Sport slim, bescherm je hoofd

18/11/2022

 

Begin 2022 lanceerde het Centrum Ethiek in de Sport, Gezond Sporten en het Vechtsportplatform Vlaanderen in samenwerking met tot op heden 18 sportfederaties en met de ondersteuning van Sport Vlaanderen een nieuw sporttakoverkoepelend project genaamd ‘Impact op het hoofd’. Hiermee vestigen ze de aandacht op de gevaren van hoofdletsels tijdens sportbeoefening.

Dat ook avontuurlijk sporten zoals skiën en snowboarden niet zonder risico zijn, weten
we allemaal. Toch overschatten veel wintersporters zich – vooral mensen met gemiddeld veel ervaring . Mensen met meer ski-ervaring lopen dan weer meer risico op ernstig letsel.

Fatale hoofdletsels komen gelukkig weinig voor, zeker als je een helm draagt. Toch kunnen de gevolgen van een directe of indirecte (!) klap op je hoofd aanzienlijk zijn en heersen er ook heel wat misverstanden over hoofd- en hersenletsels.

Wist je bijvoorbeeld dat:

• 75% van de hersenschuddingen gebeurt zonder val?
• Minder dan 10% gepaard gaat met effectief bewustzijnsverlies?
• Tot 70% van alle hersenschuddingen niet wordt gerapporteerd?

Dus tip 1: draag altijd een goede wintersporthelm

Let er bij aankoop niet alleen op of de helm minimaal aan de EN 1077-norm voldoet, maar ook is voorzien van een speciale padding, zoals D30 of EPS4D, die schokken absorbeert. Ook Mips-helmen, wat staat voor Multi-directional Impact Protection System, bieden een betere bescherming. Helmen met dit soort technologiën zijn duurder, maar gezien de extra veiligheid die je ervoor terugkrijgt hun meerprijs absoluut waard.

En tip 2: leer begrijpen hoe je ‘sluipende’ en minder opvallende hoofdletsels herkent

Zoals een hersenschudding, hersenkneuzing, schedelbreuk of hersenbloeding. Bekende eerste symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braakneigingen, concentratieproblemen, slaperigheid en wazig zien. Ervaar je een van deze symptomen, of twijfel je, dan is een check-up door een arts, die je indien een hersenschudding wordt vastgesteld ook kan begeleiden bij het herstel, echt belangrijk. Want een vertraagde behandeling leidt tot een langere herstelduur en dus meer tijd zonder je favoriete sport.

Over de campagne

‘Sport slim. Bescherm je hoofd.’ is een campagne van het Impact op het Hoofd-project in samenwerking met negen Vlaamse sportfederaties. Doel is het belang van gebruik van sportspecifieke hoofdbescherming in de picture te zetten. Wordt er hoofdbescherming voorzien in jouw sport(club)? Dan is daar een goede reden voor. Durft die helm of ander type hoofdbescherming al eens aan de kant te blijven liggen? Het is aan de hele sportsector om voor veilig en verantwoord sporten te gaan. Coaches, trainers, sporters, gebruik je hoofdbescherming en spreek elkaar hierop aan. Samen slim sporten, bescherm je hoofd. Het project Impact op het hoofd loopt tot eind 2023. Alle updates en nieuwe tools vind je op: impactophethoofd.be.

#sportslim #impactophethoofd

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief