Belgisch skitalent: Naya Van Puyvelde

23/11/2022

 

“Buitenlandse ervaringen zijn onvergetelijk. Je groeit enorm, ook als mens”

Als er iemand het laatste jaar gigantische stappen heeft gezet, is het Naya Van Puyvelde (17) wel. Wederom een naam om in de gaten te houden!

Favoriete discipline: Slalom
Palmares: verschillende malen 1ste in haar categorie in Vlaamse en Belgische
wedstrijden en FIS Kids- wedstrijden, in Naeba (JAP) 2 x 1ste + 1 x 3de + samen met andere renners 1ste in het landenklassement, 3de plaatsen in onder andere WK Junioren en 3de overall in FIS-wedstrijd

Sponsors: Snow Valley Peer, Bliz Benelux, Conimex Sports

Wat zijn je eerste herinneringen aan de sneeuw?

“De jaarlijkse skitrip met de club naar de wedstrijden in Kaunertal! Ik was zo’n jaar of zes en herinner me vooral de lange kronkelende weg naar boven, het mooie uitzicht en m’n eerste skiwedstrijden. ‘Zelf skiën’ deed ik voor het eerst in Sankt Johann. Tijdens de trainingen en wedstrijden van mijn oudere zus, brachten mijn ouders me naar het skipark voor groepslesjes. De hele ochtend deden de lieve monitrices hun uiterste best, maar ik was ontroostbaar. Ik heb alles bij elkaar gebruld. Ik wou daar absoluut niet alleen naartoe!”

Hoe zie je jezelf evolueren?

“Vorig jaar, mijn 1ste jaar bij de volwassenen, heb ik 57,47 FIS-punten geskied op de slalom. Nu, in m’n 2de jaar, hoop ik verder te evolueren en mooie prestaties op Belgische en internationale wedstrijden
neer te zetten, betere punten te scoren en hoger te klimmen in de wereldranglijst. Daarnaast beoog ik een top 10 plaats te bereiken op de Europese Jeugd Olympische Spelen (EYOF) in januari 2023. Een langeretermijndoel zijn de Olympische Spelen in 2026.”

Wat was, tot nu toe, je meest waanzinnige sneeuwervaring?

“Mijn deelname aan het WK junioren in Panorama, Canada, in maart. De sneeuw was er geweldig. Totaal onverwacht werd ik dan ook nog eens derde op de slalom bij de U 18. Een ervaring om nooit te vergeten. Ooit zijn we na een lange trainingsdag in Hochzeiger, Pitztal, ook eens vrij gaan skiën met de trainer. Er was niemand meer op de piste. Enkel hij en wij. Hij heeft ons alle kanten van het gebied laten zien, zowel op als naast de piste in de diepsneeuw. We waren nog heel jong. Ik heb nog steeds het gevoel dat we toen echt onze limieten hebben opgezocht.”

Wat zijn je favoriete trainingslocaties en waarom?

“Lastige vraag. Elk gebied heeft zo zijn voordelen. Ik denk aan Val Thorens: een leuk gebied, mooie omgeving, goede sneeuw en skiën tot voor de deur. Maar naar Leogang ga ik ook graag, omwille van de uitstekende sneeuwcondities en de uitstekende trainingspiste. Of neem Val d’sère, een immens skigebied, met veel mogelijkheden en veel afwisseling, of de trainingspiste in Les Deux Alpes…”

Hoe motiveer je jezelf om te trainen?

“Ik denk aan wat ik wil bereiken, de kansen die ik krijg en aan mijn mede-wedstrijdskiërs die ook steeds beter worden en die ik toch wil proberen te kloppen. Slalom is en blijft mijn favoriete discipline, maar ik wil ook graag beter en sterker worden in de reuzenslalom.”

Hoeveel tijd neemt trainen in beslag?

“Tijdens de Covid lockdowns waren we als U 16 tijdelijk uitgesloten van de indoortrainingen. Toen bleef mijn training beperkt tot individuele fysieke training. Ondertussen trainen we wel terug minstens één keer per in Peer (in plaats van de drie keer per week voor Covid), aangevuld met fysieke trainingen. Daarnaast ben ik met het team vaak op buiten-landse skistage of naar wedstrijden in het buitenland. En ik zit in het 6de jaar LO & Sport op het Sint-Eduardus in Merksem. Dit levert me nog eens negen extra sporturen op.”

Wil je nog iets meegeven aan aankomend Belgisch talent?

“Blijf geloven in jezelf, geef niet op en wees dankbaar voor alle kansen die langskomen. De buitenlandse ervaringen zijn onvergetelijk, je leert al snel om zelfstandig te zijn en je groeit enorm als mens.”

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief