De mooiste autovrije skigebieden in de Alpen

13/03/2023

 

De meeste wintersporters uit de Lage Landen rijden naar hun favoriete oord, om de auto daar de rest van de vakantie te laten staan. Wel zo fijn als je dan eenmaal kuierend in het dorp geen last meer hebt van andermans auto en de bijhorende grijze slush en uitlaatgassen. Wij gingen op zoek naar de mooiste autovrije skigebieden in de Alpen. Zwitserland grijpt ongetwijfeld naar de kroon als het op de mooiste autovrije skigebieden in de Alpen aankomt. Maar ook Oostenrijk heeft een groener centrum overduidelijk op de kaart staan en in Frankrijk kiezen steeds meer gebieden voor ‘gedeeltelijk autovrij ‘ of ‘autoluw’. In Duitsland en Italië is het nog zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar ook daar hebben we er gevonden.

De mooiste autovrije skigebieden in de Alpen: Zwitserland

Saas-Fee (1800 – 3600 meter)
Een gezellig dorp in het Duitstalige deel van Wallis, met vele houten huizen, schitterend gelegen aan de voet van de oeroude Feegletsjer en omringd door 13 vierduizenders. Niet voor niets staat Saas-Fee bekend als ‘Parel van de Alpen’. Je vindt er 100 kilometer aan geprepareerde pistes en in het nabijgelegen Kreuzboden-Hochsaas boven Saas-Grund ligt nog een skigebied. Voor niet-alpineskiërs zijn er twintig kilometer aan winterwandelpaden en een acht kilometer lange langlaufloipe uitgestippeld. Nog een tip: het ijspaviljoen Allalin, een 70 meter lange tunnel door het duizenden jaren oude gletsjerijs. Verschillende ijssculpturen, wisselende tentoonstellingen en evenementen maken van de ijsgrot een belevenisrijke locatie.

Zermatt (1620 – 3899 meter)
De auto laat je zes kilometer verderop achter in de grote overdekte parkeergarage in Täsch, waarna je met de trein tot in Zermatt spoort. Uitstappen doe je daar in het centrum van Zermatt, met zicht op de 4478 meter hoge Matterhorn. Wie het ‘Hinterdorf’ in wandelt komt in het pittoreske oude dorp terecht, met fotogenieke houten huisjes, stallen en smalle steegjes uit de 16e tot 18e eeuw. De 260 kilometer aan pistes, waarvan 220 kilometer rode, en een verbinding met het Italiaanse Breuil-Cervinia doen vooral gemiddelde en gevorderde wintersporters watertanden. De langste afdaling is de Matterhorn-Zermatt, die vertrekt op 3820 meter hoogte vanaf de kleine Matterhorn en – als je afdaalt langs de Zwitserse kant – zo’n 17 kilometer lang is. Neem je de Italiaanse zijde dan klok je af op 14,9 kilometer. Of waag je aan de Stockhorn, een van de mooiste skiroutes.

Saas-Fee

De mooiste autovrije skigebieden in de Alpen: Oostenrijk

Alpbach (650 – 2025 meter)
Klein, pittoresk, romantisch, rustig en gezellig. In de top mooiste autovrije skigebieden in de Alpen staat het Tiroolse dorp Alpbach ongetwijfeld bovenaan. Het traditionele uiterlijk van het dorp – met de typische houten huisjes en meer dan 100 boerderijen – wordt al meer dan vijftig jaar zorgvuldig bewaard. Het skigebied is met 109 kilometer pistes zeer behapbaar. Voor freeriders ligt het terrein rond de Wiedersbergerhorn, Greit Alm en Kohlgruben Alm te wachten. En ook langlaufers kunnen in de prachtig besneeuwde landschappen meer dan hun hart ophalen. In de paasvakantie zijn er speciale familieweken, met onder andere een gratis skipas voor kinderen jonger dan 16 jaar en andere topaanbiedingen.

Oberlech (1000 – 2811 meter)
Toegegeven, Oberlech is meer een hoteldorp dan een traditioneel dorp. Maar wel lekker klein, gezellig, volledig autovrij – je kan er alleen met de skilift of kabelbaan heen – en neergezet in een landschap waar je mond elk ochtend van openvalt. De schoonheid van de omliggende natuur staat voorop. Het gebied is bijzonder sneeuwzeker (het dorp ligt op 1750 meter hoogte) en er zijn fantastische offpistemogelijkheden. Ook heliskiën is een optie: de operator uit Lech-Zürs komt je oppikken op de westelijke helling van Oberlech. Wie graag toert, raden we de ‘Weiße Ring’ aan, een fantastisch circuit voor de wat meer ervaren skiër en snowboarder dat het beste van Lech, Zürs en Zug met elkaar verbindt.

Alpbachtal

De mooiste autovrije skigebieden in de Alpen: Frankrijk

Mégève (850 – 2350 meter)
Een mondain Frans oord, met de charme van Oostenrijk. Dat is eigenlijk de beste manier om dit autovrije dorp in de Haute-Savoie te omschrijven. Mégève wist zich dankzij barones Noémie van Rothschild al vroeg in de vorige eeuw als exclusief wintersportoord op de kaart te zetten. Prachtige winkels, kunstgalerijtjes, chique theesalons, trendy bars en toprestaurants zijn hier je deel. Naast een luxueuze ski-ervaring natuurlijk, met 445 kilometer pistes binnen het bereik van je latten en een kindvriendelijkheid die maar weinig andere dorpen weten te overtroeven. Het enige geautoriseerde vervoermiddel in het centrum zijn paardenkoetsen. En dat geeft er natuurlijk extra veel charme aan.

Avoriaz (1800 – 2275 meter)
Zelfs je boodschappen kun je hier op je ski’s doen. Bij aankomst word je per slee of sneeuwscooter naar boven vervoerd, in het dorp zelf is de paardenslee een karakteristiek vervoermiddel. Geen eeuwenoude gebouwen dit keer, wel een schoolvoorbeeld van hoe men moderne architectuur aardig kan integreren in de omringende natuur. De schoonheid zit hem vooral in het uitzicht en de omgeving: de gebouwen zijn namelijk genesteld in de bergweiden met een imposant rotsmassief als achtergrond. Van vrijwel overal ski of snowboard je zo de pistes op. Avoriaz is het hoogst en meest centraal gelegen dorp in Portes du Soleil. Met 580 kilometer aan geprepareerde hellingen kan je elke dag ergens anders heen.

Avoriaz

De mooiste autovrije skigebieden in de Alpen: Duitsland

Oberstdorf (826 – 2224 meter)
In Duitsland is het zoeken naar een speld in een hooiberg als je naar een autovrij skioord wil. Het Beierse dorp Oberstdorf is voor een deel autovrij en kan rekenen op de contouren van de Nebelhorn en de Fellhorn als immer schilderachtige achtergrond. In het stadje staat een van de vijf skivliegschansen (een variant van het skispringen) ter wereld en die is zelfs voor het publiek toegankelijk. Behalve de bijna 130 kilometer aan geprepareerde hellingen in het skigebied Oberstdorf-Kleinwalsertal, herbergt Oberstdorf ook 140 kilometer winterwandelpaden en 76 kilometer loipen, en een ijssportcentrum. Voor de wellnessliefhebbers nog het belangrijkste: het dorp staat tot ver over zijn grenzen bekend als ‘Kneipp’-kuuroord.

Oberstdorf im Allgau

De mooiste autovrije skigebieden in de Alpen: Italië

Chamois (1818 – 2470 meter)
Stenen huisjes en houten chalets in een vallei als uit een prentkaart gegrepen, met op de achtergrond de indrukkende Matterhorn (4478 meter). Diezelfde die je ook vanuit het Italiaanse Zermatt ziet, maar dan van een andere kant. Chamois koos al in 1955 resoluut voor een kabelbaan vanuit Buisson in plaats van een autoweg en mede daardoor is de locatie bij uitstek geschikt voor de sneeuwminnende rustzoeker. Er zijn immers maar een zeer beperkt aantal pistes (16 kilometer) en een handvol liften (5). Al zijn er ook diverse offpistemogelijkheden en uitgestippelde sneeuwschoenwandelingen, waaronder die naar La Madeleine. Freeriders raden we aan richting Cheneil in Valtournenche te sporen.

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief