Poort naar de zon, Les Crosets

24/09/2015

 

Poort naar de zon

We zijn nogal kieskeurig als het op skivakanties aankomt. Maar het Zwitserse Les Crosets bevalt ons op alle vlakken: in het hartje van de Portes du Soleil opent het vele ‘deuren naar de zon’ en vooral naar immens veel sneeuwplezier. Toch blijft Les Crosets een klein en bescheiden wintersportstation.

Portes du Soleil-Matthieu Vitr

Les Crosets

Het is 8.30 uur. Noem ons gerust strevers, maar als de allereersten van de dag nemen we de achtpersoonsstoeltjeslift Crosets. Met mateloos Zwitserse precisie hebben de pistiers vorige nacht weer uitstekend werk geleverd en dat betekent dat we vroeg in de ochtend de eerste slangetjesbochten mogen trekken over het harde tapijt van een heerlijke piste. Naast ons glunderen de toppen van de Dents du Midi. Alsof ze over onze kraakverse skidag willen waken. Skigeluk, het ligt soms in kleine dingetjes. Dat we zo vroeg zo alleen kunnen skiën in het immense skigebied van Les Portes du Soleil heeft alles te maken met onze uitvalsbasis. We hebben namelijk onze intrek genomen in Les Crosets, het Zwitserse skidorpje op goed 1660 meter hoogte. Les Crosets mag dan als naam een nobele onbekende zijn bij een groot deel van de doordeweekse skiërs, het is en blijft een ideale tip voor wie middenin het skicircus van Les Portes du Soleil wil logeren.

Portes du Soleil-Matthieu Vitr

Les Crosets

Onbekende kleppers

Les Portes du Soleil? Dat is skiën in fortissimo. Met 650 kilometer aan skipistes en zo’n 200 skiliften is les Portes du Soleil het grootste aaneengesloten skigebied van de Alpen. Het omvat kleppers als Morzine, Avoriaz, Châtel en Les Gets, allemaal in Frankrijk. De Zwitserse delen van dit uitgestrekte topgebied zijn qua naam minder bekend, maar doen in niets onder van hun bekende broertjes, integendeel. Naast Les Crosets en Champoussin gaat het om Champéry en Morgins. De pistes van Les Crosets richten zich duidelijk tot de ietwat betere skiër: stevig, vaak steil, hier en daar lekker zwart. Les Crosets is een uitstekend vertrekpunt voor dagtochten doorheen die onmetelijke massa sneeuw van Les Portes du Soleil. Via de gloednieuwe zetellift Grand Conche steken we de grens over: we verlaten Zwitserland en glijden Europa binnen, best een grappig gevoel. We dalen af tot in Avoriaz en trekken verder zuidwaarts Frankrijk in. Brede pistes, maar ook vaak steile noordelijke wanden en uit de kluiten gewassen buckelpistes maken van onze trip een sportieve inspanning. Via Les Lindarets en Pré la Joux komen we op de Tête de Linga. Volgens velen – ook volgens onszelf – ligt hier de mooiste piste van Les Portes du Soleil: de Linga, een onderhoudende, deels in de schaduw gelegen, steile, rode piste, goed voor ongeveer 700 hoogtemeters. We wedelen zonder stoppen naar beneden, duikelen de Linga-kabelbaan in en doen het nog eens opnieuw. Ervaren skiërs die hun gram zoeken op de pistes, weten waar ze heen moeten.

Portes du Soleil-Matthieu Vitr

Les Crosets

Tekst: Aart De Zitter/Foto’s: Thomas De Boever

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief