Schladming – Planai – Hochwurzen

09/12/2016

 

In de skiregio van Schladming Dachstein in het Oostenrijkse Ennstal kun je altijd skien, snowboarden, rodelen of winterwandelen. Ook ’s nachts kan je via een natuur-rodelbaan genieten van de omgeving.

Deze regio bestaat uit Schladming, Gröbming, Haus im Ennstal, Pruggern, Ramsau am Dachstein, Rohrmoos-Untertal, Forstau en Pichl/Mandling. Het gehele gebied strekt zicht uit over tal van bergen van de ‘4-Berge-Schischauke’l. Deze naam werd gegeven doordat dit wintersportgebied bestaat uit maar liefst vier aaneengesloten skibergen: de Hauser, Reiteralm, Planai, Hochwurzen en de Kaibling. Officieel is de volledige toeristische regio nog groter met kleinere skigebieden, vooral geschikt voor kinderen (onder andere Fageralm en Galsterbergalm).Dach

Schladming ligt in het centrum van het skigebied Schladming – Dachstein. Dit oude mijnstadje heeft een aantal oude nederzettingen als toeristische trekpleister maar het is toch vooral het feit dat het de kern van het skigebied Schladming – Dachstein vormt die de meeste mensen hierheen drijft. Het stadje zelf is omgeven door een oude stadsmuur en beboste hellingen. Aan het Noorden vinden we het Ramsau-plateau alsook het hoge Dachstein-massief (3000 meter hoog). Het is bij de wintersporters vooral bekend geworden via de wereldbekerwedstrijden op de Planai. 

Ruim aanbod

Dit skigebied is niet zo enorm druk, maar heeft een aanbod waar iedereen wel voor te vinden is. Doordat de meeste pistes op noordflanken liggen en het barst van de sneeuwkanonnen blijft de sneeuwkwaliteit lang goed, hoewel het gebied van nature niet bepaald sneeuwzeker is. Daarvoor ligt het toch te laag. Snowboarders en freestylers kunnen hun hart ophalen in het funpark de playground Hochwurzen. Dit funpark bevat een parkoers van 300 meter lang met verschillende kickers, rails en corners om zich voluit te kunnen uitleven. Daarnaast zijn er ook mooie tochten te maken. Voor langlauf-liefhebbers is er maast liefst zestig kilometer langlaufpistes te vinden.

Als variatie kan je nog een tripje doen naar de Dachstein, dat is vooral bij goed weer de moeite waar. In Dachstein vind je de 3000 meter hoge Hoher Dachstein met een fantastisch uitzicht te genieten vanop een groot uitzichtplatform. De Dachstein-gletsjer loopt tot het Triglav-gebergte in Slovenië en de Tsjechische grens. Voor het afdalen op de rodelbaan kan je een rodel lenen bij het dalstation Hochwurzen. Daar kan je ook terecht voor een slee om de berg ook al sleeënd af te komen. Ook de winterwandelingen zijn in Schladming am Dachstein de moeite waard. 

Authentieke après-ski

’s Middags kan je lekker eten in leuke restaurants midden op de pistes. De après-ski is vooral in Schladming de moeite waard. Het oude stadje is niet alleen authentiek en cultureel maar je kan er ook iets drinken en eten in tal van cafeetjes en restaurants. Echt feesten is eerder voor de Tenne, een zeer grote après-skihal,  beneden aan de Planai. Zeker een bezoekje waar.

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief