13 Belgen steken 2de hoogste plateau over met ski en slee

07/04/2023

 

13 Belgen zetten een unieke prestatie neer door het tweede hoogste plateau ter wereld – de Deosai Plains – over te steken met ski en slee. Het team was zes dagen volledig op zichzelf aangewezen en moest 70 km overbruggen in extreem lage temperaturen maar de sneeuwcondities waren perfect. Vier dames zijn daarbij de eerste ooit om dit avontuur te verwezenlijken waarbij de jongste telg maar 22 jaar op haar teller heeft staan. 

10 maart vertrok het team naar de noordelijke regio van Pakistan; Gilgit-Baltistan. Deze regio is bij de bergbeklimmers bekend voor de werelds hoogste berggebieden zoals Killer mountain Nanga Parbat en K2, maar trekt nu ook avonturiers aan die het hoogstgelegen natuurpark Deosai (gemiddelde hoogte 4110m) wensen te ontdekken. Dit park biedt een veilige thuishaven voor oa. Himalaya bruine beer, de sneeuwluipaard en de Himalaya wolf die ze in levenden lijve te zien kregen. 

Van zonsopgang tot zonsondergang trokken ze hun slee verder met alles wat ze nodig hadden om te overleven in dit desolaat maar wondermooi landschap.  Dankzij satelliet navigatie konden ze de route niet verliezen en kon het thuisfront hun vorderingen volgen. Coach Sofie Lenaerts, die het team op de voet volgde, gaf de meteo en de sneeuwcondities door, en kwam hun tegemoet op de voorlaatste dag van het avontuur om hun naar de bewoonde wereld te begeleiden.  

Warm was het ontvangst van de lokale bevolking bij start en aankomst met een ceremonie in het gezelschap van de Minister van Toerisme Raja Nasir Abdullah en de Alpine Vereeniging Sadpara.  Deze verwezenlijking bleef dan ook niet onopgemerkt en werd meermaals opgepikt door de Pakistaanse media. 

Dit avontuur was het resultaat van maandenlange voorbereidingen en trainingen zoals hoogte-training, indoor ski met slee, strandtrainingen met autobanden en Urban trainingen met rugzak op Montagne de Bueren.  Deze trainingen sterkten eveneens de groepsgeest en teamwork aan die onontbeerlijk bleek te zijn om dit avontuur een succes te maken.  

De teamleden komen uit West-Vlaanderen (1) Oost-Vlaanderen (5) Vlaams-Brabant (7) en Antwerpen (1). Hier lees je hun uitgebreider verhaal: https://blog.fisiotics.be

[ngg src=”galleries” ids=”66″ display=”basic_thumbnail”]

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief