Spelletjes voor in de auto

13/03/2023

 

Een ritje tot in Winterberg haal je waarschijnlijk nog net zonder al te veel gezeur. Maar plan je een lange autoreis met kinderen (zowel klein als groot,) naar je favoriete gebied in de Alpen of Dolomieten, dan zal je toch iets vindingrijker uit de hoek moeten komen, met bijvoorbeeld spelletjes voor in de auto. En ja… omkopen mag!

Ik moet het bekennen: mijn eigen kinderen heb ik NOOIT mijn iPhone aangeboden, dat is mijn telefoon. Punt. Maar een autorit van meer dan drie uur? Dan halen we geheid een tablet of videoschermpje boven. Vooral doen, het werkt. Alleen: je kind een acht uur naar een flitsende rechthoek laten staren, dat is er wat over. Hoe je ze dan wel op de achterbank entertaint? Daar hebben we enkele trucjes voor en spelletjes voor in de auto zijn niet enkel leuk voor kinderen.

1 Lange autoreis met kinderen: De voorbereiding

Kinderen van alle leeftijden vinden het fantastisch om een reis mee te mogen ‘plannen’. Oudere kinderen kan je helemaal hun gang laten gaan. Vraag hen om wetenswaardigheden op te zoeken en een leuke quiz op te stellen voor onderweg, laat hén bepalen waar jullie stoppen tijdens een lange autoreis met kinderen (zoek op bijvoorbeeld Tripadvisor naar een speeltuin, park, lekker eten of een verwennerijtje – Ja, een ijsje in de winter mag -, bezienswaardigheid…) en uitrekenen hoe lang je over de rit van A naar B naar C doet. Met kleine kinderen maak je samen een kaart met namen van steden of herkenningspunten. Eenmaal onderweg haal je om de circa 100 kilometer (of op strategische momenten) een item uit je trukendoos (zie puntje 5).

2 Films, games en video’s

Films, games en video’s zetten we voor het gemak even onder één noemer. Hier is immers niet zo veel uitleg bij nodig. Mijn kinderen weten ondertussen beter wat leuk en (gratis) beschikbaar is dan wij ouders. Vergeet alle toestellen niet te laden voor vertrek en download enkele nieuwe apps. Zelf hanteren we als regel dat er voor elk 1 à 1,5 uur beeldschermtijd onderweg minimaal dubbel zo lang iets totaal anders wordt gedaan. Filmpje kijken, spelletjes spelen, luisterboek, een lekker dutje, games, quiz, zingen… Hou de afwisseling erin, werk met afgelijnde tijdsblokken (met kinderen die pas de klok kunnen lezen, werkt ‘een alarm’ vrij goed) en voor je het weet, ben je er.

3 Luisterboeken en muziek

Tijdloze tips: De Groene ijsbeer van Wout Thielemans, Winterdieren van Bidi Dumon Tak en de Grijze Jager-serie (+9 jaar). En klassiekers van Dick Bruna (voor de kleintjes), Annie M.G. Schmidt, J.K. Rowling, Astrid Lindgren en Roald Dahl blijven natuurlijk leuk. Onze favoriet is nog steeds De reis van Niels Holgersson, van Selma Lagerhof. Of kom in de stemming met Het grote decemberboek van Ellen Tijsinger. Qua muziek is het leuk om kinderen hun eigen playlist te laten samenstellen en deze random af te spelen. Wie raadt het eerst wie dit nummer gekozen heeft? Wie kent de meeste zangers bij naam? Wie heeft de beste smaak?

4 Spelletjes voor in de auto

De ideale tijddoders! ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, ‘Namen noemen’ (6 landen beginnend met een C, 5 groenten met een A…), automerken raden, ‘Boter, kaas en eieren’, telspelletjes (nummerplaten van bepaalde landen, wie het eerst 10 gele auto’s ziet…), struikelzinnen en tongbrekers oefenen, woordslangen maken (laatste letter van een woord wordt eerste letter van een nieuw woord binnen hetzelfde thema)… En met deze spelletjes voor in de auto  ben je weer een uur of twee zoet! Ook kaartspelletjes en minigezelschapsspelletjes zijn handig, als je de ruimte hebt en je kinderen niet de hele tijd de kleine stukjes verliezen.

5 De leukste trukendoos

Lukt het echt niet meer? Haal dan de trukendoos boven: een zak vol verrassingen waar ze weer even zoet mee zijn. Speciale viltstiften om mee op de ramen te tekenen, raamstickers, uitvouwactiviteiten, een nieuw kleurboek, een vakantiedagboek om de komende week te vullen met schrijfsels en tekeningen, iets lekkers als ze tien minuten stil kunnen zijn, een leuke hersenkraker, pocket-denkspelletje of -magneetspelletje, een doosje met verhaalraadsels waar je met ja- en nee-vragen tot de oplossing moet zien te komen (ook kant-en-klaar te koop), ziplockzakjes met daarin bv. vingerpopjes, legoblokjes, rijgplaten (om met een veter doorheen te rijgen), mini-goodies….

Zorg natuurlijk altijd dat je auto goed onderhouden is voor jouw reis en bepaal of je bijvoorbeeld sneeuwkettingen nodig hebt. Succes, het begin van je lange autoreis met kinderen is gemaakt! 

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief