Home Nieuws Van een trendy cabriolift tot een groen mandje: bijzondere skiliften in Zuid-Tirol

Van een trendy cabriolift tot een groen mandje: bijzondere skiliften in Zuid-Tirol

0
Van een trendy cabriolift tot een groen mandje: bijzondere skiliften in Zuid-Tirol

Tijdens je wintersportvakantie besteed je ongetwijfeld veel aandacht aan de knappe skipistes. Maar lette je ook al eens op de kabelliften? Want die doen je soms naar adem happen. Zeker in Zuid-Tirol. In deze Italiaanse provincie stap je in zowel hypermoderne als nostalgische exemplaren. Hier een overzichtje van de meest bijzondere exemplaren.

Cabrio kabelbaan van Tiers/Tires

De meest bijzondere skilift van allemaal? Dat is misschien wel de cabriokabelbaan van Tiers/Tires. De enorme glazen gondels hebben namelijk twee verdiepingen. Daarvan is de bovenste niet overdekt. Je geniet er dus zowel van de gezonde buitenlucht als van een adembenemend uitzicht over het Rosengartenmassief.


Futuristische kabelbaan in Kronplatz

Panoramische gondels zijn helemaal in. Dankzij de waanzinnige uitzichten leveren ze fantastische vakantiefoto’s op. Soms haal je je fototoestel zelfs beter nóg wat vroeger boven. Zeker wanneer je een ritje met Olang I en Olang II maakt. Want het futuristische dalstation lijkt wel weggelopen uit een sciencefictionfilm. Vanuit dat station voert Olang je in twee etappes naar de 2275 meter hoge piek van de Kronplatz.

Hypermoderne kabelbaan van Sexten

Ook skigebied 3 Zinnen Dolomieten investeert al decennia in vooruitstrevende kabelliften. In 1981 bouwde het een – voor die tijd – hypermoderne lift die passagiers naar de top van Helm/Monte Elmo bracht. In 2020 kreeg de oude kabelbaan een update. Nu stap je er in de luxueuze gondolalift Helmjet Sexten.

Hoogste kabelbaan in Schnalstal/Val Senales

Ook Schnalstal/Val Senales trakteert je op een onvergetelijke rit. Je neemt er plaats in de hoogste kabellift van Zuid-Tirol. Die voert je in amper zes minuten naar het bergstation Grawand, op 3212 meter boven de zeespiegel.

© Natdesign

Gratis kabelbaan naar Oberbozen

Wist je dat deze gloednieuwe kabelbanen volwaardig deel uitmaken van het openbaar vervoersnetwerk van Zuid-Tirol? Zo stap je net buiten het historisch centrum van Bolzano/Bozen in de Rittner Bahn. Elke 4 minuten vertrekt er een gondel richting Oberbozen. Bovendien stap je gratis op wanneer je over een RittenCard beschikt.

Panoramische kabelbaan naar Vigiljoch/Monte San Vigilio

Ook in het hart van de gemeente Lana schiet een kabelbaan uit de startblokken. Hier voeren de net vernieuwde panoramische gondels je naar de betoverende bergpas Vigiljoch/Monte San Vigilio.

Authentieke zetellift Lana-Vigiljoch

Hoewel de Zuid-Tirolers dol zijn op innovatie, bots je ook op heel wat nostalgische kabelbanen. Zo leg je de tocht Lana-Vigiljoch niet alleen in een nagelnieuwe gondel af. Je kan ook voor de authentieke zetellift kiezen. Die maakt een inspirerende vlucht boven de ongerepte alpenweiden.

Relaxe stoeltjeslift naar Dorf Tirol/Tirolo

Ook vanuit de beroemde kuurstad Meran/Merano maak je een ritje met een stoeltjeslift. De lift transporteert je naar Dorf Tirol/Tirolo, terwijl je over de wijnranken zweeft.

Historische stoeltjeslift van Algund/Lagundo

Plan je een zetelliftmarathon? Vlieg dan ook mee met de historische stoeltjeslift van Algund/Lagundo. Die torent boven de bossen en wijngaarden uit en brengt je naar Vellau/Velloi.

Groene mandjeslift naar Leiter Alm

Al houdt de tocht daar nog niet op. Want in Vellau maak je een geweldige overstap. Je treft er namelijk een donkergroene mandjeslift aan. Die voert je verder naar Leiter Alm, een knappe alpenweide op 1.550 meter hoogte.

Eitjeslift Forcella Sassolungo

Nog zo’n opvallende verschijning? De nostalgische ‘eitjeslift’ Forcella Sassolungo. Deze kleine, pastelgele cabines klimmen steil naar omhoog, tot je het bergstation op 2681 meter hoogte bereikt. Avontuurlijk? Absoluut!