Sneeuwcondities in skigebieden

18/12/2015

 

Hoe zijn de sneeuwcondities in skigebieden in de Alpen? Een overzicht met laatste sneeuwval, sneeuwhoogte en datum van laatste sneeuwval vind je op WintersportGids. 

Met een aantal klikken kom je meteen te weten waar de sneeuw in jouw favoriete skigebied ligt. We hebben skigebieden opgedeeld op hoogte en op openingsdatum. Klik daar op de naam van een skigebied naar jouw keuze en je bent meteen mee met alle nieuwtjes en sneeuwcondities.

Sneeuwcondities in skigebieden

Skigebieden op hoogte.

Hoe hoger een skigebied gelegen is hoe sneeuwzekerder een gebied over het algemeen is. Hoe hoger we namelijk gaan, hoe lager de temperatuur wordt. Wanneer de temperatuur beneden het vriespunt komt betekent neerslag sneeuw, die blijft liggen en niet smelt. Wielerfans kennen ongetwijfeld de beelden van renners die tijdens in een bergrit in de grote rondes tussen de sneeuw fietsen terwijl het hartje zomer is. Een aantal skigebieden zijn door hun hoge ligging zelfs in staat om gedurende het hele jaar een gedeelte van de pistes open te stellen voor skiërs en snowboarders die er maar geen genoeg van kunnen krijgen. 

Skigebieden op openingsdatum.

Wanneer de winter vordert daalt de temperatuur natuurlijk overal, waardoor de neerslag in lager gelegen gebieden ook verandert in sneeuw. Zo lang de temperatuur beneden het vriespunt blijft, blijft de sneeuw ook hier liggen. Hoe lager de temperaturen in Europa dus zijn, hoe meer skigebieden er openen. Veel skigebieden beschikken ook over de mogelijkheid om een deel van de pistes kunstmatig te besneeuwen met sneeuwkanonnen. Zo gauw de temperatuur beneden het vriespunt ligt is het mogelijk om kunstmatige sneeuw te maken door water te vernevelen en in de lucht te spuiten. Tijdens dit proces veranderen de waterdruppels in sneeuwkristallen waardoor er sprake is van het kunstmatig besneeuwen van skipistes. Op deze manier kunnen veel gebieden het skiseizoen verlengen omdat ze al eerder een deel van de pistes kunnen openen.  

 

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief