Talent om te koesteren

0
Talent om te koesteren

“Zo, die heeft talent!” Je hoort het wel vaker op de piste. Maar wat is talent precies? Wanneer heeft iemand echt een gave? En wat doen je er dan mee? Vragen hebben we over dit onder-werp te over. En gelukkig weten Xan Alaerts, coördinator alpijns skiën bij Sneeuwsport Vlaanderen, en Simon Vandepitte, jeugdtrainer snowboard, er ook een antwoord op.

Genen spelen een belangrijke rol of iemand aanleg heeft. Maar met talent alleen kom je er uiteraard niet. Je moet met je favoriete sport in aanraking komen, er een passie voor ontwikkelen, de juiste vaardigheden leren, de juiste ondersteuning krijgen, etc. Stuk voor stuk zaken waar Sneeuwsport Vlaanderen graag aan bijdraagt, door allerlei projecten op te zetten voor kinderen en de jeugd, en door zowel clubs, trainers als talent bij te staan.


Van kindsbeen af op de sneeuw

Xan Alaerts ging twee jaar geleden aan de slag als coördinator alpijns skiën. Zijn rol? Clubs ondersteunen, jeugdsport begeleiden, evolutielijnen uitzetten, een nieuwe beleidsfocus uitwerken… “Een eerste uitdaging is om zoveel mogelijk kinderen op de sneeuw te krijgen. Hiertoe organiseren we samen met onze clubs Kids Days en leuke Fun Challenges. We moedigen scholen ook aan om hun sportdag op een skipiste te organiseren. Op die manier maken kinderen al jong kennis met wintersport en bij sommigen is er meteen die klik van: ik wil meer!”

Ook voor jonge snowboardertjes wordt er heel wat georganiseerd. Simon Vandepitte houdt zich voornamelijk bezig met rookies (jonge, beloftevolle snowboardatleten), maar vertelt honderduit over de verschillende initiatieven van Sneeuwsport Vlaanderen voor de jongste en wat oudere kinderen. “Er zijn de Kids Days, een Kids & Parents-programma, Snow to School, het Kids Programma voor kinderen tussen 6 en 14 jaar waar kinderen de eerste stappen van het freestylen aanleren en meer.”

Word lid van een club

In Vlaanderen hebben we het geluk dat we beschikken over verschillende pistes – sommige zelfs met échte sneeuw, en over tal van recreatieve en competitieve clubs (de contactgegevens van alle clubs vind je op de website sneeuwsport.vlaanderen). “Er is voor ieder niveau wat wils”, vervolgt Xan Alaerts. “Wat wij proberen te doen is dit stroomlijnen, clubs samenbrengen en trajecten voorzien voor zowel recreanten als topsporters. Nieuw zijn bijvoorbeeld de regionale trainingen, waar we verschillende clubs en hun atleten bijeenbrengen en ervoor zorgen dat ze elkaar wat meer gaan uitdagen. Ook dat krikt het niveau omhoog.”

Met SnowID van Sneeuwsport Vlaanderen beschikken kinderen en ouders ook over een handige progressietool. Simon Vandepitte: “SnowID is een diploma ski en snowboard voor kinderen van circa 4 tot 16 jaar. Het geeft, op basis van de opbouw volgens het opleidings- stramien van Sneeuwsport Vlaanderen, in zes niveaus duidelijk de vordering van je zoon of dochter weer. Daarnaast is er ook een Rookie Programma en Rookie Camps. Een initiatief dat aansluit bij de noden van clubs en waarbij fun en progressie maken steeds centraal staan.”

Belgisch toptalent

Naar de topsportschool? Deel uitmaken van BEAST (het Belgian Alpine Ski Team)? Je freestyleskills naar een hoger niveau tillen? Freestyle Tour, BK’s, EK’s en WK’s? En wie weet zelfs de Olympische Spelen? Als je (kind) daarvan droomt, dan weet Sneeuwsport Vlaanderen de weg. Simon Vandepitte: “We werken nauw samen met de topsportschool, hebben fantastische trainingsmogelijkheden en beschikken in België zelfs over een state-of-the-art dryslope. Maar wie verder wil, zal op een gegeven moment toch de stap naar de bergen moeten zetten. En dat is zeker niet evident.”

Xan Alaerts: “Dat we als niet-Alpenland ons mannetje kunnen staan, hebben we al bewezen. Belgen doen het goed op de sneeuw, maar in vergelijking met de Alpenlanden botsen we toch op heel wat extra drempels om de continuïteit van wedstrijdsuccessen te onderhouden. Door corona is er een soort ‘gat’ ontstaan tussen kinderen geboren in 2010 en 2014, maar bij de iets oudere kinderen zitten al enkele goede talenten. Het is ook belangrijk dat er een ‘groepje’ is. Want zelfs al is skiën (en snowboarden) een individuele sport, op het einde van de rit is het ook een teamsport. Als Belgen onder elkaar.”