Home Nieuws European Outdoor Film Tour 19/20

European Outdoor Film Tour 19/20

0
European Outdoor Film Tour 19/20
Foto: EOFT.eu - Zeppelin Skiing

De 19e editie van het grootste Europese outdoor filmfestival werd gisteren op 9 oktober officieel gestart. De VIP-première vond plaats in de Alte Kongresshalle in München. Dit jaar werd de winnaar van de 21st Century Adventurer Award, Sarah McNair-Landry, met haar film Freedom to Roam, officieel gepresenteerd. Het complete programma bestaat uit negen films met een totale speelduur van twee uur. De European Outdoor Film Tour voert komend seizoen door 20 landen  en er zijn in totaal meer dan 500 voorstellingen. Tickets zijn al verkrijgbaar vanaf € 15,00 per persoon. Voor meer informatie over plaatselijke voorverkoop en locaties kijk je best op www.eoft.eu of www.outdoor-ticket.net 

21ST Century Adventurer Award 

Een film over de winnaar of winnares van de Award is een onderdeel van het programma van de E.O.F.T. 19/20. Zij zijn de pioniers, de mannen en vrouwen die de grenzen opzoeken en overgaan en tijdens hun expedities waar ook ter wereld, steeds nieuwe mogelijkheden ontdekken en nieuwe grenzen stellen – zij zijn de avonturiers van de 21e eeuw. Hun expedities laten ons meeverlangen, verbazen ons en zijn een bron van inspiratie. Met onze Award willen we juist deze opvallende persoonlijkheden eren. De genomineerden van de eerste 21st Century  Adventurer Award waren de alpinist & paraglider Antoine Girard, de alpiniste Tamara Lunger, de poolverkenster Sarah McNair-Landry en de kajakker Ben Stookesberry. Sarah McNair-Landry werd tenslotte als winnaar uitgeroepen.


SARAH MCNAIR-LANDRY – FREEDOM TO ROAM
Sarah McNair-Landry is een moderne nomade. Als dochter van twee poolreizigers is ze opgegroeid in het hoge noorden van Canada. Als kind kwam ze in aanraking met de cultuur van de Inuit en de eindeloze winters. De perfecte manier om duizenden sledehonden te trainen en zich goed in haar vel te voelen bij temperaturen van -40 graden Celcius. Freedom to Roam is het porteret van een moderne avonturier. Sarah geniet van het leven in de wildernis en haar honger naar avontuur stilt ze op het ijs, in het water en in de kou. Ze was bovendien ook de jongste persoon die beide poolkappen bereikte. Door haar ervaringen was de Canadese ook nog eens de eerste vrouwelijke Master Polar Guide te wereld. Als gids combineert ze haar rust en ervaring met een gezonde dosis uitdaging en avontuur. 

 

No scripts, no actors, no special effects… This is real

 

NINA WILLIAMS: HIGHLY ILLOGICAL

Geen touw, geen zekering: bij het Highball-Bouldern zet Nina Williams alles op een kaart. Maar op bijna vijftien meter hoogte klopt ook haar het hart in de keel. „Too Big to Flail“ heet de route die ze uitgekozen heeft en die met ‘klimmen op veilige spronghoogte’ niet meer veel te maken heeft. De grepen zijn zo klein, dat de rots er vanuit de verte als gladgepolijst uitziet: maximaal risico dus. Juist daarom is Nina zo gefascineerd van deze route, die Alex „Free Solo“ Honnold, zeven jaar geleden hier in de Buttermilks (Californië) ontwikkeld heeft. Daar komt bij dat deze route tot nog toe door geen

enkele vrouw geklommen is. Nina Williams heeft met „Ambrosia“ en „Evilution Direct“ in de afgelopen jaren al twee zeer opvallende successen in het Highball-Bouldern bereikt. Wie of wat zou haar van „Too Big to Flail“ kunnen afhouden?

 

RETURN TO EARTH

Van de (her-)ontdekking van de traagheid kan nauwelijks sprake zijn als het over mountainbiken gaat, maar wel over de heroriëntering op het wezenlijke: twee wielen! Want voor het echte rijplezier heb je er niet meer nodig, ongeacht wat anderen daarvan vinden. Wat bijvoorbeeld Brett Rheeder, Casey Brown, Matt Hunter, Joey  Schusler en vele anderen over het thema grounding te zeggen hebben, laat zich moeilijk in een paar woorden uitdrukken. Beter is het om in opperste verbazing RETURN TO EARTH te bekijken.

 

CONTRADDICITON

Als professioneel-snowboarder lukt het Elias Elhardt waarvan velen slechts kunnen dromen. Powdern is een voorrecht, daarvan is de man uit de Allgäu zich terdege bewust. Desondanks vraagt hij zich af of hij z’n sport nog langer met z’n geweten in overeenstemming kan brengen. Zonder twijfel is snowboarden zijn droombaan, maar  dat maakt hem ook tot een uithangbord van de sportindustrie. Deze vragen houden Elias Elhardt bezig: wanneer bereikt onze passie voor de bergen een catastrofale omvang? Hoe beschermen we hetgeen waar we zo gek op zijn? CONTRADDICTION belicht beide kanten – het is een doordachte film over de tegenstellingen tussen onze passie enerzijds en een ode aan het leven met en in de bergen anderzijds.

 

 

LE MINIMALISTE – AN HIMALAYAN ADVENTURE

De Franse avonturier Eliott Schonfeld doorkruist met zijn paard Robert de Himalaya van het westen naar het oosten. Een zevenduizender is altijd wel in zicht, maar mensen en dorpen zijn daarentegen een zeldzaamheid.

Terwijl de met ijs bedekte bergpaden voor de viervoeter een echte uitdaging vormen, merkt de minimalistische avonturier in de bitterkoude nachten aan den lijve dat hij op zijn uitrusting wellicht toch iets teveel bespaard heeft. Eigenlijk wilde hij ook nog van tent, slaapzak en aansteker afzien. Hoe weinig is nog net genoeg?

 

THE MOVEMENT

THE MOVEMENT viert de oudste vorm van bewegen die er is: het lopen.Daarvoor zijn we gemaakt, niet om te zitten of te staan. Een doel en een paar schoenen (optioneel) – meer is er niet nodig om de meest uiteenlopende

mensen hetzelfde te laten doen. Want lopen ‘democratiseert’ ons – ongeacht taal of huidskleur. Lopend kunnen we niet alleen nieuw gebied en afgelegen paden ontdekken, maar ook de stedelijke ruimte herontdekken.

 

AFRICA RIDING: KARIM

Rwanda’s hoofdstad Kigali is geen hotspot voor rollerskaters – tenminste nog niet. Hier zijn geen halfpipes en sprayers. Ook omdat deze sport nog volledig onbekend is, is een rollerskater als Abdul Karim Habyarimana een zeldzame verschijning. Ook wanneer hij op de openbare weg, tijdens zijn acrobatische afdalingen, losjes auto’s inhaalt… Voor Karim is de sport een levenshouding, die hij niet alleen voor zichzelf heeft ontdekt, maar die hij ook de nieuwe generatie rollerskaters wil bijbrengen.

 

THE LONGEST HOLE

Adam Rolston en Ron Rutland veranderen Mongolië in het meest avontuurlijke golfterrein ter wereld. Samen willen ze een golfbal dwars over de Mongoolse hoogvlakte slaan. Wat voor de tamelijk uiteenlopende karakters van dit tweetal op een eigentijdse variant van sisyfusarbeid lijkt, leidt uiteindelijk tot de toetssteen van hun  vriendschap. Maar dan krijgen ze gezelschap van een loslopende hond – kan deze viervoeter de verbinding tussen dit zeer verschillende duo tot stand brengen?

 

ZEPPELIN SKIING

Wie met een zeppelin naar het freeriden gaat, hoeft zich over een mogelijke file geen zorgen te maken. Gelukkig hebben Stefan Ager, Andreas Gumpenberger en Fabian Lentsch geen last van hoogtevrees: vanuit de veilige gondel van de zeppelin moeten ze nog ruim 50 meter naar de bergtop abseilen. Niet alleen tijdens de heenreis, maar ook bij de langverwachte afdaling vindt ons drietal nieuwe wegen.