Snelheid is op zo’n moment evident en het is dan ook raadzaam om het zoeken te oefenen en dit te blijven oefenen. Leer je lawinepieper kennen en zorg dat je na een lawine nooit voor verrassingen komt te staan.

Van een trendy cabriolift tot een groen mandje: bijzondere skiliften in Zuid-Tirol

0

Tijdens je wintersportvakantie besteed je ongetwijfeld veel aandacht aan de knappe skipistes. Maar lette je ook al eens op de kabelliften? Want die doen je soms naar adem happen. Zeker in Zuid-Tirol. In deze Italiaanse provincie stap je in zowel hypermoderne als nostalgische exemplaren. Hier een overzichtje van de meest bijzondere exemplaren.

Cabrio kabelbaan van Tiers/Tires

De meest bijzondere skilift van allemaal? Dat is misschien wel de cabriokabelbaan van Tiers/Tires. De enorme glazen gondels hebben namelijk twee verdiepingen. Daarvan is de bovenste niet overdekt. Je geniet er dus zowel van de gezonde buitenlucht als van een adembenemend uitzicht over het Rosengartenmassief.

Futuristische kabelbaan in Kronplatz

Panoramische gondels zijn helemaal in. Dankzij de waanzinnige uitzichten leveren ze fantastische vakantiefoto’s op. Soms haal je je fototoestel zelfs beter nóg wat vroeger boven. Zeker wanneer je een ritje met Olang I en Olang II maakt. Want het futuristische dalstation lijkt wel weggelopen uit een sciencefictionfilm. Vanuit dat station voert Olang je in twee etappes naar de 2275 meter hoge piek van de Kronplatz.

Hypermoderne kabelbaan van Sexten

Ook skigebied 3 Zinnen Dolomieten investeert al decennia in vooruitstrevende kabelliften. In 1981 bouwde het een – voor die tijd – hypermoderne lift die passagiers naar de top van Helm/Monte Elmo bracht. In 2020 kreeg de oude kabelbaan een update. Nu stap je er in de luxueuze gondolalift Helmjet Sexten.

Hoogste kabelbaan in Schnalstal/Val Senales

Ook Schnalstal/Val Senales trakteert je op een onvergetelijke rit. Je neemt er plaats in de hoogste kabellift van Zuid-Tirol. Die voert je in amper zes minuten naar het bergstation Grawand, op 3212 meter boven de zeespiegel.

© Natdesign

Gratis kabelbaan naar Oberbozen

Wist je dat deze gloednieuwe kabelbanen volwaardig deel uitmaken van het openbaar vervoersnetwerk van Zuid-Tirol? Zo stap je net buiten het historisch centrum van Bolzano/Bozen in de Rittner Bahn. Elke 4 minuten vertrekt er een gondel richting Oberbozen. Bovendien stap je gratis op wanneer je over een RittenCard beschikt.

Panoramische kabelbaan naar Vigiljoch/Monte San Vigilio

Ook in het hart van de gemeente Lana schiet een kabelbaan uit de startblokken. Hier voeren de net vernieuwde panoramische gondels je naar de betoverende bergpas Vigiljoch/Monte San Vigilio.

Authentieke zetellift Lana-Vigiljoch

Hoewel de Zuid-Tirolers dol zijn op innovatie, bots je ook op heel wat nostalgische kabelbanen. Zo leg je de tocht Lana-Vigiljoch niet alleen in een nagelnieuwe gondel af. Je kan ook voor de authentieke zetellift kiezen. Die maakt een inspirerende vlucht boven de ongerepte alpenweiden.

Relaxe stoeltjeslift naar Dorf Tirol/Tirolo

Ook vanuit de beroemde kuurstad Meran/Merano maak je een ritje met een stoeltjeslift. De lift transporteert je naar Dorf Tirol/Tirolo, terwijl je over de wijnranken zweeft.

Historische stoeltjeslift van Algund/Lagundo

Plan je een zetelliftmarathon? Vlieg dan ook mee met de historische stoeltjeslift van Algund/Lagundo. Die torent boven de bossen en wijngaarden uit en brengt je naar Vellau/Velloi.

Groene mandjeslift naar Leiter Alm

Al houdt de tocht daar nog niet op. Want in Vellau maak je een geweldige overstap. Je treft er namelijk een donkergroene mandjeslift aan. Die voert je verder naar Leiter Alm, een knappe alpenweide op 1.550 meter hoogte.

Eitjeslift Forcella Sassolungo

Nog zo’n opvallende verschijning? De nostalgische ‘eitjeslift’ Forcella Sassolungo. Deze kleine, pastelgele cabines klimmen steil naar omhoog, tot je het bergstation op 2681 meter hoogte bereikt. Avontuurlijk? Absoluut!

De beste tips en adresjes in wintersportstad Innsbruck

Je weet nog dat we een journalist op pad hebben gestuurd voor wintertrip naar Innsbruck? Hij lijstte alle must do’s van Innsbruck op en geeft zijn ultieme planning voor drie dagen citytrip in Innsbruck.

Culturele activiteiten

  • Stadswandeling met gids (kan zelfs in het NL).
  • Stadtturm van Innsbruck, een korte maar stevige trappenpartij tot boven in de stadstoren met een prachtig 360°-uitzicht op de binnenstad en de omgeven bergtoppen.
  • `De Schwarz-Mander-Kirche, of Hofkirche is een indrukwekkend museum met 28 levensgrote bronzen beelden die waken over het graf van Keizer Maximiliaan I. Spoileralert, de kist is leeg. Waarom? Dat moet je zelf ontdekken. Snak je naar meer musea? Er zijn er 15 in de omgeving, keuze te over.
  • Bergisel, de Olympische springschans is één van de vier locaties van het Internationale Vierschansentoernooi. In 2002 werd de vernieuwde Olympische skischans geopend, ontworpen door toparchitect Zaha Hadid. Je kan met de kabelbaan naar boven en effectief op de startbalk plaatsnemen zoals de topatleten. Wees gerust, je wordt via een harnas beveiligd.
  • Keizer Maximiliaan I, die leefde tussen 1459-1519, doet de stad bruisen van de cultuur. 2657 vuurvergulde koperen dakpannetjes van het Gouden Dak herinnert bezoekers aan de bruiloft met Bianca Sforza van Milaan.

Nog meer belevenissen vind je terug op op de website van innsbruck. Bovenstaande activiteiten zijn allemaal in de stad te bezoeken op een tijdspanne van twee dagen.

© Innsbruck Tourismus, Christian Vorhofer

Culinaire adresjes

  • Restaurant Weißes Rössl: je betreedt een ongelooflijk gezellig restaurant die je terug neemt in de tijd van toen. Gelegen in de oude binnenstad, omringt door de typische architectuur die reeds jaren goed bewaard blijft. Foodwise, een sterke binnenkomer in de Oostenrijkse eetcultuur. Puur, eerlijk en lokaal.
  • Restaurant Weitsicht: in één woord: Waauw! Zeer lekker rooftop dining met een zeer leuke trendy sfeer. Toch één van de speciaalzaken die Innsbruck rijk is.
  • Restaurant Das Brahms: vlak gelegen aan de concertzaal Haus der Musik en het theater. De moderne cultuurliefhebbers schuiven hier de voetjes onder de tafel voor een heerlijke maaltijd en lekkere cocktails.
  • Cocktailbar Hotel Stage 12: over cocktails gesproken. Bleek dat we verbleven in het hotel dat de drukst bezochte cocktailbar uitbaat van de stad. En dat hebben we ook mogen proeven.
© Innsbruck Tourismus, Daniel Zangerl

Adrenaline op de sneeuw

  • Nordkettenbahnen is de snelste weg naar sneeuw, vanuit de stad. Een uniek zicht van bovenaf. Zeer de moeite. (1905m)
  • Axamer Lizum ligt zo’n 15 minuutjes van de binnenstad en biedt meteen 40 kilometer aan pistebereik met 10 skiliften. Altijd handig om je lunch te nemen in het Hoadl-Haus op de top van het skigebied. (2304m)
  • Kuthaï is een waar ski-in & ski-out whalhalla. Je arriveert net boven de boomgrens en er ligt zo’n 40 kilometer piste voor je klaar. Het kan er goed koud zijn, en zonder gletsjer is het toch een sneeuwzekere locatie.
  • Met de SKI plus City pass krijg je ook toegang tot de Olympische pistes van Patsdcherkofel, maar ook de gletsjer van Stubaï bijvoorbeeld. Voor de volledige lijst klik je hier.
© Innsbruck Tourismus, Tom Bause

Extra

Tip van Brussels Airport: ben je het wachten aan de gate beu? Koop een toegangticket voor de lounge van Brussels Airport en maak je wachttijd aangenaam met een all-in buffet en drankenservice, in een comfortabele fauteuil, met zicht op de vertrekkende vliegtuigen.