Home Algemene info Ben je wel echt goed verzekerd?

Ben je wel echt goed verzekerd?

0
Ben je wel echt goed verzekerd?

Zalig… we gaan naar de sneeuw! Maar hoewel dat winterwonderland inderdaad voor een leuk avontuur kan zorgen, komt elk jaar menig niet of niet goed verzekerd wintersporter van een kale reis thuis. En jij? Ben jij goed verzekerd? Dan weet je ongetwijfeld de antwoorden op alle onderstaande vragen al…

Dekt de mutualiteit ziektekosten in de Alpenlanden?

Sommige zorgen betaalt je ziekenkas terug, andere beperkt of helemaal niet. Dringende ambulante medische kosten krijg je normaal wel vergoed, mits akkoord van en/of tijdige melding aan de bijstandscentrale. Maar medische bijstand en dure reddingskosten na een ongeval bij acrobatisch skiën, skiën en snowboarden buiten de piste, alpinisme, ijsklimmen, parapenten en parasailing zijn bijvoorbeeld vaak uitgesloten.


Een EZVK… wat is dat?

EZVK is de afkorting van de Europese ziekteverzekeringskaart. Die heb je nodig om op reis aan te tonen dat je in eigen land in orde bent met de verplichte verzekering. Is dat inderdaad het geval, dan krijg je in alle EU-lidstaten plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang tot onvoorziene medische zorg onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten als de mensen van het betrokken land. Je vraagt de kaart eenvoudig aan via je ziekenfonds.

Ik heb een doorlopende reisverzekering. Is wintersport dan ook verzekerd?

Dat hangt van je verzekering af, maar veruit de meeste ‘gewone’ verzekeringen alsook hospitalisatieverzekeringen sluiten risicosporten expliciet uit. Tenzij je voor die extra dekking ook extra betaalt. In de kleine lettertjes staat uitgelegd wat de verzekeraar onder ‘risicovolle sporten’ verstaat. En zelfs dan staan er verderop in de kleine lettertjes vaak nog een rits aan uitsluitingen. Lees de polisvoorwaarden dus goed na en vraag je verzekeraar indien nodig om extra uitleg.

Zit ik met een wintersportverzekering altijd goed?

Dat hangt ervan wat je wil en nodig hebt, en wat je al dan niet kan bijverzekeren. Is er een eigen risico? Gelden er maximumbedragen? Is offpiste verzekerd? Zijn extreme vormen van wintersport gedekt (bv. bobsleeën, freestyle skiën, heliskien, skisafari’s, kiteskiën, ijsklimmen etc.)? Wat met heel dure redding en repatriëring? Wil je ook verzekerd zijn tegen schade, diefstal, annulering en wettelijke aansprakelijkheid? Wat als je blijvend invalide bent na een skiongeval?

Hoe zit een verzekering via Sneeuwsport Vlaanderen in elkaar?

Wie lid is van Sneeuwsport Vlaanderen is, naast tal van andere voordelen, automatisch goed verzekerd en dat wereldwijd. Je kiest op voorhand welke dekking bij je past: Indoor, Basic Safe Snow of Snow Omnium Snow. In de Snow Omnium zit waarschijnlijk alles wat je als piste of offpisteskiër nodig hebt, inclusief opsporing en repatriëring, nazorg, juridische bijstand en meer. Via je mutualiteit krijg je bovendien tot € 30 terug. Meer info en alle details op: sneeuwsportvlaanderen.be.

Goed om weten

  • Soms overlappen verzekeringen elkaar. Het is dus de moeite waard om te checken of je voor bepaalde zaken niet op een andere manier bent verzekerd.
  • Snap je de kleine lettertjes niet of ben je niet zeker of jouw activiteit is gedekt, vraag je verzekeraar dan het hemd van het lijf… vóór je vertrekt.
  • Premie niet betaald, is niet verzekerd. Dus sluit dit soort vergissingen absoluut uit!

Getuigenis

“De chauffeur van de verzekering reed ons 950 km naar huis”

Wat keken we uit naar onze skivakantie in Le Corbier, een Famille Plus-station in het hartje van Les Sybelles, autovrij en met alle voorzieningen voor een jong gezin als wij. Geen overbodige luxe als je reist met drie kinderen, de jongste net twee maanden oud. Ook geen overbodige luxe, is een fatsoenlijke sneeuwverzekering… bleek een paar dagen voor ons gepland vertrek.

De oudste was op snowboardles, de twee jongsten in de crèche. En dus konden we een half dagje heerlijk vrij snowboarden. Tenminste dat was het plan. Al tijdens een van de eerste afdalingen ging het mis. We gingen niet hard, hooguit 50 km/u, wat heel normaal is voor die rode piste. Ik carvede achter mijn man aan. Op een gegeven moet hij een verkeerde beweging hebben gemaakt. Puur uit reflex probeerde hij zijn val met uitgestoken armen te breken. Resultaat: een gebroken sleutelbeen…

Mijn man is toen zelf nog naar beneden gesnowboard, achter mij aan, wat we achteraf gezien nooit hadden moeten doen. Een goede verzekering, zoals onze Snow Omnium die we afsloten via Sneeuwsport Vlaanderen, dekt evacuatie met een helikopter, slee of ambulance. Nog diezelfde avond hebben we met de VAB alarmcentrale gebeld en de situatie uitgelegd. Mijn man kon niet meer met de auto terugrijden en met drie kinderen waaronder een kleine baby zag ik die 950 km ook niet echt zitten.

De oplossing van de verzekeraar? “We sturen een chauffeur!” En zo geschiedde. Op zaterdagochtend stond er om 9 uur een chauffeur op de stoep. Die hielp ons met inladen en reed ons van Frankrijk weer naar huis. Topservice. Gelukkig voor mijn man was het een schone breuk; hij moest niet geopereerd worden en na 20 kinesitherapiesessies had hij zijn mobiliteit weer terug. Ook qua kosten viel het erg mee. Het heeft ons wat telefoontjes en heel wat papierwerk gekost, maar wat de mutualiteit niet dekte, betaalde de verzekeraar grotendeels netjes terug.

– Katrien (33 jaar)